Czytasz: Zielona herbata – właściwości odchudzające i inne. Parzenie herbaty

Zielona herbata – właściwości odchudzające i inne. Parzenie herbaty

Zielona herbata w filiżance i dzbanuszek

Fot: Kittiphan / fotolia.com

Zielona herbata zdobyła popularność dzięki zdrowotnemu działaniu. Mogą ją pić kobiety w ciąży i dzieci po 1. roku życia. Nie należy jednak przesadzać z jej spożywaniem – mogą wystąpić niepożądane skutki uboczne. Istnieje kilka odmian zielonej herbaty, pochodzącej głównie z Chin i Japonii.

Herbata to krzew rosnący w krajach wschodniej Azji: w Chinach, Indiach, Japonii, a także w Korei Południowej. Najpopularniejsza jest herbata czarna, jednak to zielona ma najwięcej zdrowotnych właściwości. Dzięki temu, że nie jest poddawana fermentacji, zachowuje więcej wartości odżywczych. Pochodzącą z herbaty kofeinę nazywa się teiną.

Zielona herbata – właściwości

Zdaniem niektórych naukowców i specjalistów medycyny naturalnej zielona herbata ma właściwości:

  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwmiażdżycowe,
  • przeciwzapalne,
  • antyneurodegeneracyjne,
  • odchudzające,
  • antyoksydacyjne.

Wpływ zielonej herbaty na nowotwory nie został jeszcze ostatecznie ustalony. Zakłada się jednak, że to właśnie jej duże spożycie sprawia, że zachorowalność na nowotwory wśród mieszkańców wschodniej Azji jest znacznie niższa niż w Europie i Ameryce Północnej. Przeciwmiażdżycowe działanie zielonej herbaty wynika z dużej zawartości antyoksydantów. Zapobiegają one utlenianiu LDL (złego cholesterolu), dzięki czemu nie gromadzi się on na ścianach tętnic. Zawarte w zielonej herbacie katechiny wspierają działanie śródbłonka, który odpowiada za przenikanie komórek z krwi do tkanek organizmu. Ma to duże znaczenie w zwalczaniu stanów zapalnych, bo przyspiesza kierowanie w ich okolice odpowiednich przeciwciał. Zielona herbata pomaga również zapobiegać chorobom neurologicznym, takim jak choroba Parkinsona lub Alzheimera. Wynika to z właściwości antyoksydacyjnych, ale także z działania polifenoli usuwających nadmiar żelaza. Ponadto zielona herbata obniża ciśnienie tętnicze.

Parzenie zielonej herbaty

Zieloną herbatę powinno się parzyć przez 2–3 minuty w wodzie o temperaturze 70–80°C. To, ile suszu parzy się w 1 l wody, zależy od tego, czy napar ma być słabszy czy mocniejszy. Parzenie zielonej herbaty nie powinno trwać zbyt długo – robi się ona wtedy cierpka i traci pobudzające właściwości. Podobnie dzieje się z powodu zbyt wysokiej temperatury.

Herbatę można parzyć w czajniczkach lub bezpośrednio w kubku. Używa się do tego specjalnych zaparzaczy albo bawełnianego lub papierowego filtra. Temperaturę wody można kontrolować za pomocą kuchennego termometru.

Zielona herbata dla dzieci

Zieloną herbatę można podawać dzieciom powyżej 1. roku życia, nie powinna ona jednak być zbyt mocna. By przygotować ją dla dziecka, należy parzyć 1 g liści w 100 ml wody o temperaturze 75°C przez 3 minuty. Nie powinno się jednak podawać dziecku zielonej herbaty z pierwszego parzenia, bo będzie ona dla niego zbyt mocna. Najlepszy będzie dla niego napar z drugiego lub trzeciego parzenia.

Zielona herbata na odchudzanie

Nieposłodzona zielona herbata nie ma żadnej wartości energetycznej, więc nie jest źródłem kalorii. Pomaga za to ustabilizować masę ciała i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Odchudzające właściwości zielonej herbaty wynikają prawdopodobnie z obecności polifenoli mających wpływ na wchłanianie substancji odżywczych. Według niektórych badań zawarte w niej związki hamują także enzymy odpowiedzialne za przyswajanie tłuszczów.

Zielona herbata – skutki uboczne

Zielona herbata nie szkodzi, jeśli nie spożywa się jej w nadmiernych ilościach. Negatywne skutki uboczne pojawiają się po przekroczeniu ok. 8 filiżanek dziennie. Głównym powodem, dla którego nie powinno się pić jej więcej, jest wysoka zawartość kofeiny. Jej nadmiar wywołuje silne pobudzenie, przyspieszenie i niemiarowość serca, nadmierne wydalanie moczu, nudności, wymioty i osłabienie. Drugi powód to polifenole, które wiążą cząsteczki żelaza, utrudniając jego wchłanianie. W związku z tym picie zielonej herbaty nie jest wskazane dla osób ze skłonnościami do anemii. U zdrowych osób zielona herbata nie powinna dawać niepożądanych działań. Pijąc ją, warto jednak zrezygnować z innych źródeł kofeiny, takich jak kawa czy cola. Ze względu na właściwości pobudzające nie należy pić jej na noc. Zielona herbata nie zagraża ciąży – jej spożycie należy jednak ograniczyć na ten czas do 3–4 filiżanek dziennie.

Najlepsza zielona herbata

Nie da się wskazać najlepszego rodzaju zielonej herbaty – wybór zależy od indywidualnych upodobań. Oto kilka z nich:

To Cię zainteresuje

Kiszone warzywa – co zawierają? Właściwości prozdrowotne kiszonek. Jakie warzywa można kisić? Ocet jabłkowy – na odchudzanie i piękne włosy. Przepis, właściwości, efekty  Hiperwitaminoza: objawy i przyczyny nadmiaru witamin A, D, E, C, K i z grupy B
  • Gunpowder – najsłynniejsza zielona herbata pochodząca z Chin. Występuje w kilku odmianach, z których najbardziej znana jest temple of heaven. Ma postać ciemnozielonych zwiniętych kulek. Najlepiej smakuje po drugim parzeniu.
  • Sencha – najpopularniejsza japońska zielona herbata. Zrobiony z niej napar ma żółtawozielony kolor i korzenny lub delikatnie owocowy smak. Powinno się ją parzyć przez 3–4 minuty w wodzie o temperaturze 70–80°C.
  • Matcha – jest to sproszkowana zielona herbata również pochodząca z Japonii. Wykorzystuje się ją do tradycyjnego, japońskiego rytuału herbacianego. Jest gorzka i cierpka w smaku. Bardzo silnie pobudza.
  • Pi Lo Chun – pochodzi z Chin, jest jednym z najlepszych gatunków zielonej herbaty. Jest produkowana z pączków liściowych z pierwszym liściem. Parzy się ją ok. 5 minut. Ma delikatny smak i świeży, owocowy zapach.

Zielona herbata na włosy i na trądzik

By nawilżyć i wygładzić włosy, do naparu z dwóch łyżeczek zielonej herbaty należy dodać łyżkę oleju kokosowego i miodu. Tak przygotowaną mieszankę wmasowuje się w skórę głowy i zostawia na 30 minut. Po tym czasie należy ją spłukać.

Zielona herbata daje też dobre efekty w walce z trądzikiem. W tym celu należy parzyć ją znacznie dłużej niż do wypicia, bo ok. 20 minut. Tak przygotowany napar należy stosować 3 razy dziennie, aplikując na twarz nasączonym wacikiem. Można też zrobić z niej tonik. Wystarczy wymieszać napar z łyżką octu jabłkowego, miodu lub soku z cytryny.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
92
5
Więcej na temat
Dieta kopenhaska - efekty, jadłospis i przepisy
Kiwi - właściwości, wartości odżywcze i kaloryczność owocu
Fiołek trójbarwny – naturalny lek na trądzik i inne dolegliwości. Działanie, stosowanie, efekty
Szparagi – doskonałe na lato. Wartości odżywcze i właściwości szparagów
Komentarze (0)
Nie przegap
Rak piersi to nowotwór złośliwy: rodzaje raka piersi, objawy, rozpoznanie i profilaktyka
Jak naturalnie przyciemnić siwe włosy? Domowe sposoby na siwiznę – orzechy włoskie, cebula, ziemniaki, rumianek, lawenda, szałwia, czarna herbata
Zielona herbata – właściwości odchudzające i inne. Parzenie herbaty
Typy sylwetki kobiecej a wygląd brzucha – wystający brzuch może oznaczać chorobę
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?
Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia – test