Polub nas na Facebooku
Czytasz: Wszystko o kaszy jaglanej – przepisy, gotowanie, kalorie i indeks glikemiczny

Wszystko o kaszy jaglanej – przepisy, gotowanie, kalorie i indeks glikemiczny

Zainteresował Cię ten artykuł?
NAN

Fot: kegfire / fotolia.com

Kasza jaglana jest najstarszą spośród wszystkich rodzajów kasz i jest otrzymywana z prosa. Może być głównym składnikiem wielu dań, jak również stanowić do nich dodatek. W internecie można znaleźć dużo przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej, która jest uznawana za tzw. żywność ekologiczną. 

W ostatnim czasie popularność kaszy jaglanej w Polsce znacznie wzrosła. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym chętnie sięgają po nią osoby, które wybierają żywność ekologiczną i prowadzą zdrowy tryb życia. To właśnie dlatego coraz częściej kasza jaglana zastępuje na polskich stołach ziemniaki, makaron czy inne rodzaje kasz. Należy pamiętać jednak o tym, że kasza jaglana nie nadaje się do długiego przechowywania. Bardzo wysoka zawartość tłuszczu powoduje bowiem jełczenie, co sprawia, że nabiera ona gorzkawego smaku. Ponadto stosunkowo łatwo chłonie wilgoć z otoczenia oraz zapachy innych produktów.

Właściwości kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest uznawana za jedną z najzdrowszych odmian kaszy. Pod względem wartości odżywczych często jest porównywana do kaszy gryczanej, ale ma nieco więcej cennych dla zdrowia składników. Należą do nich:

  • łatwo przyswajalne białko,
  • lecytyna,
  • witamina E,
  • żelazo,
  • miedź,
  • witamina B1 (tiamina),
  • witamina B2 (ryboflawina),
  • witamina B6 (pirydoksyna),
  • krzem.

Jagły, bo tak nazywana jest też kasza jaglana, polecane są osobom mającym problemy z chorobami układu trawiennego. Ten rodzaj kaszy jest bowiem lekkostrawny i nawet jedzony w dużych ilościach nie obciąża żołądka. Ponadto trzeba podkreślić, że kasza jaglana jest zasadotwórcza, co oznacza, że neutralizuje kwasy żołądkowe. Właśnie dlatego powinni ją spożywać wszyscy ci, którzy cierpią na zgagę.

Duża zawartość witamin z grupy E i B jagły wspomagają koncentrację i pracę umysłu. Zwłaszcza w okresach wytężonego wysiłku umysłowego odpowiednie uzupełnianie tych witamin odgrywa dużą rolę w wydajności organizmu człowieka. Jeśli chodzi o inne pozytywy wynikające z regularnego jedzenia kaszy jaglanej, to należy zaliczyć do nich:

  • poprawę wyglądu włosów,
  • zapobieganie odwapnieniu kości,
  • poprawę wyglądu skóry,
  • zmniejszenie stanów zapalnych błony śluzowej,
  • regulowanie poziomu cholesterolu we krwi
  • oczyszczanie wątroby z toksyn,
  • regulowanie poziomu wody w organizmie.

Za ciekawostkę należy uznać to, że kasza jaglana ma właściwości rozgrzewające, a więc powinny ją spożywać osoby, które zimą narzekają na niską temperaturę.

Kasza jaglana: czy pomaga na odchudzanie?

Mimo że jagła jak na kaszę jest dosyć kaloryczna, to jednak dobrze sprawdza się w dietach odchudzających i oczyszczających. 100 gramów kaszy jaglanej to około 350-400 kalorii. Należy jednak podkreślić, że zawarty w niej w dużej ilości krzem poprawia przemianę materii, co ma duże znacznie w przypadku osób odchudzających się. Kasza jaglana ma też wysoki indeks glikemiczny (wynosi on około 71 dla ugotowanej kaszy, czyli znacznie więcej niż np. ryż, którego wartość wynosi około 50).

Zobacz także: Dieta jaglana – skuteczny detoks i odchudzanie. Zasady i przygotowanie do diety. Właściwości kaszy jaglanej

Gotowanie kaszy jaglanej: jakie są najlepsze sposoby?

Przygotowanie dobrej kaszy jaglanej nie należy do najłatwiejszych czynności kulinarnych. Nieumiejętne gotowanie może sprawić, że smak kaszy nabierze gorzkawego posmaku, który często skutecznie zniechęca do jej spożywania. Stosując kilka sprawdzonych zasad gotowania kaszy jaglanej, można jednak uniknąć kulinarnej wpadki.

Najprostszym sposobem przyrządzenia jest namoczenie kaszy w wodzie i pozostawienie jej na około godzinę. Następnie trzeba ją dokładnie wypłukać i dopiero wtedy wrzucić do gotującej się wody na około 15-20 minut. Po ugotowaniu należy ją pozostawić w garnku na niedługi czas i odsączyć ewentualny nadmiar wody. Dla uzyskania lepszego smaku warto dodać do kaszy niewielką ilość masła.

Inny mniej popularny sposób przygotowania kaszy jaglanej bez gorzkawego posmaku jest początkowe jej prażenie w garnku. Krok po kroku wygląda to tak:

  • kaszę wsypać do garnka, w którym należy ją prażyć do uzyskania orzechowego zapachu,
  • zalać kaszę wodą,
  • w drugim garnku przygotować lekko osoloną wodę (powinno jej być około dwa razy więcej od przygotowywanej kaszy),
  • do gotującej się wody w drugim garnku wsypać przygotowaną kaszę,
  • mieszać kaszę podczas gotowania drewnianą łyżką,
  • po około 15 minutach wyłączyć gaz, a garnek z kaszą pozostawić pod przykryciem.

Przygotowana w ten sposób kasza po około 30-60 minutach jest gotowa do jedzenia.

Kasza jaglana: przepisy na śniadanie

Osobom odchudzającym się poleca się spożywanie kaszy jaglanej szczególnie na śniadanie. Wysoka zawartość składników odżywczych dostarcza bowiem organizmowi energii na kilka godzin. Jeśli chodzi o przepisy na pożywne śniadania, to można je tworzyć według własnych preferencji. Kasza jaglana doskonale sprawdza się w słodkich daniach na śniadanie w połączeniu z:

  • prażonymi jabłkami,
  • karmelizowanymi bananami,
  • pieczonymi gruszkami,
  • masłem orzechowym lub czekoladowym,
  • rodzynkami.

Zobacz także: Komosa ryżowa (quinoa) – właściwości i wartości odżywcze

Przygotowanie śniadania z kaszy jaglanej może nie jest szybkie (samo przyrządzenie kaszy zajmuje około godzinę), ale dzięki efektom smakowym i odżywczym warto się na to zdecydować. Najbardziej czasochłonne jest ugotowanie kaszy, przygotowanie dodatków zajmuje zazwyczaj znacznie mniej czasu. 

Zobacz film: W co pakować drugie śniadanie? Źródło: Wiem, co jem. Wiem, co kupuję


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
0
Więcej na temat
Komosa ryżowa (quinoa) – właściwości i wartości odżywcze
Komosa ryżowa (quinoa) – właściwości i wartości odżywcze
Czym jest nietolerancja pokarmowa? Objawy, przyczyny, testy, badania, leczenie 
Czym jest nietolerancja pokarmowa? Objawy, przyczyny, testy, badania, leczenie 
Dieta
jaglana – skuteczny detoks i odchudzanie. Zasady i przygotowanie do
diety. Właściwości kaszy jaglanej 
Dieta jaglana – skuteczny detoks i odchudzanie. Zasady i przygotowanie do diety. Właściwości kaszy jaglanej 
Czy glutenu trzeba się bać?
Czy glutenu trzeba się bać?
Komentarze (0)
Nie przegap
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?