Polub nas na Facebooku
Czytasz: Woda lawendowa w domowej apteczce i kosmetyczce. Właściwości i zastosowanie
menu
Polub nas na Facebooku

Woda lawendowa w domowej apteczce i kosmetyczce. Właściwości i zastosowanie

Woda lawendowa

Fot: SilviaJansen / gettyimages.com

Woda lawendowa uznanie zyskała początkowo we Francji, jednakże dzięki walorom pielęgnacyjnym i zdrowotnym coraz częściej stosowana jest w pozostałych krajach świata.

Woda lawendowa oraz inne wody kwiatowe to produkty otrzymywane w procesie destylacji płatków roślin parą wodną. Jest to produkt naturalny, który nie zawiera sztucznych substancji, takich jak np. barwniki, i może być stosowany w każdym wieku, m.in. do pielęgnacji skóry. Najbardziej popularnymi wodami kwiatowymi są woda różana z płatków róż, woda lawendowa z gałązek lawendy oraz woda z zielonej herbaty, otrzymywana przez destylację liści drzewa herbacianego.

Gdzie można znaleźć lawendę?

Lawenda, która jest symbolem Prowansji, jest krzewem należącym do rodziny jasnotowatych. Lawendowe kwiaty w kolorze liliowym lub fioletowym, w kształcie kłosów odznaczają się pięknym aromatem. Roślina ta uwielbia gleby wapienne i słońce. Dlatego jest tak rozpowszechniona na południu Francji. Lawenda rośnie na nasłonecznionych wzgórzach i można ją znaleźć również w górach na wysokości do 1800 m n.p.m. Destylacja lawendowych gałązek za pomocą pary powoduje powstanie olejku eterycznego. Końcowy zaś produkt – wodę lawendową – również otrzymuje się poprzez destylację parą wodną. Jeden kilogram kwiatów jest wymagany do uzyskania jednego litra hydrolatu lawendowego.

Jakie ma zastosowanie woda lawendowa?

Naturalna woda z kwiatostanów lawendy jest idealnym środkiem do regularnej pielęgnacji skóry każdego typu i w każdym wieku, ponieważ ma optymalny poziom pH. Może być stosowana w czystej postaci do usuwania makijażu i mycia twarzy (na waciku), z kolei po zmieszaniu z mielonymi płatkami owsianymi można uzyskać naturalny peeling. Przy niewystarczającej wilgotności powietrza w pomieszczeniu woda lawendowa jest stosowana do spryskiwania twarzy i szyi w ciągu dnia. Woda lawendowa jest również znana ze zdolności do regeneracji uszkodzonej, cienkiej i podrażnionej skóry. Nawilża i przywraca blask oraz siłę „zmęczonym” włosom, zmniejsza ich kruchość i pomaga walczyć z łupieżem. Można ją stosować w celu złagodzenia świądu, ukojenia skóry po oparzeniach (w tym słonecznych), ukąszeniach owadów itp. Stosuje się ją w przypadku różnych chorób skóry (wypryski, zapalenie skóry, pokrzywka itp.). Woda lawendowa jest także doskonałym środkiem do pielęgnacji skóry dziecka, a nawet noworodka.

Właściwości wody lawendowej:

  • ściąga;
  • czyści;
  • sprzyja zdrowieniu;
  • regeneruje;
  • odświeża.

Szerokie zastosowania wody lawendowej

Wodę lawendową lub hydrolat lawendy na sposób przemysłowy uzyskuje się przez destylację kwiatów i gałązek lawendy za pomocą pary. Ale lawendową wodę do twarzy można zrobić również w domu. Będzie różnić się kolorem i zapachem od tej kupionej w sklepie, ale można być pewnym, że nie zawiera nic szkodliwego.

Lawenda to doskonała roślina lecznicza i kosmetyczna. Olejki eteryczne pozyskiwane z lawendy dodaje się do wielu kosmetyków: kremów, szamponów, balsamów, toników itp. W celu uzyskania olejku eterycznego stosuje się metodę destylacji parą wodną, co oznacza, że para przechodzi przez warstwę kwiatów, a po ochłodzeniu oddziela się frakcje – wodę i olejki eteryczne. Olejek eteryczny jest głównym produktem końcowym, ale woda, która jest otrzymywana po destylacji, jest również cenna.

Jak prawidłowo dbać o skórę twarzy? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Jak pielęgnować skórę twarzy? Źródło: 36,6

Chętnie wykorzystuje się wodę lawendową w kosmetyce, ponieważ wiele aktywnych biologicznie składników przechodzi do niej podczas destylacji, pozostaje w niej część rozpuszczonego olejku eterycznego, a ponadto do destylacji używa się wody destylowanej, tzn. pozbawionej soli, a zatem bardzo dobrze nadającej się do pielęgnacji skóry. W sklepach kosmetycznych można kupić gotowy hydrolat lawendowy i użyć go jako tonik. Można nim myć twarz oraz przecierać skórę w stanie zapalnym, przy podrażnieniach, małych rankach i pęknięciach. Woda lawendowa jest odpowiednia dla wszystkich rodzajów skóry, ale szczególnie nadaje się do skóry wrażliwej i podrażnionej, a także tłustej i skłonnej do stanów zapalnych, ponieważ lawenda dobrze regeneruje skórę.

Woda lawendowa w domu

W domu można przygotować odpowiednik wody lawendowej, który będzie miał nieco inne właściwości niż woda ze sklepu, ale będzie to nadal wspaniały produkt do pielęgnacji skóry. Co więcej, w domu można zrobić nie tylko wodę lawendową, ale także lawendowo-rumiankową, lawendowo-cytrynową lub lawendowo-lipową. Wszystkie te składniki działają bardzo dobrze na skórę.

Zobacz film i sprawdź zastosowanie lawendy: 

Zobacz film: Lawenda to cała apteka, właściwości i zastosowanie. Źródło: Dzień Dobry TVN

Porady dotyczące aplikacji wody lawendowej

Jako tonik do skóry: należy spryskać wodą lawendową oczyszczoną twarz i szyję i nie czekając na wyschnięcie, nałożyć krem lub olejek do pielęgnacji skóry.

Po dodaniu białej lub różowej glinki do wody lawendowej można wykonać maskę na twarz. Aby przygotować oczyszczającą maskę na twarz, należy odmierzyć 15 ml wody różanej oraz 15 ml wody lawendowej, następnie wymieszać wodę i glinkę do otrzymania gęstej i kremowej maski. Maskę nakłada się na twarz, a po 15 minutach spłukuje ciepłą wodą.

Woda lawendowa jest również szeroko stosowana do aromatyzowania pościeli lub odzieży. Wystarczy rozpylić trochę wody na prawie każdym rodzaju tkaniny przed jej prasowaniem, a świeży zapach lawendy będzie towarzyszył nam przez kilka dni. Wodę lawendową można również używać jako odświeżacz powietrza lub mebli. Przy problemach ze snem warto spryskać nią poduszkę, co pomoże się zrelaksować i zasnąć na całą noc.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
1
Polecamy
Olejek cynamonowy zdziała cuda w walce... z trądzikiem! Jak go zrobić samemu?
Olejek cynamonowy zdziała cuda w walce... z trądzikiem! Jak go zrobić samemu? Dzień Dobry TVN
Jak zrobić i wykorzystać olejek rumiankowy?
Jak zrobić i wykorzystać olejek rumiankowy? Dzień Dobry TVN
Jak zrobić mydło glicerynowe? Przepis, zastosowanie, właściwości
Jak zrobić mydło glicerynowe? Przepis, zastosowanie, właściwości TVN zdrowie
Co to są hydrolaty? Właściwości i sposób przygotowania wody kwiatowej
Co to są hydrolaty? Właściwości i sposób przygotowania wody kwiatowej TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
 Choroba Alzheimera – objawy, diagnostyka, rokowania
Choroba Alzheimera – objawy, diagnostyka, rokowania
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami Materiał sponsorowany
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?