Polub nas na Facebooku
Czytasz: Witamina C w ciąży – nadmiar, niedobór, dawkowanie i jej źródła
menu
Polub nas na Facebooku

Witamina C w ciąży – nadmiar, niedobór, dawkowanie i jej źródła

NAN

Fot: Creativa Images / fotolia.com

Witamina C w ciąży jest potrzebna, by podtrzymać dobry stan zdrowia ciężarnej. Najlepszym jej źródłem są warzywa i owoce, które powinno się jeść na surowo. Witaminę C trudno jest przedawkować, dlatego bezpiecznie można ją brać w ciąży.

Witamina C to inna nazwa kwasu askorbinowego. Ma silne działanie antyoksydacyjne. Wspomaga odporność oraz przemiany białkowe i węglowodanowe. Bierze udział we wchłanianiu tyrozyny – związku chemicznego ważnego dla tarczycy i przysadki mózgowej. Wspiera również syntezę kortykosteroidów – hormonów produkowanych przez korę nadnerczy. Zmniejsza ryzyko krwawienia, wspiera wchłanianie żelaza i działanie leków cytostatycznych oraz przeciwzakrzepowych. Dzięki temu, że ułatwia wchłanianie żelaza, wspomaga syntezę hemoglobiny, zapobiegając niedokrwistości. Zapotrzebowanie na witaminę C rośnie w ciąży.

Zobacz też: Kwas L-askorbinowy – dawkowanie, występowanie, właściwości witaminy C

Witamina C w ciąży – dawkowanie

Zalecane dzienne spożycie witaminy C u dorosłego człowieka to minimum 1 mg/kg masy ciała. U kobiet w ciąży dawkowanie wzrasta do 1,5 mg/kg masy ciała.

Amerykańska Agencja Żywności i Leków w klasyfikacji leków stosowanych w ciąży, zaliczyła witaminę C do kategorii A. Oznacza to, że żadne badania nie wykazały jej szkodliwego wpływu na płód w pierwszym trymestrze i jego uszkodzenie jest bardzo mało prawdopodobne. Dotyczy to jednak tylko przyjmowania witaminy C w wyżej wymienionych dawkach. Witamina C w większych ilościach mieści się w kategorii C. Znajdują się w niej leki, których szkodliwe działanie na płód zostało wykazane w badaniach na zwierzętach, ale nie potwierdziło go żadne badanie na ludziach. W takich sytuacjach zażywanie leku może powodować pewne minimalne ryzyko, jednak korzyści z jego przyjmowania znacznie je przewyższają.

Niedobór witaminy C w ciąży

Witamina C dobrze rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu organizm może łatwo pozbyć się jej nadmiaru przez nerki. Z tego względu u zdrowej osoby jej przedawkowanie jest praktycznie niemożliwe. Jednak przyjmowana w bardzo dużych dawkach może odkładać się w nerkach, przyczyniając się do kamicy nerkowej. Niedobór witaminy C może natomiast powodować niedokrwistość, nadciśnienie tętnicze i osłabienie odporności ciężarnej. Jej brak jest też przyczyną szkorbutu, objawiającego się krwawieniem, zmianami zapalno-martwicowymi dziąseł i wypadaniem zębów.

Gdzie szukać witaminy C? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Gdzie szukać witaminy C? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Nadmiar witaminy C w ciąży

Nadmiar witaminy C prawdopodobnie może mieć wpływ na rozwój układu nerwowego płodu. Do takiego wniosku doszli w 2012 r. naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego po przeprowadzeniu badania na świnkach morskich. Na razie zależność ta nie została jednak potwierdzona w żadnym badaniu na ludziach.

Zobacz też: Hiperwitaminoza: objawy i przyczyny nadmiaru witamin A, D, E, C, K i z grupy B

Źródła witaminy C

Witamina C występuje powszechnie w wielu pokarmach, dlatego suplementacja w ciąży rzadko jest konieczna. Znaleźć ją można przede wszystkim w produktach roślinnych; w pokarmach pochodzenia zwierzęcego pojawia się raczej w znikomych ilościach.

Owoce i warzywa zawierające witaminę C:

  • acerola,
  • owoce dzikiej róży,
  • zielona pietruszka,
  • czarna porzeczka,
  • brukselka,
  • truskawki,
  • szpinak,
  • owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze),
  • kalarepa,
  • kapusta,
  • kalafior,
  • pomidory.

Witamina C jest bardzo wrażliwa na światło i wysokie temperatury. Z tego względu warzywa i owoce najlepiej jeść na surowo. Można je ewentualnie krótko gotować w małej ilości wody lub na parze.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
25
7
Polecamy
Witaminy w ciąży - jakie witaminy w ciąży, jak suplementować?
Witaminy w ciąży - jakie witaminy w ciąży, jak suplementować? Dzień Dobry TVN
Witamina C – lepsza z laboratorium czy naturalna?
Witamina C – lepsza z laboratorium czy naturalna? Dzień Dobry TVN
Witaminy dla kobiet – jakie należy brać przed ciążą, a jakie podczas ciąży?
Witaminy dla kobiet – jakie należy brać przed ciążą, a jakie podczas ciąży? TVN zdrowie
Od kiedy i po co brać kwas foliowy przed ciążą?
Czy można go przedawkować?
Od kiedy i po co brać kwas foliowy przed ciążą? Czy można go przedawkować? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Leki obniżające poziom cholesterolu mogą chronić przed rakiem
Leki obniżające poziom cholesterolu mogą chronić przed rakiem
Co jest przyczyną nieświeżego oddechu?
Co jest przyczyną nieświeżego oddechu?
Morsowanie. Zimne kąpiele nie tylko hartują, ale mogą też chronić przed demencją
Morsowanie. Zimne kąpiele nie tylko hartują, ale mogą też chronić przed demencją
Kasztany jadalne  - jakie mają właściwości i co można z nich przygotować?
Kasztany jadalne  - jakie mają właściwości i co można z nich przygotować?
Złote mleko z kurkumą - pomoże zwalczyć infekcję, zmniejszy problemy ze snem i depresją
Złote mleko z kurkumą - pomoże zwalczyć infekcję, zmniejszy problemy ze snem i depresją
Codzienne picie mleka może zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 50 proc.
Codzienne picie mleka może zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 50 proc.