Czytasz: Witamina C w ciąży – nadmiar, niedobór, dawkowanie i jej źródła

Witamina C w ciąży – nadmiar, niedobór, dawkowanie i jej źródła

NAN

Fot: Creativa Images / fotolia.com

Witamina C w ciąży jest potrzebna, by podtrzymać dobry stan zdrowia ciężarnej. Najlepszym jej źródłem są warzywa i owoce, które powinno się jeść na surowo. Witaminę C trudno jest przedawkować, dlatego bezpiecznie można ją brać w ciąży.

Witamina C to inna nazwa kwasu askorbinowego. Ma silne działanie antyoksydacyjne. Wspomaga odporność oraz przemiany białkowe i węglowodanowe. Bierze udział we wchłanianiu tyrozyny – związku chemicznego ważnego dla tarczycy i przysadki mózgowej. Wspiera również syntezę kortykosteroidów – hormonów produkowanych przez korę nadnerczy. Zmniejsza ryzyko krwawienia, wspiera wchłanianie żelaza i działanie leków cytostatycznych oraz przeciwzakrzepowych. Dzięki temu, że ułatwia wchłanianie żelaza, wspomaga syntezę hemoglobiny, zapobiegając niedokrwistości. Zapotrzebowanie na witaminę C rośnie w ciąży.

Zobacz też: Kwas L-askorbinowy – dawkowanie, występowanie, właściwości witaminy C

Witamina C w ciąży – dawkowanie

Zalecane dzienne spożycie witaminy C u dorosłego człowieka to minimum 1 mg/kg masy ciała. U kobiet w ciąży dawkowanie wzrasta do 1,5 mg/kg masy ciała.

Amerykańska Agencja Żywności i Leków w klasyfikacji leków stosowanych w ciąży, zaliczyła witaminę C do kategorii A. Oznacza to, że żadne badania nie wykazały jej szkodliwego wpływu na płód w pierwszym trymestrze i jego uszkodzenie jest bardzo mało prawdopodobne. Dotyczy to jednak tylko przyjmowania witaminy C w wyżej wymienionych dawkach. Witamina C w większych ilościach mieści się w kategorii C. Znajdują się w niej leki, których szkodliwe działanie na płód zostało wykazane w badaniach na zwierzętach, ale nie potwierdziło go żadne badanie na ludziach. W takich sytuacjach zażywanie leku może powodować pewne minimalne ryzyko, jednak korzyści z jego przyjmowania znacznie je przewyższają.

Niedobór witaminy C w ciąży

Witamina C dobrze rozpuszcza się w wodzie, dzięki czemu organizm może łatwo pozbyć się jej nadmiaru przez nerki. Z tego względu u zdrowej osoby jej przedawkowanie jest praktycznie niemożliwe. Jednak przyjmowana w bardzo dużych dawkach może odkładać się w nerkach, przyczyniając się do kamicy nerkowej. Niedobór witaminy C może natomiast powodować niedokrwistość, nadciśnienie tętnicze i osłabienie odporności ciężarnej. Jej brak jest też przyczyną szkorbutu, objawiającego się krwawieniem, zmianami zapalno-martwicowymi dziąseł i wypadaniem zębów.

Nadmiar witaminy C w ciąży

Nadmiar witaminy C prawdopodobnie może mieć wpływ na rozwój układu nerwowego płodu. Do takiego wniosku doszli w 2012 r. naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego po przeprowadzeniu badania na świnkach morskich. Na razie zależność ta nie została jednak potwierdzona w żadnym badaniu na ludziach.

Zobacz też: Hiperwitaminoza: objawy i przyczyny nadmiaru witamin A, D, E, C, K i z grupy B

Źródła witaminy C

Witamina C występuje powszechnie w wielu pokarmach, dlatego suplementacja w ciąży rzadko jest konieczna. Znaleźć ją można przede wszystkim w produktach roślinnych; w pokarmach pochodzenia zwierzęcego pojawia się raczej w znikomych ilościach.

To Cię zainteresuje

Właściwości czystka, dawkowanie, przeciwwskazania i cena Witaminy dla kobiet – jakie należy brać przed ciążą, a jakie podczas ciąży? Czy podczas ciąży zielona herbata może zastąpić kawę? Czy w ogóle można ją pić?

Owoce i warzywa zawierające witaminę C:

  • acerola,
  • owoce dzikiej róży,
  • zielona pietruszka,
  • czarna porzeczka,
  • brukselka,
  • truskawki,
  • szpinak,
  • owoce cytrusowe (cytryny, pomarańcze),
  • kalarepa,
  • kapusta,
  • kalafior,
  • pomidory.

Witamina C jest bardzo wrażliwa na światło i wysokie temperatury. Z tego względu warzywa i owoce najlepiej jeść na surowo. Można je ewentualnie krótko gotować w małej ilości wody lub na parze.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Więcej na temat
Właściwości czystka, dawkowanie, przeciwwskazania i cena
Ile można przytyć w ciąży? Jak się odżywiać i co zrobić, żeby nie przytyć za dużo?
Tran dla dzieci, dorosłych i kobiet w ciąży – bogate źródło witaminy D i kwasów omega-3. Jakie ma właściwości i kiedy go stosować
Czy podczas ciąży zielona herbata może zastąpić kawę? Czy w ogóle można ją pić?
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Bezoary – przyczyny powstawania, objawy i leczenie