Wiosna teoretycznie rozpoczyna się 21 marca i trwa do 22 czerwca. Dla alergików okres wiosenny może oznaczać spore problemy ze zdrowiem. Powód? Więcej czasu przebywamy poza domem i jesteśmy bardziej narażeni na ekspozycję na różne alergeny. Co i kiedy pyli? Sprawdźmy:
-
marzec
W marcu w powietrzu pojawiają się pyłki topoli, olchy, wierzby i leszczyny.
-
kwiecień
W kwietniu alergikom najbardziej dokuczać będą pyłki brzozy, których stężenie jest w powietrzu bardzo wysokie. Najpopularniejszymi reakcjami alergicznymi na pyłki brzozy to: świąd skóry, oczu, nosa, katar sienny, kaszel, zapalenie spojówek.
Jednak nie tylko brzoza pyli w kwietniu. Topola, grab, jesion, wierzba oraz dęby także mogą uczulać.
-
maj
W maju nadal pyli brzoza, jednak do połowy maja stężenie pyłków brzozy w powietrzu powinno opaść. W miesiącu maju dominują w powietrzu pyłki dębu, buka, sosny i świerku. Na szczęście w maju kończy pylić wierzba.
Maj to miesiąc, w którym rozpoczynają pylić rośliny zielone. Trawy, babka, pokrzywa czy szczaw będą przez kolejne miesiące uczulać osoby, które cierpią na alergie.
-
czerwiec
W czerwcu nadal pylą trawy, szczaw, pokrzywa i babka. Dołącza do nich żyto, komosa, bez i lipa oraz rzepak i platan (spotykany głównie na zachodzie Polski).
Teoretycznie wiosna kończy się w czerwcu, ale to wcale nie oznacza końca okresu pylenia roślin. W lipcu pylą: trawy i bylica oraz babka, komosa, szczaw i pokrzywa. W sierpniu: bylica, babka, komosa i pokrzywa. We wrześniu: trawy, bylica, babka, komosa, pokrzywa oraz lokalnie ambrozja. W październiku: trawy, bylica, babka, komosa, pokrzywa oraz lokalnie ambrozja. W listopadzie i grudniu alergicy teoretycznie powinni czuć się bezpieczni, ale od stycznia do powietrza powrócą wysokie stężenia pyłków. W styczniu pyli bowiem leszczyna, a w lutym, poza leszczyną, pylą także cis i olcha.
Polecamy zapoznać się z dokładnym kalendarzem pylenia: Co teraz pyli – jakie jest stężenie pyłków w poszczególnych miesiącach
Czym jest alergia?
Alergia wynika z nieprawidłowej reakcji organizmu człowieka na czynniki, które powinny być dla nas obojętne. Za reakcję alergiczną odpowiadają alergeny, które mogą wystąpić wszędzie, np. w pokarmach, pyłkach roślin, grzybach czy kurzu. Ze względu na rodzaj alergenów wyróżniamy alergie:
-
wziewne (wynikające z wdychania alergenu wraz z powietrzem, np. alergia na pyłki, roztocza);
-
skórne (powstałe na skutek kontaktu alergenu ze skórą);
-
pokarmowe (wynikające ze spożycia alergenu, najczęściej uczulają: orzechy, soja, ryby i skorupiaki, miód, nabiał).
Układ immunologiczny przy zetknięciu z alergenem wytwarza m.in. immunoglobuliny IgE oraz limfocyty T. Ich obecność wpływa na wytwarzanie w organizmie histaminy – substancji odpowiedzialnej za wywołanie stanu zapalnego. W leczeniu alergii stosuje się leki przeciwhistaminowe, które łagodzą objawy uczulenia.
Objawy alergii wziewnej na pyłki to najczęściej:
- katar i ataki kichania,
- suchy, uporczywy kaszel,
- obrzęk, świąd i zatkanie nosa,
- łzawienie, obrzęk, uczucie swędzenia i pieczenia oczu,
- ból i obrzęk gardła,
- gorączkę,
- problemy z koncentracją,
Diagnozowanie alergii
Alergie można zdiagnozować na podstawie specjalnych testów skórnych lub z krwi. Skierowanie na badania wystawia lekarz alergolog, ale testy można także wykonać prywatnie.