Polub nas na Facebooku
Czytasz: Wegańskie curry z dynią - przepis

Wegańskie curry z dynią - przepis

Wegańskie curry z dynią.

Fot. Sarsmis / Getty Images

Curry to nazwa sposobu przyrządzania potraw kuchni indyjskiej. Główny składnik dania podany jest w sosie. Potrawę często można podawać z ryżem, kaszą komosą lub innym wybranym dodatkiem. Prezentujemy wam przepis na curry z dynią.

Curry z dynią można podawać na kilka sposobów. W pierwszym przepisie można wymienić dynię na bataty poza sezonem na warzywo lub pomieszać dynię z batatami!

Składniki

  • łyżka oleju roślinnego
  • łyżeczka pasty z curry
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • łyżeczka kurkumy w proszku
  • 300 g dyni lub batatów
  • 1/2 cukinii (150 g)
  • czerwona papryka
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • ostra papryczka
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • pomidor
  • świeża kolendra

Do podania: ryż

Kcal (100 g) 37.5
Białko 1.5
Tłuszcz 1.3
Węglowodany 4.2
Błonnik 1.45

Przygotowanie

  1. Podgrzewamy olej, dodajemy starty czosnek i imbir, pokrojoną cebulkę, curry – warto dodawać wodę, żeby składniki nie przywierały do dna garnka. Po kilku minutach dodajemy suchą soczewicę, kurkumę, łyżeczkę cukru i mieszamy.
  2. Dodajemy obraną i pokrojoną dynię lub bataty, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, pokrojoną na małe kawałeczki zieloną fasolkę oraz papryczkę chili bez pestek.
  3. Zalewamy ostudzonym bulionem warzywnym, dodajemy mleko kokosowe i gotujemy przez około 5 minut. Potem dodajemy sparzonego i obranego ze skóry pomidora (ewentualnie pół puszki pomidorów krojonych) i gotujemy aż warzywa będą miękkie i sos zgęstnieje.
  4. Pastę z curry można przygotować z cebuli, 5 grubych plastrów imbiru, ½ papryczki chili, łyżeczka mielonego kuminu, ½ łyżeczki mielonej kolendry, ½ łyżeczki kurkumy, ¼ łyżeczki cukru trzcinowego lub innego słodzika, ½ łyżeczki soli. Składniki miesza się ze sobą.

Drugim przepisem na curry z dynią w opcji wegańskiej znajdziemy liście kaffiru, które można zastąpić startą skórką z jednej limonki. W nim również pojawia się pasta z curry, którą przygotujesz z podanych wyżej składników.

Składniki curry:

  • 500 g dyni
  • 100 g nerkowców / ⅔ szklanki
  • 10 liści kaffiru
  • olej kokosowy lub inny
  • 1 puszka kokosowego mleczka / 400 ml
  • do podania: świeża kolendra

Przygotowanie

  1. Dynię należy wypestkować, obrać i pokroić w kostkę. Następnie na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim pastę curry przez 2 minuty, dodaj dynię, nerkowce oraz liście kaffiru (lub startą skórkę z limonki). Podsmaż kolejne 3 minuty i wlej mleczko kokosowe.
  2. Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut, potem gotować już bez przykrycia, do momentu aż dynia będzie miękka l

Dynia – właściwości

Dynia jest w Polsce sezonowym warzywem – jej zbiory rozpoczynają się w lipcu i trwają aż do pierwszych przymrozków. Warzywo jest bardzo dobrym źródłem beta karotenu, któremu dynia zawdzięcza swoją intensywną barwę. Beta karoten należy do grupy antyoksydantów, działa antynowotwororwo, zapobiega starzeniu się skóry, a także działa pozytywnie na wzrok – prawidłowa ilość beta karotenu zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, chroni przed rozwojem zaćmy i zespołu suchego oka, czyli kseroftalmi.

W dyni znajdziemy także witaminę C, witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, witamina B6) oraz witaminy E i K, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, sód oraz potas. Co więcej dynia zawiera także dużo błonnika pokarmowego, który poprawia przemianę materii, przeciwdziała zaparciom i pomaga w usprawnieniu procesu trawienia.

Dynię można wykorzystać nie tylko do przygotowania curry, lecz także do ciast, babeczek, zup oraz… zabiegów kosmetycznych! Maseczki z poprawiają nawilżenie skóry oraz działają oczyszczająco.

Zobacz także, w jaki sposób można wykorzystać dynię:

Zobacz też: Dynia skarb natury. Źródło: Dzień Dobry TVN


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Polecamy
Dania na bazie curry
Dania na bazie curry Dzień Dobry TVN
Rozgrzewający kapuśniak z białej kapusty
Rozgrzewający kapuśniak z białej kapusty Dzień Dobry TVN
Zupa krem z pieczonej papryki
Zupa krem z pieczonej papryki TVN zdrowie
Dynia piżmowa - właściwości i składniki odżywcze. Przepisy na potrawy z dyni piżmowej
Dynia piżmowa - właściwości i składniki odżywcze. Przepisy na potrawy z dyni piżmowej TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?