Polub nas na Facebooku
Czytasz: Walczysz z rakiem piersi? Chcesz wiedzieć więcej o metodach jego leczenia? Zobacz zapis czatu
menu
Polub nas na Facebooku

Walczysz z rakiem piersi? Chcesz wiedzieć więcej o metodach jego leczenia? Zobacz zapis czatu

Ewa Drzyzga i dr Piotr Bednarski

Fot: 36,6

Rak piersi to jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów u kobiet w Polsce. Szacuje się, że każdego roku odnotowuje się aż 18 tysięcy nowych zachorowań. Jak wygląda leczenie tego nowotworu? Czy operacja zawsze jest konieczna? Na te i inne Wasze pytania będzie odpowiadał dr n. med. Piotr Bednarski, chirurg ogólny.

Rak piersi to nowotwór, który wykryty odpowiednio wcześnie, daje się całkowicie wyleczyć. Niestety ogromna grupa kobiet unika regularnych badań i trafia do lekarza zbyt późno, kiedy choroba jest już zaawansowana. W konsekwencji z powodu raka piersi umiera w Polsce niemal 6 tysięcy pań.

Najbardziej charakterystycznym objawem raka piersi jest wyczuwalny pod skórą niebolesny guzek. Mogą także pojawić się wyciek z brodawki sutkowej (bardzo często z domieszką krwi), zaciągniecie czy owrzodzenie skóry. Jeśli rak jest bardziej zaawansowany skóra może być zaczerwieniona, a cała pierś delikatnie zniekształcona. 

Czynników, które zwiększają ryzyko raka piersi jest bardzo wiele. Choroba najczęściej pojawia się u kobiet, które miały w rodzinie przypadki zachorowania na ten rodzaj nowotworu, są obciążone genetycznie (posiadają mutację genu BRCA1 lub BRCA2), mają zaburzenia hormonalne, są otyłe i źle się odżywiają.

Warto podkreślić, że ryzyko wystąpienia raka piersi rośnie z wiekiem. Mimo że najwięcej kobiet choruje między 50. a 75. rokiem życia, to ryzyko wystąpienia raka piersi wzrasta już po 35. roku życia.

Leczenie nowotworu zależy przede wszystkim od stopnia zaawansowania choroby. Kiedy wystarczy chemioterapia, a kiedy konieczne jest wykonanie operacji? Odpowiedzi na te i inne Wasze pytania dotyczące raka piersi będzie udzielał, na czacie, dr n. med. Piotr Bednarski, chirurg ogólny. Czat z ekspertem rozpocznie o godzinie 19.00, tuż zakończeniu programu 36,6°C.

Dr n. med. Piotr Bednarski to specjalista chirurg z 26 letnią praktyką. Specjalizuje się w diagnostyce i chorobach piersi. Autor 37 publikacji naukowych, wieloletni nauczyciel akademicki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Wiedzę i doświadczenie zawodowe z zakresu leczenia raka piersi zdobywał w wielu ośrodkach w Polsce i za granicą m.in. Nicei, Hadze, Hamburgu i w Berlinie. Członek Ogólnopolskiego Zespołu Ekspertów ds. ustalenia standardów biopsji mammotomicznej i diagnostyki chorób piersi. Szkoli wielu lekarzy w Polsce w zakresie biopsji mammotomicznej. Członek wielu towarzystw naukowych i zawodowych m.in. Towarzystwa Chirurgów Polskich, European Society of Surgical Oncology (ESSO), posiada certyfikat Polskiego Towarzystwa Ultrasonograficznego w zakresie badań USG. Jest także pomysłodawcą i założycielem klinik zajmujących się kompleksową diagnostyką i leczeniem chorób piersi Medycyna Dąb. W swojej pracy zawodowej szczególnie zainteresowany małoinwazyjnymi metodami diagnostyki i leczenia raka piersi. 

Drogi Użytkowniku serwisu zdrowie.tvn.pl pamiętaj, że jeśli zamieszczasz wypowiedź, zarówno w formie komentarza jak i wymiany zdań w trakcie czatu, zawierającą dotyczące Cię informacje, to tym samym upubliczniasz informacje mogące zawierać twoje dane osobowe w tym np. dane o Twoim stanie zdrowia.

Korzystanie z czatu odbywa się na zasadach określonych w regulaminie serwisu zgodnie z art. 8 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczenie usług drogą elektroniczną.

Czat z ekspertem ma charakter edukacyjny i nie zastępuje wizyty u lekarza. Jeśli masz jakiekolwiek pytania i wątpliwości związane ze swoim stanem zdrowia, omów je ze swoim lekarzem.

Witam, u mojej 11 letniej córki w prawej piersi jest twarda zmiana,od ponad roku (byliśmy u lekarza rodzinnego, ale kazał tylko obserwować i nie jeść drobiu) , teraz piersi zaczynają rosnąć i ta zmiana też stała się większą, chciałam się zapytać czy najpierw udać się na usg czy do chirurga lub innego lekarza? Bardzo mnie to niepokoi.

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
Drób jest karmiony soją, która jest pitoestrogenem. Guzy piersi są estrogenozależne, stąd u młodych kobiet, które jedzą dużo mięsa pojawiają się zmiany w piersiach. Postępowanie w pani przypadku było prawidłowe. Proponuję zrobić kontrolne USG. Jeśli w USG wyjdzie guz, należy go zbadać i usunąć.

Witam serdecznie ok 3 tyg temu wyczulam guzka w piersi po usg okazało się że jest guzek z owrzodzeniem na który dostałam antybiotyk i skierowanie do chirurga onkologa.... Pierś bolała razem z węzłem po antybiotyku przeszło tylko na tyle że że na wizycie u onkologa owrzodzenie znikło ale ból piersi został guzek jest jeden ale mój onkolod stwierdził że nie będzie mnie stresować biopsja ale w karcie choroby wypisal mi rak niezlosliwy sutka chociaż żaden sytek mnie nie boli..... Czy powinam mieć zrobiona biopsje i jakies inne badania bo strasznie się martwię???

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
W opisywanej przez panią sytuacji proponuję bezwzględne wykonanie biopsji mammotomicznej.

Miałam usunietego guzka piersi dwa fragmenty o łącznej średnicy 2.5 cm rozpoznanie histopatologiczne to ogniska metaplazji apokrynowej oraz w tenisie liczne poszerzone przewody .czy to zły wynik?mam się martwić?

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
Nie, to nie jest zły wynik. W podanym opisie nie stwierdzono komórek raka. Jest to wynik dobry.

Witam. Mam 22 lata i ważę 47kg przy wzroście 165cm. Zastanawiam się nad badaniem piersi, lecz mam wątpliwości, ponieważ tych piersi praktycznie nie ma.. Noszę rozmiar miseczki najmniejszy, czasem i takie okazują się za duże. Czy zatem jest możliwość wykonania badania? Czy będzie ono woarygodne i będzie cokolwiek widać?

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
Badanie USG jest jak najbardziej dobrym badaniem również dla bardzo szczupłych kobiet.

Córka - lat 20 Ma piersi o budowie gruczołowej z cechami mastopatii. Na podstawie UsG ma stwierdzone torbiele i 2 zmiany opisane jako gruczolakowłókniaki. Biopsja cienkoigłowa wykazała , że są to zmiany łagodne. Mamy zalecenie aby zrobić kontrolne USG za około 1 rok. Czy to wystarczy, czy te zmiany wskazane jest może usunąć?

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
Biopsja cienkoigłowa jest badaniem mało wiarygodnym. Opisywane zmiany lite nie będą mniejsze. Proponuję usunięcie zmian póki nie przekraczają 1,5 cm najlepiej przy pomocy biopsji mammotmicznej.

Jestem 35-letnia kobieta obciazona nowotworem piersi ze strony babci. Obecnie jestem w 2trymestrze ciazy - spodziewam sie czworaczkow. Obecnie blizna po usuniecia ropnia piersi z okresu nawalu mlecznego jest tkliwa. Ginekolog zalecil USG piersi. Zdziwilam sie ze sam żadnego badania nie wykonal. Czy badanie w ciazy bedzie miarodajne? Czy zmiany dziejace sie w organizmie nie zafalszuja obrazu? Do jakiego specjalisty powinnam sie zglosic? Bede wdzieczna za odpowiedz, dbajac o maluchy nie chcialabym przegapic swojego zdrowia. Anita

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
Proszę jak najszybciej zgłosić się na USG piersi i wykonać biopsję mamotomiczną (nie cienkoigłową, która jest niewiarygodna).

Dzień dobry, jak często powinno się robić badanie? Czy można badać piersi jeśli się karmi? Poprosiłam lekarza o badanie jednak odmówił właśnie ze względu na karmienie...

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
Karmienie piersią nie jest przeciwwskazaniem do wykonania USG piersi.

Dzień dobry. Panie doktorze jestem po operacji usunięcia piersi i wszczepienia implantu. Czy jest Pan zwolennikiem operacji profilaktycznej usunięcia drugiej piersi. Nie miałam ani chemio ani radioterapii.

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
Każdy zabieg obciążony jest pewnym ryzykiem. Jeżeli pani się czuje dobrze i nie odczuwa dyskomfortu to taką operację uważam za zbędną. Warunkiem jest okresowa kontrola ultrasonograficzna i mammograficzna.

Mam skupisko mikrozwapnien w piersi lewej czy mam to usunąć czy obserwować? Kategoria Birads 2

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
Przy wykryciu mikrozwapnień w mammografii należy bezwzględnie wykonać biopsję mammotomiczną.

Witam. Panie doktorze mam pytanie odnośnie guza w piersi. Mam guza od kilku lat. Miałam pobierana biopsja do badania. Wyniki wyszły dobre. Natomiast od jakiegoś czasu moje piersi stają się sobą nie całe tylko wewnętrzne strony te które że tak powiem wystają po za biustonosz . Czy to normalne czy udać się do lekarza .

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
Biopsja cienkoigłowa jest badaniem mało wiarygodnym. W pani sytuacji proponowałbym usunięcie zmiany poprzez biopsję mammotomiczną.

Dzien dobry . Zrobił mi się na otoczce obok sutka taki jakby zaskórniak ( po wyciśnięciu wychodzi takie białe jak np na twarzy z zaskórniaka) czy to należy usunąć, może to być coś złego? Mam to od kulku lat.

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
Jeżeli zmiana dotyczy skóry, a nie piersi należy zgłosić się do dermatologa.

Witam, jestem mamą 16-latki. Niedawno wymacała sobie guzek w piersi, wynik USG: Sutki o budowie gruczołowej. W sutku prawym na g.11-12-ej ok.20mm od brodawki, na głębokości 3mm zmiana hypoechogeniczna ok.16x11x13mm-gęsta torbiel ? FA?-do potwierdzenia w BACC. Nie stwierdzam zmian ogniskowych litych ani nieprawidłowych zagęszczeń. Przewody mlekowe nie są poszerzone. Doły pachowe prawidłowe. BIRADS 3 Badanie kontrolne usg za 6 mies. Miała zrobioną biopsję cienkoigłową, wynik: zmiana łagodna, fibroadenoma (gruczolakowłókniak). Czy Pana zdaniem powinna mieć usunięty guzek i czy metoda, o której Pan mówił w programie, byłaby tu skuteczna? pozdrawiam Dorota Orłowska

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
Biopsja cienkoigłowa nie jest badaniem wiarogodnym Jeżeli zmiana pojawiła się w tak młodym wieku będzie tylko rosnąć. Dopóki nie ma dużych rozmiarów można ją usunąć biopsją mammotoniczną. Jeśli przekroczy 2 cm pozostaje tylko operacja.

mam implanty obu piersi, w których zdiagnozowano guzki (kilka lat temu - wykonuję usg i rezonans). Czy ewentualna biopsja mamotomiczna jest możliwa?

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
Tak, jest możliwa i to jest jedyna metoda, która pozwoli na usunięcie guzka piersi bez wcześniejszego usuwania implantów. Ważne jest, aby guz nie był zbyt duży (nie przekraczał 1,5-2 cm).

Moja 20 -to letnia córka ma zmianevw piersi ok3 cm najprawdopodobniej jest to gruczolowlokniak każą nam to obserwować nie robiąc dodatkowych badań , czy byłoby lepiej to usunąć ?

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
Bezwzględnie tak, tego typu zmiana nie będzie nigdy mniejsza tylko większa. Jak najszybciej zgłosić się do lekarza w celu usunięcia i zbadania zmiany.

Panie dr czy tłuszczaki w piersiach też się powinno usuwać czy nie?

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
Ani mammografia ani USG piersi nie daje nam jednoznacznej odpowiedzi na temat charakteru zmiany. Do końca nie wiemy czy to jest tłuszczak czy zmiana ma inny charakter. Generalnie każdą zmianę w piersi, której obrazu nie jesteśmy pewni powinno się zbadać wykonując biopsję.

Mam 2 torbiele w jednej piersi. Czy powinnam je usunąć?Mam 28 lat?nie urodziłam jesscze dzieci. Jestem w grupie podwyższonego ryzyka (babcia i mama miały raka piersi).

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
U kobiet ze zwiększonym ryzykiem na zachorowanie na raka piersi obciążanych rodzinie bezpieczniej jest wykonać biopsję i zbadać daną zmianę niż ją obserwować.

Witam, czy ta metoda można wykonać biopsje guzka w plucu

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
Nie, biopsja mammotomiczna służy do usuwania tylko i wyłącznie guzów piersi.

Witam rok temu zdiagnozowano u mnie torbiel w prawej piersi pani doktor kazał nic nie robić po pół roku bez zmian na wizycie pani doktor powiedziała że się wchłonie torbiel czuć przy dotyku i piers stała się bolesną ból ciągnie się aż pod pachę czasem ból jest nie do wytrzymania i zauważyłam że pod pachą mam spuchnięte . Czy powinnam się martwić czy być spokojna bo pani doktor powiedziała że to normalne przy torbielach . Pozdrawiam

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
Należy bezwzględnie zgłosić się ponownie na USG piersi. Jeżeli torbiel uległa powiększeniu lub jej wygląd zmienił się na podejrzany należy wykonać biopsję.

Witam, 2 tygodnie temu miałam biopsję mammotomiczną zmiany łagodnej. Wyczuwam w piersi nadal jakieś zgrubienia, czy to normalne?

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
Najczęściej efektem ubocznym po biopsji jest tak zwany siniak wewnętrzny w zależności od budowy piersi i wieku pacjentki może wchłaniać się nawet kilkanaście tygodni. Proszę smarować zgrubienie maścią z heparyną oraz przeciwzapalną 2 razy dziennie. Maści w aptece można dostać do recepty.

Witam czy wykryta cysta w piesi może przerodzić się z czasem w coś bardziej poważnego /rak piersi?

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
Cysta, czyli torbiel, sama w sobie nie jest rakiem i nie zmienia się w raka. Natomiast torbiel po jakimś czasie może zmienić się w zmianę podejrzaną, a ta z kolei może być niebezpieczna i w przyszłości zmienić się w coś poważniejszego.

Dzień dobry. W jednej piersi zaczęłam odczuwać miejscowy ból. USG wykazało liczne zmiany w piersi. Lekarz wykonujący badanie i ginekolog sugerowali biopsję. Lekarz, do którego zgłosiłam się ze skierowaniem wykonał mammografię, dwukrotnie, bo po pierwszej pojawiły się wątpliwości co do wyniku i która potwierdziła te znaczne zmiany. Mam kolejną za pól roku. Odczucie bólu nie ustąpiło. Czy powinnam być spokojna bo podjęte działania są właściwe? Mam 43 lata.

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
Żadne z badań obrazowych, zarówno USG jak i mammografia, nie daje nam ostatecznej odpowiedzi na temat charakteru zmian. Jeżeli wykryto zmiany zarówno w mamografii jak i USG u kobiety obciążonej rodzinnie nowotworem bezwzględnie należy wykonać badanie histopatologicznie wykrytych zmian.

Jestem 35-letnia kobieta obciazona nowotworem piersi ze strony babci. Obecnie jestem w 2trymestrze ciazy. Ginekolog zalecil USG piersi. Zdziwilam sie ze sam żadnego badania nie wykonal. Do jakiego specjalisty powinnam sie zglosic? Anita

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
Należy się zgłosić do lekarza specjalizującego się w badaniach ultrasonograficznych piersi.

Witam, od jakiegoś czasu czuje kłucie w dole lewej piersi, ból trwa nawet kilka dni co może być przyczyna? czy wykonać jakieś dodatkowe badania? mammografia wykonana rok temu wszystko ok mam 51 lat.

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
Dodatkowo należy wykonać USG piersi. Jeżeli USG piersi nie wykaże, podobnie jak mammografia, żadnych zmian należy wykonać badanie hormonów kobiecych u endokrynologa lub ginekologa ponieważ ból piersi może być spowodowany zaburzeniami hormonów kobiecych.

Witam serdecznie, chciałabym się dowiedzieć jak często należy monitorować zidentyfikowane małe trobiele. Jak bardzo są groźne?

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
Standardowo badanie USG kontrolne wykonujemy po 6 miesiącach ponieważ mała torbiel może się zmienić w torbiel tak zwaną powikłaną, czyli o nierównych obrysach i tego typu zmianę należy wtedy zbadać poprzez biopsję. Generalnie USG jest ważne 6 miesięcy, mammografia 2 lata.

Witam, mam 29 lat i nie wiem jak właściwie badać piersi w domu, ponieważ nie myślałam o tym wcześniej. Wydawało mi się,ze jestem na to za młoda:)

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
Samobadanie piersi powinniśmy rozpocząć jak najszybciej, najlepiej około 20. roku życia. Wykonujemy je raz w miesiącu (nie częściej), najlepiej 7 dni po zakończonej miesiączce. Najpierw oglądamy piersi, czy jest zmieniona skóra, czy nie ma wgłębień, następnie okrężnymi ruchami dwoma palcami ręki badamy każdą część piersi po kolei według wskazówek zegara. W razie wyczucia jakiejkolwiek zmiany należy zgłosić się na USG piersi.

Czym są zwapnienia w piersi i czy mogą zmienić się w poważniejsze zmiany.

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
Zwapnienia w piersi dzielą się na łagodne oraz podejrzane (mikrozwapnienia). Zwapnienia łagodne możemy obserwować. Mikrozwapnienia należy bezwzględnie wyjaśnić badaniem histopatologicznym (biopsją).

Dzień dobry. Mam 30 lat, rok temu miałam wykonywana mamografie, która wykryła zmianę łagodna 10 mm w ogonie Spencea. Lekarz który dokonywał opisu zalecił powtórzenie badania po roku. Od kilku miesięcy zwłaszcza przed miesiączką odczuwam bardzo duży dyskomfort wlasnie w tej piersi. Czy taki objaw może świadczyć o powiększeniu zmiany oraz czy badanie mamograficzne będzie w tym przypadku najbardziej odpowiednim czy też powinnam zrobić usg tej piersi? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Joanna Staśkiewicz

dr n. med.Piotr Bednarski, chirurg ogólny
Mammografia jest najlepsza dla kobiet po 40. roku życia. Najbardziej wiarygodne badanie do tego wieku to USG piersi. Aby sprawdzić czy guz rośnie i czy jest podejrzany należy wykonać USG piersi. Nie zalecam powtórki badania mammograficznego w tym wieku.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
14
0
Polecamy
Pionierska operacja tętniaka aorty brzusznej. "Otrzymałem drugie życie"
Pionierska operacja tętniaka aorty brzusznej. "Otrzymałem drugie życie" Dzień Dobry TVN
Leczenie raka. Jakie są sposoby leczenia nowotworu?
Leczenie raka. Jakie są sposoby leczenia nowotworu? Dzień Dobry TVN
Masz PCOS? Chcesz wiedzieć więcej o swojej chorobie? Zobacz zapis czatu z dr n. med. Małgorzatą Nowicka, ginekolog i endokrynolog
Masz PCOS? Chcesz wiedzieć więcej o swojej chorobie? Zobacz zapis czatu z dr n. med. Małgorzatą Nowicka, ginekolog i endokrynolog TVN zdrowie
Chorujesz na raka płuc? Ktoś z twoich bliskich walczy z tym nowotworem? Zobacz zapis czatu ze specjalistą!
Chorujesz na raka płuc? Ktoś z twoich bliskich walczy z tym nowotworem? Zobacz zapis czatu ze specjalistą! TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie