Polub nas na Facebooku
Czytasz: W MSWiA testują nowy sposób wykrywania COVID-19
menu
Polub nas na Facebooku

W MSWiA testują nowy sposób wykrywania COVID-19

model wirusa

Fot: Maksim Tkachenko / gettyimages.com

Lekarze ze szpitala MSWiA w Warszawie testują nowy sposób wykrywania zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. Nowa metoda badania skupia się na zaburzeniach węchu i smaku, które stanowią jeden z najbardziej charakterystycznych objawów COVID-19.

Do najbardziej charakterystycznych objawów COVID-19 należą wysoka gorączka, suchy kaszel, duszności, bóle mięśni i stawów, ogólne osłabienie. Od niedawna to tej listy dołączyły zaburzenia węchu i smaku. Lekarze ze szpitala MSWIA w Warszawie sprawdzają czy na ich podstawie można wykryć COVID-19.

Zobacz także: Raport specjalny o koronawirusie

Test, który wykrywa zaburzenie smaku i węchu

Szacuje się, że zaburzenia węchu i smaku występują u blisko połowy chorych. Do tej pory nikt jednak nie badał, którego smaku nie wyczuwają pacjencji z infekcją wywołaną przez koronawirusa SARAS-CoV-2. Lekarze z MSWiA ustalili, że upośledzony zostaje przede wszystkim smak słodki.  W oparciu o tę wiedzę powstał test, który pomaga wykryć pacjentów z COVID-19. Zdaniem lekarzy zaburzenie smaku może być jednym z pierwszych objawów choroby, tym samym opracowany przez lekarzy z MSWiA test można wykorzystać do badania przesiewowego wykrywającego tę chorobę. W razie pozytywnego wyniku trzeba jeszcze przeprowadzić potwierdzający test molekularny na obecność koronawirusa (wykonywany w technologii RT-PCR). Zdaniem lekarzy test może pomóc ustalić ile osób z zakażeniem ma wynik ujemny i fałszywie ujemny, a także jak często u osób bez zakażenia zdarza się wynik ujemny i fałszywie dodatni.

Na czym polega test smaku?

Pierwszy test smaku przeprowadzono u 88 podchorążych z warszawskiej Szkoły Głównej Służby Pożarniczej (52 były z rozpoznanym zakażeniem, 36 - bez zakażenia), wśród których wykryto ognisko koronawirusa.

Podczas badania pacjent otrzymuje substancję smakową o określonym stężeniu. Następnie badana osoba mówi czy wyczuła smak słodki czy też nie. Na koniec każdy pacjent wypełnia specjalną ankietę. W ocenie lekarzy czułość i swoistość testu smaku słodkiego wynosi odpowiednio  71 i 61 proc., ale w połączeniu z ankietą wiarygodność testu wzrasta do 94 proc.

Koronawirus SARS-CoV-2 - co trzeba o nim wiedzieć?

Infekcja nowym koronawirusem SARS-CoV-2 może wywołać chorobę nazwaną przez lekarzy COVID-19. Schorzenie atakuje głównie układ oddechowy i prowadzi do ostrego zapalenia płuc. W skrajnych przypadkach może ono przejść w niewydolność oddechową.

Zakażenie koronawirusem SARS-CoV-2 może być niebezpieczne dla każdego. Zdaniem lekarzy w grupie ryzyka znajdują się przede wszystkim osoby starsze oraz przewlekle chore. To właśnie one szczególnie powinny zadbać o swoje bezpieczeństwo i przestrzegać obowiązujących zakazów. 

Jak objawy daje COVID-19? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Suchy kaszel, gorączka, bóle mięśni - takie objawy koronawirusa znaliśmy do tej pory. Jakie sygnały się pojawiły? Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
67
7
Polecamy
Testy na koronawirusa są zbyt czułe?
Zamiast nowego zakażenia, mogą wykrywać już przebytą infekcję
Testy na koronawirusa są zbyt czułe? Zamiast nowego zakażenia, mogą wykrywać już przebytą infekcję TVN zdrowie
Najnowsze badania na temat koronawirusa.
Kto najczęściej traci węch i smak? 
Najnowsze badania na temat koronawirusa. Kto najczęściej traci węch i smak?  Dzień Dobry TVN
Chorujesz na nadciśnienie?
Koronawirus może być dla ciebie bardzo niebezpieczny
Chorujesz na nadciśnienie? Koronawirus może być dla ciebie bardzo niebezpieczny TVN zdrowie
Test podatności na koronawirusa.
Pierwszy na świecie powstaje w Poznaniu.
Kiedy będzie dostępny?
Test podatności na koronawirusa. Pierwszy na świecie powstaje w Poznaniu. Kiedy będzie dostępny? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty