Polub nas na Facebooku
Czytasz: Tuńczyk – wartości odżywcze, właściwości, przepisy i czy należy go unikać?
menu
Polub nas na Facebooku

Tuńczyk – wartości odżywcze, właściwości, przepisy i czy należy go unikać?

Tuńczyk

Fot. 4kodiak / Getty Images

Tuńczyk jest bardzo popularną rybą, żyjącą w wodach słonych. Jest rybą drapieżną, a niektóre gatunki potrafią ważyć 700-800 kilogramów i żyją nawet do 50 lat. Tuńczyk jest bogaty w składniki odżywcze, jednak wiele osób rezygnuje z jego konsumowania ze względu na obecność rtęci w mięsie. Czy rzeczywiście tuńczyk jest groźny dla zdrowia i należy go wyeliminować z codziennej diety?

Tuńczyk – wartości odżywcze 

Tuńczyk jest drapieżną rybą, głownie zamieszkującą ocean Atlantycki, Indyjski, Spokojny oraz morza do nich przylegające. Niektóre gatunki tuńczyka osiągają wagę nawet do 800 kilogramów, a przeciętne tuńczyki ważą około 200 kilogramów. Istnieją również mniejsze gatunki, np. bonito, który osiąga wagę około 20 kilogramów i często stosowany jest to puszek. Mięso tuńczyka ma ciemny różowo - fioletowy odcień. Jest to wynik silnego ukrwienia mięśni i dużej zawartości mioglobiny, która magazynuje się w tkankach.

Popularne gatunki tuńczyka:

  • Tuńczyk błękitnopłetwy,
  • Tuńczyk długopłetwy,
  • Opastun,
  • Tuńczyk bonito.

Jeżeli chodzi o wartości odżywcze tego drapieżnika, to ma się czym pochwalić. Tuńczyk jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka, czyli takiego, który zawiera wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne. W 100g tej ryby jest około 23g białka, czyli prawie 50% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Białko jest niezbędnym elementem w diecie, gdyż jest głównym elementem budulcowym, wspomaga regenerację tkanek, a nawet wchodzi w skład wielu hormonów i enzymów.

Tuńczyk jest również świetnym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezwykle ważne w diecie każdego człowieka. Te niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają prawidłową pracę układu nerwowego, zwiększają plastyczność mózgu i chronią go przed degeneracją oraz redukują poziom cholesterolu.

Oprócz cennego białka i zdrowych tłuszczy, tuńczyk jest źródłem witamin i minerałów, m.in. witaminy A, D, B3, B4, B12 oraz żelaza, magnezu, potasu, cynku czy selenu. Wszystkie te składniki są niezwykle cenne i wspierają szereg procesów zachodzących w organizmie.

Tuńczyk jest bogatym odżywczo produktem, dlatego działa pozytywnie na szereg procesów w organizmie. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego, wspiera proces widzenia, podnosi odporność organizmu, działa przeciwdepresyjnie, a co więcej zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, np. raka piersi czy jelita grubego.

Jakie ryby warto jeść? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść ryby? Źródło: 36,6

Czy Tuńczyk jest zdrowy?

Prawda jest taka, że wszystkie ryby gromadzą w sobie toksyny, jednak niektóre kumulują ich więcej. Z racji tego, że tuńczyk jest rybą drapieżną i znajduje się u góry łańcucha pokarmowego, gromadzi więcej rtęci i innych metali ciężkich niż ryby mniejsze i roślinożerne. Toksyny wchłaniane są wraz z wodą i pożywieniem, dlatego im większa i starsza jest ryba, tym większe będzie nagromadzenie szkodliwych związków.

Rtęć, która gromadzi się w mięsie ryb występuje w postaci metylortęci, czyli bardzo szkodliwego związku, który działa niekorzystnie na układ nerwowy. U dzieci może powodować opóźnienia rozwojowe, problemy ze wzrokiem, brak koordynacji oraz zaburzenia słuchu i mowy. Dlatego kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci powinni zrezygnować nie tylko z jedzenia tuńczyka, ale również z rekina i miecznika, które też są dużymi rybami drapieżnymi. Metylortęć przenika przez łożysko i do mleka matki, co stanowi duże zagrożenie dla prawidłowego rozwoju płodu i niemowlaka.

Istnieją określone normy ilości zawartości metali ciężkich w rybach, które muszą być spełnione. Dopuszczalny poziom w rybach to 0,5-1,0 mg/kg masy ciała. Natomiast średnie zanieczyszczenie ryb wynosi 0,033 mg/kg. Bezpieczna dawka dla dorosłej osoby to dwie 100g porcje tygodniowo.

Należy również zwrócić uwagę na obecność histaminy w mięsie. Histamina jest hormonem, który naturalnie występuje w organizmie człowieka, ale w nadmiarze u osób wrażliwych może wywołać silne reakcje alergiczne. Poziom histaminy wzrasta wraz z długością przechowywania i odpowiada za charakterystyczny zapach zepsutej ryby.

Którą rybę lubisz najbardziej?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Propozycje podania tuńczyka

Roladki z tuńczykiem i kukurydzą

  • 3 duże tortille
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie
  • Ok. 1/3 puszki kukurydzy
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Kilka marynowanych ostrych papryczek (wedle uznania)
  • 150g tartej mozzarelli lub żółtego sera
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:
  • Tuńczyka odsączyć z oliwy, włożyć do miski, dodać również odsączoną kukurydzę, posiekany szczypiorek, posiekane ostre papryczki, starty ser, majonez oraz musztardę.
  • Składniki doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać. Tortille posmarować masą, zwinąć w roladkę i pokroić na ok. 2-3 cm kawałki.
    Czy artykuł okazał się pomocny?
    Tak Nie
    5
    0
    Polecamy
    Jakie ryby należy jeść, a jakich unikać?
    Jakie ryby należy jeść, a jakich unikać? TVN zdrowie
    Sandacz – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
    Sandacz – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie TVN zdrowie
    Ryby - które warto jeść?
Jakie ryby morskie są zdrowe?
    Ryby - które warto jeść? Jakie ryby morskie są zdrowe? Dzień Dobry TVN
    Jak przyrządzić tilapię na patelni, a jak w piekarniku?
    Jak przyrządzić tilapię na patelni, a jak w piekarniku? Dzień Dobry TVN
    Komentarze (0)
    Nie przegap
    Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
    Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
    Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
    Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
    "Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
    "Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
    Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
    Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
    Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
    Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
    Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
    Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia