Polub nas na Facebooku
Czytasz: Truskawki – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Truskawki – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Zainteresował Cię ten artykuł?
truskawki

Fot.: mirkograul / stock.dobe.com

Truskawki cieszą się ogromną popularnością ze względu na wyśmienity smak, wspaniały aromat i możliwość szerokiego zastosowania w sztuce kulinarnej. Te apetyczne owoce są także bogatym źródłem witamin, makro- i mikroelementów oraz innych substancji korzystnych dla zdrowia i urody.  

Truskawki nie występują naturalnie w przyrodzie – zostały wyhodowane około 300 lat temu przez przypadkowe skrzyżowanie dwóch gatunków poziomek: chilijskiej i wirginijskiej. Współcześnie istnieje kilka tysięcy odmian truskawek. Uprawiane są w niemal wszystkich krajach z klimatem umiarkowanym oraz w chłodniejszych rejonach podzwrotnikowych. Owocują od połowy maja do późnej jesieni (okresy owocowania są różne w zależności od gatunku). Wśród światowych producentów truskawek pierwsze miejsce zajmują Stany Zjednoczone. Polska (z produkcją około 200 000 ton rocznie) plasuje się na siódmej pozycji.

Zobacz film: Co warto wiedzieć kupując truskawki. Źródło: Dzień Dobry TVN

Truskawki – wartości odżywcze

Walory smakowe truskawek czynią z nich jedne z najbardziej lubianych krajowych owoców. Warto je spożywać również ze względu na bogactwo zawartych w nich składników odżywczych. Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C – w 100 g znajduje się aż 60 mg kwasu askorbinowego (średnie dzienne zapotrzebowanie to 90 mg dla dorosłego mężczyzny i 75 mg dla dorosłej kobiety). Owoce dostarczają także witamin z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę, pirydoksynę, kwas foliowy) oraz witaminy A i E.

Wyjątkowe właściwości zdrowotne truskawek wynikają z szeregu obecnych w nich składników mineralnych. Do najcenniejszych należą: potas (aż 153 mg w 100 g owoców), fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk i mangan. Ponadto truskawki zawierają sporo błonnika pokarmowego oraz takich korzystnych dla organizmu ludzkiego substancji, jak bromelina, kwercetyna, kwas elagowy, fitoncydy, antocyjany (owoce zawdzięczają im czerwoną barwę), pektyny i sole organiczne.

Właściwości prozdrowotne truskawek

Substancje zawarte w truskawkach wzmacniają odporność organizmu (witamina C jest niezbędna do produkcji białych krwinek), działają przeciwzapalnie (dzięki właściwościom antocyjanów), bakteriobójczo i antywirusowo (za sprawą fitoncydów).

Truskawki są bogatym źródłem antyoksydantów – witaminy C, A, kwercetyny, manganu, kwasu elagowego. Przeciwutleniacze, zwalczając nadmiar wolnych rodników, spowalniają procesy starzenia się organizmu oraz hamują mutacje komórek, tym samym zapobiegają chorobom nowotworowym.

Dieta bogata w truskawki wpływa korzystnie na układ krążenia. Zawarty w owocach potas zmniejsza niebezpieczeństwo wystąpienia choroby niedokrwiennej serca i obniża ciśnienie krwi. Korzystnie na pracę serca wpływają także błonnik, witamina C i magnez. Substancje, takie jak antocyjany, kwercetyna czy witaminy z grupy B, przeciwdziałają odkładaniu się płytki miażdżycowej, rozszerzają naczynia krwionośne, obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL) i utrzymują na stałym poziomie „dobry” cholesterol (HDL). Zawarte w truskawkach żelazo, wspomagając procesy krwiotwórcze, ogranicza ryzyko anemii.

Obecne w truskawkach witaminy z grupy B i magnez regulują pracę układu nerwowego, obniżają napięcie i wpływają na dobre samopoczucie. Korzystnie na pracę mózgu oddziałują zawarte w owocach antyoksydanty, potas (polepsza koncentrację), a także mangan, który sprzyja szybkiemu przekazywaniu impulsów nerwowych, poprawia pamięć i zapobiega zmęczeniu. Mangan jest także ważnym budulcem hormonu tarczycy – tyroksyny.

Wapń, fosfor i mangan, których dostarczają truskawki, mają wpływ na utrzymanie prawidłowego uwapnienia kośćca. Zapobiegają osteoporozie, co pośrednio przekłada się na mniejszą częstotliwość występowania zapaleń stawów i złamań kości.

Zawarta w truskawkach witamina C łagodzi stany uczuleniowe. Antyalergicznie działa także kwercetyna – łagodzi takie objawy, jak nieżyt nosa, łzawienie oczu czy pokrzywka. Redukuje nawet dolegliwości związane z astmą. Ostrożność powinny jednak zachować osoby uczulone na salicylany, które występują w truskawkach w sporych ilościach.

Truskawki mają niski indeks glikemiczny (IG = 40), ponieważ zawierają one łatwo przyswajalne cukry – glukozę i fruktozę. Ponadto są bogate w błonnik, który pomaga regulować poziom cukru we krwi, dlatego nie tylko zapobiegają rozwojowi cukrzycy, ale też są bezpieczną przekąską dla diabetyków.

Dzięki zawartym w truskawkach minerałom spożywanie tych owoców wpływa oczyszczająco i odkwaszająco na organizm. Potas ułatwia pracę nerek i działa moczopędnie. Wapń i magnez to makroelementy silnie alkalizujące (zasadotwórcze).

Smakowite sezonowe owoce zawierają pektyny, błonnik i kwasy organiczne, które regulują trawienie i przyspieszają przemianę materii. Procesy te usprawnia także bromelina (enzym, który wspomaga metabolizm białek) oraz mangan (ułatwia trawienie tłuszczu, chroni przed wzdęciami i zaparciami). Dzięki tym właściwościom truskawki stanowią doskonałą podstawę diet odchudzających. Mają w dodatku bardzo niską wartość kaloryczną (około 30 kcal w 100 g), a dzięki sporej zawartości błonnika są sycące.

Dobroczynne właściwości truskawek wpływają na kondycję skóry. Zawarte w owocach antyoksydanty opóźniają jej starzenie się, antocyjany i fitoncydy działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Fosfor wzmacnia włosy i paznokcie. Na bazie wyciągów z truskawek (m.in. z pestek) powstaje wiele preparatów kosmetycznych do pielęgnacji całego ciała.

Zobacz film: Wybierz najlepsze, truskawki polskie. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
50
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Nadciśnienie tętnicze a zaburzenia erekcji - czy to ma związek? Wszystko, co musicie wiedzieć o nadciśnieniu
Nadciśnienie tętnicze a zaburzenia erekcji - czy to ma związek? Wszystko, co musicie wiedzieć o nadciśnieniu
Pudding chia – składniki i przepis. Wartość odżywcza i właściwości nasion chia
Pudding chia – składniki i przepis. Wartość odżywcza i właściwości nasion chia
Ejakulacja – damskie wytryski, brak wytrysku, ejakulacja przedwczesna
Ejakulacja – damskie wytryski, brak wytrysku, ejakulacja przedwczesna
Apteczka samochodowa – czy jest obowiązkowym wyposażeniem auta?
Apteczka samochodowa – czy jest obowiązkowym wyposażeniem auta?
Medycyna podróży. Wszystko, co musisz wiedzieć przed wyjazdem na wakacje
Medycyna podróży. Wszystko, co musisz wiedzieć przed wyjazdem na wakacje
Nowa choroba psychiczna na liście WHO. W Polsce chorych jest ponad 2 miliony!
Nowa choroba psychiczna na liście WHO. W Polsce chorych jest ponad 2 miliony!