Polub nas na Facebooku
Czytasz: To najlepsze, co możesz zrobić dla swojego dziecka. Dlaczego warto karmić piersią?

To najlepsze, co możesz zrobić dla swojego dziecka. Dlaczego warto karmić piersią?

Kobieta, która karmi noworodka piersią.

Fot: gettyimages.com / ElenaNichizhenova

Mleko matki to najlepszy i najzdrowszy pokarm dla dziecka. Maluchy karmione piersią są zdrowsze, rzadziej chorują i lepiej się rozwijają. Mimo ewidentnych zalet część kobiet wstydzi się lub nie chce karmić swoich dzieci w ten sposób. Ich podejście ma zmienić Ogólnopolski Tydzień Promocji Karmienia Piersią. Akcja trwa od 26 maja do 1 czerwca.

Według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dziecko powinno być karmione piersią przez 6 miesięcy. Dlaczego?

Po pierwsze: odporność

Wraz z mlekiem matki dziecko dostaje najlepszą mieszankę przeciwciał. To one wspierają i odpowiadają za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Dodatkowo dostarcza mu wszystkich niezbędnych witamin i substancji odżywczych, których potrzebuje dziecko w pierwszych miesiącach życia. Jedyne czego mu brakuje to witaminy D i K, dlatego dzieci karmione wyłącznie piersią powinny otrzymać je osobno. Trzeba pamiętać, że nie można ich podawać na własną rękę. O formie suplementacji i dawce może zdecydować jedynie lekarz pediatra.

Co ciekawe, układ odpornościowy dzieci karmionych piersią jest silniejszy, tym samym są mniej podatne na infekcje i znacznie rzadziej dokuczają im męczące biegunki. Nie mają też problemów z układem moczowym i nie chorują na alergię.

Zobacz film: Jak łagodnie zakończyć karmienie piersią? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Po drugie: sprawny układ nerwowy

Specjaliści zgodnie podkreślają, że sposób karmienia dziecka ma kluczowy pływ na to, jak będzie rozwijał się układ nerwowy dziecka. Maluchy karmione w ten sposób lepiej się rozwijają, mają lepszy wzrok, sprawniejszy mózg i bardziej rozwinięte funkcje poznawcze.

Po trzecie: bez nadwagi

Badania pokazują, że dzieci, które były karmione piersią znacznie rzadziej zmagają się z nadwagą czy otyłością w wieku szkolnym. Szacuje się, że w porównaniu z rówieśnikami karmionymi sztucznie, to ryzyko jest mniejsze o 35 proc. Kobiecy pokarm zapewnia dziecku prawidłowy wzrost i przyrost masy ciała.

Po czwarte: zapobieganie wadom zgryzu

Mało, kto zdaje sobie sprawę, że ssanie piersi przekłada się na prawidłowy rozwój szczęki i zębów, a tym samym chroni prze wadami zgryzu. Dzieci karmione piersią maja sprawniejszy aparat mowy i dużo łatwiej przychodzi im nauka mówienia.

Po piąte: bezpieczeństwo

Ciepło i bliski kontakt z ciałem drugiego człowieka daje przede wszystkim poczucie bezpieczeństwa. Ale nie tylko. W ten sposób tworzy się niezwykła więź między matką a dzieckiem.

Zobacz film: Budowa i funkcje układu immunologicznego? Źródło: 36,6.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
0
Polecamy
Kangurowanie noworodków i niemowląt. Co to jest? Czy po cesarce też jest wskazane?
Kangurowanie noworodków i niemowląt. Co to jest? Czy po cesarce też jest wskazane? Dzień Dobry TVN
Refluks u niemowląt – ważne informacje dla każdego rodzica
Refluks u niemowląt – ważne informacje dla każdego rodzica Dzień Dobry TVN
Ciąża a karmienie piersią starszego dziecka – czy to bezpieczne?
Ciąża a karmienie piersią starszego dziecka – czy to bezpieczne? TVN zdrowie
Kryzys laktacyjny. Ile trwa? Kiedy się pojawia i jak go rozpoznać?
Kryzys laktacyjny. Ile trwa? Kiedy się pojawia i jak go rozpoznać? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?