Polub nas na Facebooku
Czytasz: To najlepsze, co możesz zrobić dla swojego dziecka. Dlaczego warto karmić piersią?
menu
Polub nas na Facebooku

To najlepsze, co możesz zrobić dla swojego dziecka. Dlaczego warto karmić piersią?

Kobieta, która karmi noworodka piersią.

Fot: gettyimages.com / ElenaNichizhenova

Mleko matki to najlepszy i najzdrowszy pokarm dla dziecka. Maluchy karmione piersią są zdrowsze, rzadziej chorują i lepiej się rozwijają. Mimo ewidentnych zalet część kobiet wstydzi się lub nie chce karmić swoich dzieci w ten sposób. Ich podejście ma zmienić Światowy Tydzień Karmienia Piersią. Akcja trwa do 7 sierpnia. 

Według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dziecko powinno być karmione piersią przez 6 miesięcy. Dlaczego?

Po pierwsze: odporność

Wraz z mlekiem matki dziecko dostaje najlepszą mieszankę przeciwciał. To one wspierają i odpowiadają za prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Dodatkowo dostarcza mu wszystkich niezbędnych witamin i substancji odżywczych, których potrzebuje dziecko w pierwszych miesiącach życia. Jedyne czego mu brakuje to witaminy D i K, dlatego dzieci karmione wyłącznie piersią powinny otrzymać je osobno. Trzeba pamiętać, że nie można ich podawać na własną rękę. O formie suplementacji i dawce może zdecydować jedynie lekarz pediatra.

Co ciekawe, układ odpornościowy dzieci karmionych piersią jest silniejszy, tym samym są mniej podatne na infekcje i znacznie rzadziej dokuczają im męczące biegunki. Nie mają też problemów z układem moczowym i nie chorują na alergię.

Zobacz film: Jak łagodnie zakończyć karmienie piersią? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Po drugie: sprawny układ nerwowy

Specjaliści zgodnie podkreślają, że sposób karmienia dziecka ma kluczowy pływ na to, jak będzie rozwijał się układ nerwowy dziecka. Maluchy karmione w ten sposób lepiej się rozwijają, mają lepszy wzrok, sprawniejszy mózg i bardziej rozwinięte funkcje poznawcze.

Po trzecie: bez nadwagi

Badania pokazują, że dzieci, które były karmione piersią znacznie rzadziej zmagają się z nadwagą czy otyłością w wieku szkolnym. Szacuje się, że w porównaniu z rówieśnikami karmionymi sztucznie, to ryzyko jest mniejsze o 35 proc. Kobiecy pokarm zapewnia dziecku prawidłowy wzrost i przyrost masy ciała.

Po czwarte: zapobieganie wadom zgryzu

Mało, kto zdaje sobie sprawę, że ssanie piersi przekłada się na prawidłowy rozwój szczęki i zębów, a tym samym chroni prze wadami zgryzu. Dzieci karmione piersią maja sprawniejszy aparat mowy i dużo łatwiej przychodzi im nauka mówienia.

Po piąte: bezpieczeństwo

Ciepło i bliski kontakt z ciałem drugiego człowieka daje przede wszystkim poczucie bezpieczeństwa. Ale nie tylko. W ten sposób tworzy się niezwykła więź między matką a dzieckiem.

Zobacz film: Budowa i funkcje układu immunologicznego? Źródło: 36,6.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
1
Polecamy
Karmienie noworodków i niemowląt - podstawowe zasady karmienia piersią i butelką
Karmienie noworodków i niemowląt - podstawowe zasady karmienia piersią i butelką Dzień Dobry TVN
Czkawka u niemowląt - wszystko, co musisz wiedzieć
Czkawka u niemowląt - wszystko, co musisz wiedzieć Dzień Dobry TVN
Ciąża a karmienie piersią starszego dziecka – czy to bezpieczne?
Ciąża a karmienie piersią starszego dziecka – czy to bezpieczne? TVN zdrowie
Jak zakończyć karmienie piersią?
Jak zakończyć karmienie piersią? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie