Polub nas na Facebooku
Czytasz: Tłusty Czwartek z umiarem, czyli dlaczego powinniśmy unikać przejedzenia

Tłusty Czwartek z umiarem, czyli dlaczego powinniśmy unikać przejedzenia

Zainteresował Cię ten artykuł?
pączek

Fot.: Ocskaymark / Getty Images

W Tłusty Czwartek łatwo przesadzić z ilością spożywanych potraw. Zwykle jemy pączki i faworki, ale zjedzenie kilku tłustych przysmaków może być bardzo przykre w konsekwencjach. Zwłaszcza, jeśli zwykle unikamy tłustych i obfitujących w cukier dań.

Nadmierne objadanie się jest niezdrowe i to nie tylko w Tłusty Czwartek. Średnie zapotrzebowanie kaloryczne dla kobiet i mężczyzn o umiarkowanej aktywności fizycznej wynosi, odpowiednio, 2000 i 2500 kcal. Oczywiście jeśli uprawiamy dużo sportu, to możemy pozwolić sobie na więcej, ale jeśli prowadzimy siedzący tryb życia, to powinniśmy unikać przejadania się.

Przejadanie się jest niezdrowe i prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych z przyrostem tkanki tłuszczowej na czele. Co jeszcze nam grozi? Lista jest bardzo długa:

  • rozciągnięty żołądek - nasz żołądek może pomieścić około 1,5 litra płynów/pokarmów. Może jednak ulec rozciągnięciu, co będzie skutkować wzmożonym apetytem. Jednym ze sposobów walki z otyłością jest właśnie zmniejszanie żołądka - często za pomocą ingerencji chirurgicznej;

Zobacz film: Chirurgiczne zmniejszenie żołądka u osoby dorosłej. Źródło: 36,6

  • refluks żołądka;
  • przepuklina rozworu przełykowego;
  • zaparcia, zgaga, wzdęcia, mdłości, ból żołądka;
  • cukrzyca insulinoniezależna - objadanie się produktami bogatymi w cukier (ale nie tylko, produkty o wysokim indeksie glikemicznym także są niewskazane w nadmiarze) powoduje wahania poziomu glukozy we krwi. Trzustka cały czas wytwarza insulinę, a organizm powoli uodparnia się na jej działanie. Przejadając się zwiększamy ryzyko rozwoju cukrzycy 2 stopnia;
  • choroby układu krążenia - przejadanie się zwiększa poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Nadmierna ich ilość prowadzi do rozwoju nadciśnienia tętniczego, powstawania blaszki miażdżycowej, zwężenia przepustowości naczyń krwionośnych i intensywniejszej pracy serca. Otyłość prowadzi do poważnych powikłań układu krążenia z zawałem na czele.
  • pogorszenie samopoczucia - podczas jedzenia (zwłaszcza czegoś słodkiego)  w naszym mózgu uwalniana jest dopamina i serotonina, czyli popularny hormon szczęścia. Jednak wraz ze spadkiem poziomu glukozy we krwi, poziom hormonów spada i szybko popadamy w emocjonalny "dołek".

Hormony a jedzenie

Leptyna i grelina to, mówiąc w skrócie, hormony sytości i głodu.  Leptyna nazywana jest hormonem sytości gdyż zmniejsza łaknienie. Grelina z kolei wzmaga łaknienie. Jednak u osób otyłych dochodzi do leptynooporności, Oznacza to, że gdy w organizmie jest bardzo dużo leptyny, jest ona częściowo „ignorowana”, dochodzi do uodpornienia się na nią. Zmniejsza się ilość receptorów tego hormonu, co prowadzi do tego, że apetyt rośnie, zwiększając tym samym ryzyko otyłości i chorób z nią związanych.

Więcej: Leptyna – hormon sytości: źródła, mechanizm działania, wpływ na masę ciała

Przejadanie się a stres

Dużo stresu i nieumiejętność radzenia sobie z nim może prowadzić do przejadania się. W sytuacji, gdy "zajadamy" nasze smutki i nie potrafimy w inny sposób rozładować napięcia, jak sięgając po słodkie przekąski, należy udać się do psychoterapeuty, aby nauczyć się sposobów walki ze stresem. 

Naszym największym wrogiem jest silnie uzależniający cukier, który chwilowo poprawia samopoczucie, ale zaraz po spadku stężenia glukozy we krwi, popadamy w depresję. Tak działa mechanizm uzależnienia - potrzebujemy więcej, aby być szczęśliwymi...

Polecamy: Cukier - biała śmierć - jak cukier wpływa na nasz organizm

Jednorazowe obżarstwo

Tłusty Czwartek to często wymówka to zjedzenia słodkich przysmaków, jakimi są pączki i faworki. Jeśli jest to jednorazowa przygoda, nie dzieje się złego. Najgorsze, co może nas spotkać to zgaga, uczucie ciężkości na żołądku, ból brzucha, nudności w przypadku zasłodzenia się. 

Przejadanie się przez dłuższy okres czasu jest niebezpieczne i szkodliwe dla zdrowia i to z nim należy walczyć. 

Polecamy: Ile kalorii ma pączek i jak go spalić? oraz Tłusty Czwartek, czyli co musisz wiedzieć o pączku


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Korzeń żywokostu – na kolano, stawy. Zastosowanie, działanie, właściwości
Eutyreoza: czy prawidłowe wyniki badań mogą towarzyszyć chorobie?
Przyczyny małej i nadmiernej krzepliwości krwi. Badanie krzepliwości krwi
Fizjoterapia – co to jest? Jakie zabiegi się w niej stosuje?
Niedobór progesteronu – przyczyny i objawy? Jak podnieść poziom progesteronu?
Kreatyna: działanie, rodzaje, dawkowanie suplementu