Polub nas na Facebooku
Czytasz: Test: Węglowy, elektryczny, a może gazowy? Który grill jest najlepszy?
menu
Polub nas na Facebooku

Test: Węglowy, elektryczny, a może gazowy? Który grill jest najlepszy?

Zobacz film: Jak grillować zdrowo i smacznie? Źródło: 36,6.

Grillowanie to nasz ulubiony sposób spędzania wolnego czasu. Na naszych rusztach najczęściej można znaleźć kiełbaski oraz karkówkę. Ale czy tego rodzaju jedzenie jest zdrowe? Czy ma znaczenie jakiego grilla używamy?

Jeśli korzystamy z grilla klasycznego, bardzo ważne jest, aby prawidłowo go rozpalić. Mięso możemy położyć na ruszt dopiero wtedy, gdy węgiel pokryje się grubą warstwą popiołu. Dzięki temu żywy ogień nie spali naszego jedzenia. Mimo że tak przygotowane jedzenie jest smaczne i soczyste, to może być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. W węglu drzewnym znajdują się substancje chemiczne (np. metale ciężkie), które osiadają na mięsie. Co gorsza, podczas takiej obróbki wytwarzane są te same związki, które znajdują się w smogu. Na szczęście, w pewnym stopniu, można zminimalizować przenikanie tych substancji do jedzenia. Wystarczy użyć do grillowania specjalnych aluminiowych tacek.

A co z grillem gazowym? Dobrej jakości urządzenie powinno być przede wszystkim zabudowane. Jego największą wadą jest to, że przygotowywanie jedzenia na takim grillu trwa bardzo długo. A im dłużej poddajemy coś obróbce, tym więcej substancji odżywczych i smakowych traci. Takie mięso staje się suche i po prostu niesmaczne.

A co z grillem elektrycznym? Teoretycznie powinien być najbezpieczniejszy, bo wykorzystuje czystą energię. Niestety, wszystko, co przypalimy na takim grillu będzie rakotwórcze. Jedyną rzeczą, którą można na nim przyrządzić i będzie naprawdę smaczna to kiełbaska. Większość z nas ma tendencję do palenia jej w żywym ogniu. A spalona może poważnie zaszkodzić.

Czy skoro tego rodzaju jedzenie nie należy do najzdrowszych, to trzeba z niego całkowicie zrezygnować? Ekspert programu 36,6°C podpowiedział, co zrobić, aby zniwelować szkodliwe skutki grillowania. Robert Makłowicz doradził, jak przyprawić mięso oraz czego absolutnie nie robić podczas takiej obróbki mięsa.

Zobacz film: Co naprawdę znajduje się w mięsie? Źródło: Stylowy Magazyn.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
4
Polecamy
Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Jak prawidłowo czyścić ruszt? Rady Katarzyny Bosackiej
Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Jak prawidłowo czyścić ruszt? Rady Katarzyny Bosackiej Dzień Dobry TVN
Jak rozpalić grilla? Poradnik krok po kroku
Jak rozpalić grilla? Poradnik krok po kroku Dzień Dobry TVN
Grillowanie to samo zdrowie? Sprawdź, do czego może doprowadzić jedzenie tak przygotowanego jedzenia
Grillowanie to samo zdrowie? Sprawdź, do czego może doprowadzić jedzenie tak przygotowanego jedzenia TVN zdrowie
Cała prawda o kuchence mikrofalowej. Czy jej używanie jest bezpieczne dla zdrowia?
Cała prawda o kuchence mikrofalowej. Czy jej używanie jest bezpieczne dla zdrowia? TVN zdrowie
Komentarze (2)
mirek
A aluminiowe tacki są zdrowe?
Czytaj całość
komin
mięso z grillla węglowego jest najlepsze!
Czytaj całość
Nie przegap
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Czym jest detektor tętna płodu i jak działa? Od kiedy można go używać?
Czym jest detektor tętna płodu i jak działa? Od kiedy można go używać?
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami Materiał sponsorowany
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?