Polub nas na Facebooku
Czytasz: Test: Węglowy, elektryczny, a może gazowy? Który grill jest najlepszy?

Test: Węglowy, elektryczny, a może gazowy? Który grill jest najlepszy?

Zobacz film: Jak grillować zdrowo i smacznie? Źródło: 36,6.

Grillowanie to nasz ulubiony sposób spędzania wolnego czasu. Na naszych rusztach najczęściej można znaleźć kiełbaski oraz karkówkę. Ale czy tego rodzaju jedzenie jest zdrowe? Czy ma znaczenie jakiego grilla używamy?

Jeśli korzystamy z grilla klasycznego, bardzo ważne jest, aby prawidłowo go rozpalić. Mięso możemy położyć na ruszt dopiero wtedy, gdy węgiel pokryje się grubą warstwą popiołu. Dzięki temu żywy ogień nie spali naszego jedzenia. Mimo że tak przygotowane jedzenie jest smaczne i soczyste, to może być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. W węglu drzewnym znajdują się substancje chemiczne (np. metale ciężkie), które osiadają na mięsie. Co gorsza, podczas takiej obróbki wytwarzane są te same związki, które znajdują się w smogu. Na szczęście, w pewnym stopniu, można zminimalizować przenikanie tych substancji do jedzenia. Wystarczy użyć do grillowania specjalnych aluminiowych tacek.

A co z grillem gazowym? Dobrej jakości urządzenie powinno być przede wszystkim zabudowane. Jego największą wadą jest to, że przygotowywanie jedzenia na takim grillu trwa bardzo długo. A im dłużej poddajemy coś obróbce, tym więcej substancji odżywczych i smakowych traci. Takie mięso staje się suche i po prostu niesmaczne.

A co z grillem elektrycznym? Teoretycznie powinien być najbezpieczniejszy, bo wykorzystuje czystą energię. Niestety, wszystko, co przypalimy na takim grillu będzie rakotwórcze. Jedyną rzeczą, którą można na nim przyrządzić i będzie naprawdę smaczna to kiełbaska. Większość z nas ma tendencję do palenia jej w żywym ogniu. A spalona może poważnie zaszkodzić.

Czy skoro tego rodzaju jedzenie nie należy do najzdrowszych, to trzeba z niego całkowicie zrezygnować? Ekspert programu 36,6°C podpowiedział, co zrobić, aby zniwelować szkodliwe skutki grillowania. Robert Makłowicz doradził, jak przyprawić mięso oraz czego absolutnie nie robić podczas takiej obróbki mięsa.

Zobacz film: Co naprawdę znajduje się w mięsie? Źródło: Stylowy Magazyn.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
4
Polecamy
Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Jak prawidłowo czyścić ruszt? Rady Katarzyny Bosackiej
Jak grillować zdrowo i bezpiecznie? Jak prawidłowo czyścić ruszt? Rady Katarzyny Bosackiej Dzień Dobry TVN
Jak rozpalić grilla? Poradnik krok po kroku
Jak rozpalić grilla? Poradnik krok po kroku Dzień Dobry TVN
Grillowanie to samo zdrowie? Sprawdź, do czego może doprowadzić jedzenie tak przygotowanego jedzenia
Grillowanie to samo zdrowie? Sprawdź, do czego może doprowadzić jedzenie tak przygotowanego jedzenia TVN zdrowie
Lubisz grillować? Dowiedz się jak robić to smacznie i zdrowo
Lubisz grillować? Dowiedz się jak robić to smacznie i zdrowo TVN zdrowie
Komentarze (2)
mirek
A aluminiowe tacki są zdrowe?
Czytaj całość
komin
mięso z grillla węglowego jest najlepsze!
Czytaj całość
Nie przegap
Małe AGD, które warto mieć w domu
Małe AGD, które warto mieć w domu Materiał sponsorowany
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Ekologiczne mycie i sprzątanie, czyli sposoby na ograniczenie środków chemicznych
Ekologiczne mycie i sprzątanie, czyli sposoby na ograniczenie środków chemicznych Materiał sponsorowany
Smog latem. Jak się przed nim chronić?
Smog latem. Jak się przed nim chronić? Materiał sponsorowany
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?