Polub nas na Facebooku
Czytasz: Test produktu. Jak nie dać się oszukać i kupić prawdziwe masło? 

Test produktu. Jak nie dać się oszukać i kupić prawdziwe masło? 

Zainteresował Cię ten artykuł?
masło

Fot. Riou / Getty Images

Masło produkowane było już 2 tys. lat przed naszą erą, a niektóre źródła mówią o 3,5 tys. lat. Z całą pewnością w zamierzchłych czasach nie wykorzystywano do jego produkcji oleju palmowego... Jak kupić dobre masło? Jak nie dać się oszukać producentom żywności?

Opakowanie i cena

Nie dajcie się zwieść napisom na opakowaniach. To, że mamy napisane masło, wcale nie oznacza, że produkt nim jest. Na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim na etykietę - może okazać się, że w składzie naszego masła będzie większość olejów roślinnych, a tłuszczu poniżej 82 proc! Takie masło jest tylko podróbką. Zresztą, cena produktu również może nam dać do myślenia. Prawdziwe masło powinno być droższe, bowiem tłuszcz mleczny nie należy do tanich produktów. Zwykle cena za kilogram powinna wynosić powyżej 20 zł. 

Na co jeszcze zwrócić uwagę czytając etykietę masła? Zobaczcie na filmie: 

Zobacz film: Masło a tłuszcze do smarowania. Źródło: Wiem, co jem 

Zawsze należy czytać etykiety kupowanych produktów. Producenci w bardzo łatwy sposób mogą nas oszukać, dodając do masła np. taniego oleju palmowego. Po czym poznać, że nasze masło jest dobre jakościowo? Prawdziwe masło po wyjęciu z lodówki powinno być twarde. Podrabiany produkt od razu nadaje się do smarowania pieczywa. 

Czy masło powinni jeść wszyscy? Przyjęło się mówić, że zawiera szkodliwy dla zdrowia cholesterol, więc masło nie jest polecane dla osób z tego typu problemem. Jednak masło zawiera także witaminy... Więcej o tym na filmie: 

Zobacz film: Witaminy zawarte w maśle. Źródło: Wiem, co jem 

Masło klarowane 

Na maśle nie powinno się smażyć - wyjątkiem jest masło klarowane. Jego sklepowa cena przekracza 30 zł, a dość łatwo możemy je przygotować w domu. Masło klarowane ma bardzo długi okres przydatności, możemy je przechowywać w lodówce nawet dwa lata. Masło klarowane nie podnosi poziomu cholesterolu, świetnie nadaje się do pieczenia i smażenia. Jak je zrobić? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Jak zrobić samodzielnie masło klarowane? Źródło: Wiem, co jem 

Polecamy: Masło ghee – właściwości zdrowotne, co zawiera, jak zrobić i do czego używać?

Masło, jak wszystkie produkty, dzieli się na prawdziwe i podrabiane. Dla naszego zdrowia lepiej wybierać to prawdziwe. A czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad tym, dlaczego masło jest żółte? Czy ma to związek z jakimiś barwnikami?

Dowiecie się tego z filmu poniżej. Ale zanim go obejrzycie, chcemy zwrócić waszą uwagę na masła smakowe, obecne na sklepowych półkach. Masła o smaku czosnkowym, paprykowym, a nawet te z solą, nie są polecane - o wiele lepiej zrobić samemu masło w domu, niż wybierać produkty, które w najlepszym wypadku są uzupełnione sproszkowanymi przyprawami. Masło z solą mogą wybrać osoby, które nie spożywają jej w nadmiarze. Nadużywanie soli prowadzić może do rozwoju nadciśnienia. 

Zobacz film: Jakie barwniki są wykorzystywane do produkcji masła? Źródło: Wiem, co jem 


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy pranie w niskiej temperaturze zabija bakterie?
Czy pranie w niskiej temperaturze zabija bakterie? Reklama
Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce?
Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce? Reklama
Jak rozmrozić lodówkę?
Jak rozmrozić lodówkę? Reklama
Sposoby na użądlenie osy - czym okładać opuchliznę?
Sposoby na użądlenie osy - czym okładać opuchliznę?
Nadmierne pocenie się może być objawem choroby. Przyczyny i sposoby na nadmierne pocenie
Nadmierne pocenie się może być objawem choroby. Przyczyny i sposoby na nadmierne pocenie
Silny ból z tyłu głowy - co może być jego przyczyną? Czy jest niebezpieczny?
Silny ból z tyłu głowy - co może być jego przyczyną? Czy jest niebezpieczny?