Polub nas na Facebooku
Czytasz: Test: Czy mięso jest zdrowe?
menu
Polub nas na Facebooku

Test: Czy mięso jest zdrowe?

Zobacz film: Czy mięso jest zdrowe? Źródło: 36,6

Czy mięso jest zdrowe? Przeciętny Polak zjada go 1,3 kg, a tymczasem lekarze zalecają, by nie jeść więcej niż 750 g mięsa przed przetworzeniem, czyli około pół kilograma po przetworzeniu! Co takiego zawiera mięso, że jego nadmiar może nam szkodzić?

Mięso składa się z białka (czyli cholesterolu, który zawierają wszystkie produkty pochodzenia odzwierzęcego) oraz tłuszczu (nasyconych kwasów tłuszczowych). Tłuszcz w połączeniu z cholesterolem jest dla nas bardzo szkodliwy.

Piramida żywieniowa zaleca, by mięso spożywać trzy razy w tygodniu, a w pozostałe dni jeść ryby lub warzywa strączkowe, które są doskonałym źródłem białka. Dietetycy podzielili mięso na białe i czerwone, ze względu na zawartość i rodzaj tłuszczu. Do mięs białych, zdrowszych, bo zawierających więcej korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych niż szkodliwych nasyconych, zaliczamy: kurczaka, indyka, cielęcinę, królika oraz strusia. Z kolei do mięs czerwonych należą: wołowina, baranina, wieprzowina, konina, kaczka i gęś. 

Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte w czerwonym mięsie, jeśli są spożywane w dużej ilości, to podwyższają poziom cholesterolu we krwi, co w efekcie może prowadzić do problemów z układem krążenia - rozwoju miażdżycy, wystąpienia chorób serca oraz zawału. Co więcej, jedząc czerwone mięso w nadmiarze zwiększamy u siebie ryzyko wystąpienia nowotworu jelita o 18 proc.

Polecamy: Fakty i mity na temat mięsa. Czy mięso jest rakotwórcze?

Jednak mięso zawiera także wiele cennych dla nas substancji - dobrze przyswajalne białka i aminokwasy, witaminy z grupy B (głównie witaminę B12) oraz żelazo (w świetnie przyswajalnej postaci).

Zobacz film: Co naprawdę siedzi w mięsie? Źródło: Stylowy Magazyn.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
10
9
Polecamy
Dziś Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu.
Czy warto jeść czerwone mięso?
Dziś Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Czy warto jeść czerwone mięso? Dzień Dobry TVN
Morszczuk - wartości odżywcze, kalorie.
Czy rybę można jeść w ciąży?
Morszczuk - wartości odżywcze, kalorie. Czy rybę można jeść w ciąży? TVN zdrowie
Czy czerwone mięso jest bezpieczne dla zdrowia?
Do czego może doprowadzić jego nadmiar w codziennej diecie?
Czy czerwone mięso jest bezpieczne dla zdrowia? Do czego może doprowadzić jego nadmiar w codziennej diecie? TVN zdrowie
Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe?
Oto cała prawda
Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe? Oto cała prawda Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie