Polub nas na Facebooku
Czytasz: Test: Czy mięso jest zdrowe?
menu
Polub nas na Facebooku

Test: Czy mięso jest zdrowe?

Zobacz film: Czy mięso jest zdrowe? Źródło: 36,6

Czy mięso jest zdrowe? Przeciętny Polak zjada go 1,3 kg, a tymczasem lekarze zalecają, by nie jeść więcej niż 750 g mięsa przed przetworzeniem, czyli około pół kilograma po przetworzeniu! Co takiego zawiera mięso, że jego nadmiar może nam szkodzić?

Mięso składa się z białka (czyli cholesterolu, który zawierają wszystkie produkty pochodzenia odzwierzęcego) oraz tłuszczu (nasyconych kwasów tłuszczowych). Tłuszcz w połączeniu z cholesterolem jest dla nas bardzo szkodliwy.

Piramida żywieniowa zaleca, by mięso spożywać trzy razy w tygodniu, a w pozostałe dni jeść ryby lub warzywa strączkowe, które są doskonałym źródłem białka. Dietetycy podzielili mięso na białe i czerwone, ze względu na zawartość i rodzaj tłuszczu. Do mięs białych, zdrowszych, bo zawierających więcej korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych niż szkodliwych nasyconych, zaliczamy: kurczaka, indyka, cielęcinę, królika oraz strusia. Z kolei do mięs czerwonych należą: wołowina, baranina, wieprzowina, konina, kaczka i gęś. 

Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte w czerwonym mięsie, jeśli są spożywane w dużej ilości, to podwyższają poziom cholesterolu we krwi, co w efekcie może prowadzić do problemów z układem krążenia - rozwoju miażdżycy, wystąpienia chorób serca oraz zawału. Co więcej, jedząc czerwone mięso w nadmiarze zwiększamy u siebie ryzyko wystąpienia nowotworu jelita o 18 proc.

Polecamy: Fakty i mity na temat mięsa. Czy mięso jest rakotwórcze?

Jednak mięso zawiera także wiele cennych dla nas substancji - dobrze przyswajalne białka i aminokwasy, witaminy z grupy B (głównie witaminę B12) oraz żelazo (w świetnie przyswajalnej postaci).

Zobacz film: Co naprawdę siedzi w mięsie? Źródło: Stylowy Magazyn.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
10
8
Polecamy
Dziś Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Czy warto jeść czerwone mięso?
Dziś Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Czy warto jeść czerwone mięso? Dzień Dobry TVN
Jak ocenić jakość mięsa? Po kolorze czy zapachu?
Jak ocenić jakość mięsa? Po kolorze czy zapachu? Dzień Dobry TVN
Czy czerwone mięso jest bezpieczne dla zdrowia? Do czego może doprowadzić jego nadmiar w codziennej diecie?
Czy czerwone mięso jest bezpieczne dla zdrowia? Do czego może doprowadzić jego nadmiar w codziennej diecie? TVN zdrowie
Czerwone mięso – rodzaje, właściwości, wpływ na zdrowie
Czerwone mięso – rodzaje, właściwości, wpływ na zdrowie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak dbać o odporność w okresie jesienno-zimowym? 
Jak dbać o odporność w okresie jesienno-zimowym?  Materiał sponsorowany
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?