Polub nas na Facebooku
Czytasz: Test: Czy mięso jest zdrowe?
menu
Polub nas na Facebooku

Test: Czy mięso jest zdrowe?

Zobacz film: Czy mięso jest zdrowe? Źródło: 36,6

Czy mięso jest zdrowe? Przeciętny Polak zjada go 1,3 kg, a tymczasem lekarze zalecają, by nie jeść więcej niż 750 g mięsa przed przetworzeniem, czyli około pół kilograma po przetworzeniu! Co takiego zawiera mięso, że jego nadmiar może nam szkodzić?

Mięso składa się z białka (czyli cholesterolu, który zawierają wszystkie produkty pochodzenia odzwierzęcego) oraz tłuszczu (nasyconych kwasów tłuszczowych). Tłuszcz w połączeniu z cholesterolem jest dla nas bardzo szkodliwy.

Piramida żywieniowa zaleca, by mięso spożywać trzy razy w tygodniu, a w pozostałe dni jeść ryby lub warzywa strączkowe, które są doskonałym źródłem białka. Dietetycy podzielili mięso na białe i czerwone, ze względu na zawartość i rodzaj tłuszczu. Do mięs białych, zdrowszych, bo zawierających więcej korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych niż szkodliwych nasyconych, zaliczamy: kurczaka, indyka, cielęcinę, królika oraz strusia. Z kolei do mięs czerwonych należą: wołowina, baranina, wieprzowina, konina, kaczka i gęś. 

Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte w czerwonym mięsie, jeśli są spożywane w dużej ilości, to podwyższają poziom cholesterolu we krwi, co w efekcie może prowadzić do problemów z układem krążenia - rozwoju miażdżycy, wystąpienia chorób serca oraz zawału. Co więcej, jedząc czerwone mięso w nadmiarze zwiększamy u siebie ryzyko wystąpienia nowotworu jelita o 18 proc.

Polecamy: Fakty i mity na temat mięsa. Czy mięso jest rakotwórcze?

Jednak mięso zawiera także wiele cennych dla nas substancji - dobrze przyswajalne białka i aminokwasy, witaminy z grupy B (głównie witaminę B12) oraz żelazo (w świetnie przyswajalnej postaci).

Zobacz film: Co naprawdę siedzi w mięsie? Źródło: Stylowy Magazyn.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
10
8
Polecamy
Czerwone mięso - rodzaje, wpływ na zdrowie, wartość odżywcza
Czerwone mięso - rodzaje, wpływ na zdrowie, wartość odżywcza Dzień Dobry TVN
Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe? Oto cała prawda
Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe? Oto cała prawda Dzień Dobry TVN
Czerwone mięso – rodzaje, właściwości, wpływ na zdrowie
Czerwone mięso – rodzaje, właściwości, wpływ na zdrowie TVN zdrowie
Fakty i mity na temat spożywania jajek
Fakty i mity na temat spożywania jajek TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami Materiał sponsorowany
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Czy przed okresem można zajść w ciążę? Zapłodnienie przed miesiączką
Czy przed okresem można zajść w ciążę? Zapłodnienie przed miesiączką