Polub nas na Facebooku
Czytasz: Szukasz czegoś na pobudzenie trawienia? Sięgnij po szczaw!
menu
Polub nas na Facebooku

Szukasz czegoś na pobudzenie trawienia? Sięgnij po szczaw!

szczaw

annick vanderschelden photography/getty imsages

Świeże liście szczawiu to naturalne źródło błonnika, który dba o pracę żołądka i jelit. Co więcej, szczaw odznacza się niską kalorycznością i wysoką zawartością witaminy C. Poznaj niezwykłe właściwości szczawiu.

Szczaw jest popularną rośliną, którą zbieramy od wiosny aż do jesieni. W Polsce spotyka się wiele odmian szczawiu, m.in. szczaw zwyczajny, polny, kędzierzawy. Najczęściej porasta on łąki i pastwiska. Występuje również w domowych ogródkach. Szczaw ma mnóstwo cennych, prozdrowotnych właściwości.

Szczaw i jego właściwości

W składzie szczawiu znajdują się związki, które wywierają korzystny wpływ na organizm. Szczaw jest źródłem witaminy A, C, E, beta karotenu i kwasu foliowego. Substancje te należą do naturalnych przeciwutleniaczy, które wzmacniają odporność organizmu, hamują procesy starzenia się skóry, a także przeciwdziałają rozwojowi wielu chorób, m.in. sercowo-naczyniowych i nowotworowych. Beta karoten uczestniczy również w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku. Szczaw zawiera witaminy z grupy B, które są niezbędne w pracy układu nerwowego oraz błonnik pokarmowy regulujący procesy trawienne.

Redakcja poleca:
Sok z rokitnika – właściwości, sposób przygotowania, przeciwwskazania
Torbiel okołokorzeniowa kręgosłupa – na czym polega choroba? Objawy i leczenie schorzenia
Bezoary – przyczyny powstawania, objawy i leczenie

Szczaw dostarcza również cennych składników mineralnych, takich jak: magnez, żelazo, wapń, fosfor oraz krzem. Wszystkie odmiany szczawiu są źródłem garbników wpływających korzystnie na pracę przewodu pokarmowego. Wykorzystywane są jako środek zwalczający biegunki.

Szczaw – zastosowanie

Szczaw swoje zastosowanie znajduje głównie w kuchni. Jego charakterystyczny, kwaśny smak podkreśla letnie potrawy. Większości z nas szczaw kojarzy się z tradycyjną zupą szczawiową, ale liście szpinaku sprawdzą się również jako baza sałatek lub koktajli. Szczaw jest rośliną niskokaloryczną, 100 gramów szczawiu dostarcza jedynie około 20 kcal. By szczaw nie stracił swoich cennych właściwości, należy jeść go na surowo lub po krótkiej obróbce termicznej.

Szczaw – przeciwwskazania

Szczaw mimo wielu cennych składników odżywczych może również zaszkodzić. W składzie szczawiu występuje kwas szczawiowy, który w nadmiernych ilościach odkłada się w nerkach i drogach moczowych prowadząc do powstania kamicy nerkowej. By złagodzić działanie szczawianów, do potraw warto dodać jajko, śmietanę lub jogurt. Pomimo to, spożycie szczawiu powinny ograniczyć osoby zmagające się z chorobami nerek, reumatyzmem lub osteoporozą.

Zobacz film: Wiosenna kuchnia ze szczawiem

źródło: Dzień dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
62
7
Polecamy
Szczaw – zastosowanie w lecznictwie i w kuchni.
Właściwości prozdrowotne szczawiu
Szczaw – zastosowanie w lecznictwie i w kuchni. Właściwości prozdrowotne szczawiu TVN zdrowie
Przyprawa chili – jej działanie i właściwości.
Skąd pochodzi papryka chili i jakie ma zastosowanie?
Przyprawa chili – jej działanie i właściwości. Skąd pochodzi papryka chili i jakie ma zastosowanie? Dzień Dobry TVN
Napar z czarnuszki – korzyści zdrowotne wynikające z picia tego specyfiku
Napar z czarnuszki – korzyści zdrowotne wynikające z picia tego specyfiku Dzień Dobry TVN
Chrup rzodkiewkę.
Usprawnisz trawienia i zadbasz o piękne włosy
Chrup rzodkiewkę. Usprawnisz trawienia i zadbasz o piękne włosy TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty