Czytasz: Suszone morele – słodka przekąska o właściwościach prozdrowotnych. Właściwości odżywcze moreli

Suszone morele – słodka przekąska o właściwościach prozdrowotnych. Właściwości odżywcze moreli

NAN

Fot: dream79 / stock.adobe.com

Substancje obecne w suszonych morelach odpowiadają za regulowanie ciśnienia krwi oraz zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Suszone morele zalecane są w diecie anemików oraz osób chorujących na osteoporozę. Można z nich przygotować odżywczą maseczkę przeznaczoną dla cery trądzikowej. 

Suszone morele są bogatym źródłem witamin, minerałów oraz związków o działaniu przeciwutleniającym. Dzięki tym składnikom korzystnie wpływają na stan zdrowia organizmu. Zalecane są szczególnie w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym oraz z nadkwaśnością żołądka.

Suszone morele – skarbnica witamin i minerałów. Wartość odżywcza moreli

Wartość odżywcza suszonych moreli jest wysoka, gdyż owoce te zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych wykazujących liczne właściwości prozdrowotne. Nie należy jednak jeść ich w bardzo dużych ilościach, zwłaszcza w godzinach wieczornych, gdyż suszone owoce są znacznie bardziej kaloryczne niż świeże. Suszone morele dostarczają około 241 kcal w 100 gramach, podczas gdy kaloryczność świeżych wynosi jedynie 48 kcal. W składzie tych owoców znajdują się duże ilości beta karotenu, czyli prowitaminy A należącego do naturalnych substancji antyoksydacyjnych. Związek ten wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, chroniąc przed rozwojem infekcji, przeciwdziała powstawaniu nowotworów, a także uczestniczy w procesie widzenia. Beta karoten w organizmie człowieka ulega przekształceniu w aktywną formę – witaminę A, która zapewnia prawidłową kondycję i regenerację skóry oraz błon śluzowych. 

Suszone morele dostarczają również innego antyoksydantu – witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu, zapobiega procesom starzenia się skóry oraz chroni przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego i nowotworów. 

Cennym związkiem obecnym w suszonych morelach jest witamina B6, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Uczestniczy również w produkcji hemoglobiny, dlatego jest ważnym składnikiem w diecie anemika. Witamina B6 obecna w morelach przeciwdziała miażdżycy, gdyż obniża poziom homocysteiny w organizmie – związku sprzyjającego tej chorobie. Przyczynia się również do usprawnienia pracy serca

W suszonych morelach występuje potas, który odpowiada za regulowanie ciśnienia tętniczego krwi oraz gospodarki wodnej w organizmie. Ponadto wspomaga pracę nerek i wpływa na właściwe funkcjonowanie układu nerwowo-mięśniowego. Suszone morele dostarczają również żelaza – minerału zapobiegającego niedokrwistości, stymulującego odporność oraz redukującego uczucie zmęczenia. Innymi ważnymi składnikami suszonych moreli są: błonnik pokarmowy, wapń i fosfor.

Właściwości zdrowotne suszonych moreli

Właściwości suszonych moreli wykorzystywane są w prewencji i leczeniu różnych schorzeń i dolegliwości. Owoce te przyczyniają się do usprawnienia procesów trawiennych oraz przyspieszenia perystaltyki jelit, dzięki obecności w nich błonnika pokarmowego. Z tego powodu jedzenie suszonych moreli pozwala na zlikwidowanie problemu zaparć. Suszone morele wykazują działanie zasadotwórcze, dlatego są wskazane przy nadkwasocie żołądka.

Dostarczają dużych ilości potasu, a więc warto je jeść przy nadciśnieniu tętniczym. Ze względu na zawartość wapnia i fosforu suszone morele powinny pojawić się w diecie osób chorujących lub narażonych na osteoporozę. Nie powinno ich również zabraknąć w żywieniu anemika oraz osób należących do grupy ryzyka rozwoju niedokrwistości, m.in. wegetarianów oraz dziewcząt obficie miesiączkujących. Suszone morele wykazują korzystne działanie na stan skóry, gdyż posiadają właściwości odżywcze, wygładzające oraz przyczyniają się do regeneracji naskórka

Na ich bazie można przygotować maseczkę przeznaczoną do pielęgnacji cery trądzikowej i przetłuszczającej się. Wystarczy rozdrobnić suszone morele, a następnie zalać je ciepłym mlekiem. Maseczkę nakłada się na twarz i pozostawia przez około 20 minut. Regularne przeprowadzanie takiej kuracji skutkuje zdrowym i świeżym wyglądem skóry.

Suszone morele – na co należy uważać?

Suszone morele często konserwowane są za pomocą dwutlenku siarki, który pozwala na zachowanie intensywnej pomarańczowej barwy owoców. Związek ten przyczynia się jednak do obniżenia wartości odżywczej produktu. Wykazuje również właściwości alergizujące i może powodować podrażnienia przewodu pokarmowego objawiające się bólami brzucha i biegunką. W sklepach dostępne są morele suszone niesiarkowane, które są bezpieczniejsze, zwłaszcza dla alergików i astmatyków.

Zastosowanie suszonych moreli w kuchni

Suszone morele mogą być jedzone w postaci samodzielnej, słodkiej i odżywczej przekąski zamiast wysoko przetworzonych produktów, takich jak słodycze, chipsy czy paluszki. Stanowią również smaczny dodatek do śniadań, zwłaszcza do płatków owsianych. Suszone morele wykorzystywane są również w produkcji domowych deserów – sernika z galaretką, ciasta jabłkowego czy kruchej tarty. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
Naturalny antybiotyk z tymianku, który przygotujesz w 5 minut. Idealny na jesień.
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Jakie badania należy wykonać, aby zdiagnozować stan zdrowia?
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja