Polub nas na Facebooku
Czytasz: Spożywanie białka zwierzęcego zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci
menu
Polub nas na Facebooku

Spożywanie białka zwierzęcego zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci

Kobieta lub mężczyzna kroi mięso na desce kuchennej.

Fot. BRETT STEVENS / Getty Images

Z najnowszych badań wynika, że menu bogate w białko zwierzęce, a zwłaszcza czerwone mięso, zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu u mężczyzn. Badaniu poddano 2600 Finów w wieku od 42 do 60 lat.

American Journal of Clinical Nutrition opublikował najnowsze badania, z których wynika, że menu bogate w białko zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu. Badanie przeprowadzono na grupie mieszkańców Finlandii, którzy dostarczali informacji o swoich nawykach żywieniowych. Mężczyźni, którzy dostarczali organizmowi tylko białka pochodzenia zwierzęcego byli bardziej narażeni na zgon niż ci, w których menu panowała równowaga pomiędzy białkiem roślinnym i zwierzęcym. 

Na zdrowie pacjentów szczególnie negatywny wpływ miało spożycie mięsa w ilości ponad 200 gramów dziennie. Zwiększało ono w ciągu 20 lat ryzyko śmierci o 23 proc. w porównaniu do osób, które jadły tego mięsa mniej niż 100 gramów dziennie. Co ważne mężczyźni biorący udział w badaniu spożywali głównie czerwone mięso.

Naukowcy wykazali związek między spożyciem mięsa a przedwczesnym zgonem u mężczyzn chorych na cukrzycę typu 2, chorobami układu krążenia i nowotworami.  Oznacza to, że osoby chore powinny zwracać uwagę na dietę i znacznie ograniczyć produkty mięsne. 

Jednak o tym, że mięso nie jest najzdrowsze, wiadomo od dawna.  Światowa Organizacja Zdrowia stawia czerwone mięso w szeregu z papierosami i alkoholem. Jego nadmiar może przyczynić się do rozwoju nowotworu jelita grubego - zwiększa ryzyko wystąpienia tego schorzenia o 17 proc. Przetworzone mięso, czyli wędliny, zawierają bardzo dużo soli i konserwantów, które w nadmiarze prowadzą do nadciśnienia tętniczego oraz problemów z układem krążenia. 

Polecamy: Czy czerwone mięso jest bezpieczne dla zdrowia? Do czego może doprowadzić jego nadmiar w codziennej diecie?

Co powoduje nadmiar mięsa w diecie? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Co powoduje spożywanie wędlin i mięsa w nadmiarze? Źródło: Co nas truje?

Zalecenia dietetyków

Podstawą Piramidy Żywienia jest aktywność fizyczna, a zaraz po niej - warzywa i owoce w proporcji 3 do 1, zdrowe tłuszcze oraz produkty pełnoziarniste. Czerwone mięso znajduje się natomiast na samym czubku piramidy wraz z masłem, słodyczami, solą, słodzonymi napojami czy białym pieczywem. Oznacza to, że produkty te powinny być spożywane sporadycznie. Zobaczcie sami:

Fot. Zdrowie.tvn.pl / Piramida Żywienia

Fot. Zdrowie.tvn.pl / Piramida Żywienia

Dietetycy zachęcają społeczeństwo do diety śródziemnomorskiej, która jest najzdrowsza. Zakłada ona spożycie właśnie dużej ilości warzyw, owoców oraz ryb czy nasion. Więcej informacji znajdziecie tutaj: Dieta śródziemnomorska - wady i zalety, efekty, przepisy

Przetworzone mięso wpływa także na rozwój otyłości. Więcej o tym dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Odchudzanie: Jak zacząć? Wyrzucamy przetworzone mięso i cukier. Źródło: Dzień Dobry TVN

Źródło: 

American Journal of Clinical Nutrition

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Polecamy
Zła dieta powoduje 11 milionów zgonów rocznie.
Niewłaściwe odżywianie jest gorsze niż palenie
Zła dieta powoduje 11 milionów zgonów rocznie. Niewłaściwe odżywianie jest gorsze niż palenie TVN zdrowie
Naukowcy:
nadmiar mięsa w diecie może zaostrzać astmę u dzieci
Naukowcy: nadmiar mięsa w diecie może zaostrzać astmę u dzieci Dzień Dobry TVN
Czy dieta dopasowana do grupy krwi jest skuteczna i zdrowa?
Czy dieta dopasowana do grupy krwi jest skuteczna i zdrowa? Dzień Dobry TVN
Grillowane mięso może szkodzić sercu
Grillowane mięso może szkodzić sercu TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie