Polub nas na Facebooku
Czytasz: Spożywanie białka zwierzęcego zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci
menu
Polub nas na Facebooku

Spożywanie białka zwierzęcego zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci

Kobieta lub mężczyzna kroi mięso na desce kuchennej.

Fot. BRETT STEVENS / Getty Images

Z najnowszych badań wynika, że menu bogate w białko zwierzęce, a zwłaszcza czerwone mięso, zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu u mężczyzn. Badaniu poddano 2600 Finów w wieku od 42 do 60 lat.

American Journal of Clinical Nutrition opublikował najnowsze badania, z których wynika, że menu bogate w białko zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu. Badanie przeprowadzono na grupie mieszkańców Finlandii, którzy dostarczali informacji o swoich nawykach żywieniowych. Mężczyźni, którzy dostarczali organizmowi tylko białka pochodzenia zwierzęcego byli bardziej narażeni na zgon niż ci, w których menu panowała równowaga pomiędzy białkiem roślinnym i zwierzęcym. 

Na zdrowie pacjentów szczególnie negatywny wpływ miało spożycie mięsa w ilości ponad 200 gramów dziennie. Zwiększało ono w ciągu 20 lat ryzyko śmierci o 23 proc. w porównaniu do osób, które jadły tego mięsa mniej niż 100 gramów dziennie. Co ważne mężczyźni biorący udział w badaniu spożywali głównie czerwone mięso.

Naukowcy wykazali związek między spożyciem mięsa a przedwczesnym zgonem u mężczyzn chorych na cukrzycę typu 2, chorobami układu krążenia i nowotworami.  Oznacza to, że osoby chore powinny zwracać uwagę na dietę i znacznie ograniczyć produkty mięsne. 

Jednak o tym, że mięso nie jest najzdrowsze, wiadomo od dawna.  Światowa Organizacja Zdrowia stawia czerwone mięso w szeregu z papierosami i alkoholem. Jego nadmiar może przyczynić się do rozwoju nowotworu jelita grubego - zwiększa ryzyko wystąpienia tego schorzenia o 17 proc. Przetworzone mięso, czyli wędliny, zawierają bardzo dużo soli i konserwantów, które w nadmiarze prowadzą do nadciśnienia tętniczego oraz problemów z układem krążenia. 

Polecamy: Czy czerwone mięso jest bezpieczne dla zdrowia? Do czego może doprowadzić jego nadmiar w codziennej diecie?

Co powoduje nadmiar mięsa w diecie? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Co powoduje spożywanie wędlin i mięsa w nadmiarze? Źródło: Co nas truje?

Zalecenia dietetyków

Podstawą Piramidy Żywienia jest aktywność fizyczna, a zaraz po niej - warzywa i owoce w proporcji 3 do 1, zdrowe tłuszcze oraz produkty pełnoziarniste. Czerwone mięso znajduje się natomiast na samym czubku piramidy wraz z masłem, słodyczami, solą, słodzonymi napojami czy białym pieczywem. Oznacza to, że produkty te powinny być spożywane sporadycznie. Zobaczcie sami:

Fot. Zdrowie.tvn.pl / Piramida Żywienia

Fot. Zdrowie.tvn.pl / Piramida Żywienia

Dietetycy zachęcają społeczeństwo do diety śródziemnomorskiej, która jest najzdrowsza. Zakłada ona spożycie właśnie dużej ilości warzyw, owoców oraz ryb czy nasion. Więcej informacji znajdziecie tutaj: Dieta śródziemnomorska - wady i zalety, efekty, przepisy

Przetworzone mięso wpływa także na rozwój otyłości. Więcej o tym dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Odchudzanie: Jak zacząć? Wyrzucamy przetworzone mięso i cukier. Źródło: Dzień Dobry TVN

Źródło: 

American Journal of Clinical Nutrition

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Polecamy
Sprawdź, jak wygląda dieta dla osób z insulinoopornością
Sprawdź, jak wygląda dieta dla osób z insulinoopornością Dzień Dobry TVN
Czy dieta dopasowana do grupy krwi jest skuteczna i zdrowa?
Czy dieta dopasowana do grupy krwi jest skuteczna i zdrowa? Dzień Dobry TVN
Zła dieta powoduje 11 milionów zgonów rocznie. Niewłaściwe odżywianie jest gorsze niż palenie
Zła dieta powoduje 11 milionów zgonów rocznie. Niewłaściwe odżywianie jest gorsze niż palenie TVN zdrowie
Już milion Polaków zrezygnowało z jedzenia mięsa
Już milion Polaków zrezygnowało z jedzenia mięsa TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie