Polub nas na Facebooku
Czytasz: Sól kłodawska – właściwości, pochodzenie, wartości odżywcze i zastosowanie
menu
Polub nas na Facebooku

Sól kłodawska – właściwości, pochodzenie, wartości odżywcze i zastosowanie

sól

Fot.: art-4-art / Getty Images

Sól kłodawska jest solą kamienną niejodowaną, wydobywaną w Kopalni Soli Kłodawa. Znajduje ona zastosowanie zarówno w kosmetyce, jak i w gospodarstwie domowym, w którym wykorzystuje się ją głównie w celach spożywczych. Sól kłodawska jest bogatym źródłem mikroelementów, które stanowią podstawę do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

 Sól jest związkiem znajdującym szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle, jak i w kosmetyce oraz gastronomii. W gospodarstwach domowych wykorzystuje się przede wszystkim sól kuchenną, która stanowi podstawową przyprawę, a także środek służący do konserwacji żywności. W gastronomii używa się soli kamiennej, morskiej i himalajskiej, a rzadziej – francuskiej, peruwiańskiej i indyjskiej. Jedną z najpopularniejszych w Polsce jest sól kłodawska, która jest solą kamienną niejodowaną.

Skąd pochodzi sól kłodawska?

Sól kłodawska pochodzi z Kopalni Soli Kłodawa, która znajduje się na terenie województwa wielkopolskiego. Wydobywana jest od 1956 r. przy użyciu tradycyjnej metody górniczej. Dzięki temu możliwe jest zachowanie wszystkich walorów odżywczych soli. Ważne jest również to, że sól kłodawska po wydobyciu nie jest poddawana ługowaniu (specjalistycznemu oczyszczaniu). Dzięki temu zachowuje większą zawartość mikroelementów. W Kopalni Soli Kłodawa wydobywa się sól kamienną, która znajduje bardzo szerokie zastosowanie m.in. w gastronomii (w przetwórstwie rybnym i spożywczym), garbarstwie, przemyśle chemicznym, rolnictwie, ciepłownictwie oraz w lecznictwie.

Zobacz film: Rodzaje soli. Źródło: Dzień Dobry TVN

Sól kłodawska – wartości odżywcze

Spożywcza sól kłodawska to sól kamienna niejodowana, z dużą zawartością mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wszystkie biopierwiastki, które wchodzą w skład soli kłodawskiej regulują proces przemiany materii, a także odpowiadają za wchłanianie enzymów. Jest ona bardzo łatwo przyswajana przez organizm człowieka. W jej składzie można znaleźć m.in. takie pierwiastki jak: magnez, mangan, żelazo, cynk, miedź, wapń, potas i selen.

Sól kłodawska – właściwości

Sól kłodawska jest naturalną solą kamienną, która ma wiele właściwości leczniczych. Spożywanie jej w nadmiarze może być jednak niebezpieczne dla zdrowia. Jedną z konsekwencji używania zbyt dużej ilości soli jest zatrzymanie wody w organizmie.

Roztwór z soli kłodawskiej można stosować jako środek do dezynfekowania gardła. Jest to jedna z tradycyjnych metod leczenia bólu i stanów zapalnych gardła. Sól kłodawska wykazuje bowiem właściwości antybakteryjne. Ważne jest również to, że rozpuszczona w wodzie jest roztworem hipertonicznym, co oznacza, że działa również przeciwobrzękowo. Sól kłodawska wykazuje także właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu po rozpuszczeniu jej w wodzie można używać jej do przemywania zmian skórnych przy łojotokowym zapaleniu skóry. Oprócz tego roztwór z soli kłodawskiej jest skuteczny na kurzajki i zapalenie zatok. Z kolei po dodaniu do niego cytryny, jest niezawodnym sposobem na łagodzenie migrenowego bólu głowy. Sól wykorzystywana jest również do leczenia chorób reumatycznych, autoimmunologicznych oraz w profilaktyce chorób tarczycy.

Sól kłodawska – zastosowanie

Sól kłodawska ma bardzo szerokie zastosowanie – zarówno w gastronomii, jak i w medycynie naturalnej. Najczęściej używa się jej jako przyprawy oraz środka konserwującego żywność. Oprócz tego z soli kłodawskiej można przygotowywać roztwory wodne, do łagodzenia wielu dolegliwości, m.in. bólu gardła i migdałków, nieżytu nosa (kataru), a także zapalenia zatok oraz do niwelowania zmian skórnych, np. przy łuszczycy.

Oprócz zastosowania spożywczego i zdrowotnego, z powodzeniem można ją wykorzystywać do:

  • czyszczenia żelazka,
  • wybielania firanek i obrusów,
  • czyszczenia zaplamionych powierzchni marmurowych,
  • wybielania zębów,
  • płukania jamy ustnej,
  • usuwania różnych plam, np. po winie czy błocie.

Co powoduje nadmierne spożycie soli? Pora to sprawdzić:

Zobacz film: Co powoduje spożywanie soli? Źródło: Co nas truje?


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
620
53
Polecamy
Sól kłodawska – polski skarb.
Zastosowanie i właściwości
Sól kłodawska – polski skarb. Zastosowanie i właściwości Dzień Dobry TVN
Różowa sól himalajska i sposoby jej wykorzystania.
Czy rzeczywiście jest taka zdrowa?
Różowa sól himalajska i sposoby jej wykorzystania. Czy rzeczywiście jest taka zdrowa? Dzień Dobry TVN
Sól jodowana - dlaczego do soli dodaje się jod?
Jaka sól - jodowana czy niejodowana?
Sól jodowana - dlaczego do soli dodaje się jod? Jaka sól - jodowana czy niejodowana? TVN zdrowie
Jakie właściwości, skład i zastosowanie ma sól himalajska? 
Jakie właściwości, skład i zastosowanie ma sól himalajska?  TVN zdrowie
Komentarze (3)
kibicka
bardzo duzo sie dowiedziałam
Czytaj całość
Rozczarowany
W sumie niczego sie nie dowiedzialem oprucz tego ze sol ta jest wykorzystywana w gastronomi i medycynie naturalnej
Czytaj całość
Marek
Ale specjalistka ognistowłosa, wiedza na poziomie szkoły podstawowej, aż dziw bierze że tvn zaprosił ją w roli "eksperta", żenada:(
Czytaj całość
Nie przegap
Dzika róża – numer jeden w naturalnym wzmacnianiu odporności
Dzika róża – numer jeden w naturalnym wzmacnianiu odporności
Migrena oczna – objawy, przyczyny, leczenie
Migrena oczna – objawy, przyczyny, leczenie
Krem z filtrem: Naukowcy sprawdzili, czy zaburza syntezę witaminy D3
Krem z filtrem: Naukowcy sprawdzili, czy zaburza syntezę witaminy D3
Grzyby – dlaczego warto wprowadzić je do diety? Jakie wartości odżywcze mają grzyby? Ile mają kalorii?
Grzyby – dlaczego warto wprowadzić je do diety? Jakie wartości odżywcze mają grzyby? Ile mają kalorii?
Zespół ogona końskiego  – przyczyny, objawy, leczenie
Zespół ogona końskiego – przyczyny, objawy, leczenie
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Jakie produkty są najbogatsze w magnez? Przyczyny i objawy niedoboru magnezu oraz sposoby na jego uzupełnienie
Magnez – naturalne źródła tego makroelementu. Jakie produkty są najbogatsze w magnez? Przyczyny i objawy niedoboru magnezu oraz sposoby na jego uzupełnienie