Polub nas na Facebooku
Czytasz: Skąd Polacy czerpią wiedzę o produktach? 
menu
Polub nas na Facebooku

Skąd Polacy czerpią wiedzę o produktach? 

Kobieta, która robi zakupy

Fot: peopleimages / gettyimages.com

Polacy chcą wiedzieć, co jedzą. Zdecydowana większość szuka informacji na etykietach produktów, są także tacy, którzy kupują "z polecenia" najbliższych. Jednak dużą rolę odgrywają także telewizja i internet. Jak kupują Polacy i skąd wiedzą, czy dany produkt jest dobry?

Według raportu Wiemy, co jemy? Polacy o potrzebie informacji z maja 2019 roku Polacy chcą wiedzieć, co jedzą. Aż 90 proc. respondentów sprawdza, jakie substancje konserwujące (i czy w ogóle) zawiera danych produkt. Ważne są także:

  • dla 83 proc. działanie produktu (ewentualny wpływ na zdrowie);
  • dla 82 proc. zawartość składników odżywczych;
  • dla 74 proc. kraj pochodzenia żywności;
  • dla 76 proc. sposób produkcji (preferowany jest tradycyjny).

Głównym źródłem wiedzy o produktach spożywczych są dla konsumentów etykiety na opakowaniach. Sprawdza je ponad połowa respondentów i nic dziwnego - czasem składy produktów potrafią być długie i pełne konserwantów i barwników. Wykaz dozwolonych w Polsce dodatków do żywności liczy ponad 300 pozycji. Ich stosowanie w produktach regulowane jest przez prawo, jednak prawdą jest, że im mniej chemii w żywności, tym lepiej dla zdrowia.

Lista szkodliwych E

Lista dodatków do żywności opatrzonych numerem E sporządzana jest przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Dzieli się na konkretne grupy, które obejmują:

  • barwniki – 100–199,
  • konserwanty – 200–299,
  • przeciwutleniacze i regulatory kwasowości – 300–399,
  • emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp. – 400–499,
  • środki pomocnicze – 500–599,
  • wzmacniacze smaku – 600–699,
  • środki słodzące, nabłyszczające i inne – 900–999,
  • stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne – 1000–1999.

Polecamy: Co to są konserwanty? „Lista E” środków konserwujących żywność więcej dowiecie się także z filmu poniżej:

Zobacz film: Chemia w żywności. Lista szkodliwych E. Źródło: Co nas truje?

Substancje dodawane do żywności mogą wpływać negatywnie na organizm. Dotyczy to zwłaszcza sytuacji, w której E-produkty kumulują się. Wśród skutków ubocznych ich spożywania należy wymienić: problemy z oddychaniem, wysypkę, zaczerwienienie skóry, duszność, bezsenność, pobudzenie, uczucie niepokoju, nadmierną potliwość, nerwowość, ból i zawroty głowy, mdłości, wymioty, ból brzucha, biegunkę lub zaparcia. Bywa, że zwiększają poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi, ograniczają wchłanianie niektórych składników mineralnych, zaburzają pracę niektórych narządów i zaostrzają przebieg chorób.

Skąd Polacy czerpią wiedzę o produktach?

 Wśród ważnych źródeł informacji o żywności badani wskazują także telewizję (na programy telewizyjne o tematyce kulinarnej zwraca uwagę 32 proc. respondentów) oraz znajomych i rodzinę (30 proc. badanych). Z internetu korzysta 29 proc. respondentów, a najbardziej wiarygodnym źródłem informacji o produktach są lekarze i dietetycy (41 proc. badanych wskazuje, że ma do nich zaufanie).

Raport, na podstawie którego opracowano dane obejmuje wyniki ankiety internetowej zrealizowanej przez agencję badawczą Inquiry na panelu YouGov, we współpracy z ITBC Communication, w maju 2019 r., na próbie ogólnopolskiej 551 osób.

Mniej chemii w żywności

Produkty zdrowe to produkty jak najmniej przetworzone. Lepiej unikać tych, na których etykietach znajdziemy całą listę E-substancji lub chemicznych dodatków. Wszyscy chcący zdrowo się odżywiać powinni stosować się do Piramidy Zdrowego Żywienia i spożywać jak najwięcej warzyw i owoców (w proporcji 3 do 1). Warto także wybierać produkty pełnoziarniste, ograniczyć podaż soli i cukru w diecie, a mięso spożywać raz w tygodniu. 

Zobaczcie na filmie, co znajdziemy w napojach gazowanych:

Zobacz film: Sztuczne barwniki i konserwanty w napojach gazowanych i słodyczach - czy mogą być szkodliwe? Źródło: Wiem, co jem


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Polecamy
Szkodliwe związki chemiczne w jedzeniu. Po części to nasza wina
Szkodliwe związki chemiczne w jedzeniu. Po części to nasza wina Dzień Dobry TVN
Kiedy żywność eko jest naprawdę eko?
Kiedy żywność eko jest naprawdę eko? Dzień Dobry TVN
Podrabiana żywność. Jak poznać, że jedzenie pochodzi z nielegalnego źródła?
Podrabiana żywność. Jak poznać, że jedzenie pochodzi z nielegalnego źródła? TVN zdrowie
Czym są dodatki do żywności? Podział i funkcje substancji dodatkowych
Czym są dodatki do żywności? Podział i funkcje substancji dodatkowych TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie