Polub nas na Facebooku
Czytasz: Skąd Polacy czerpią wiedzę o produktach? 
menu
Polub nas na Facebooku

Skąd Polacy czerpią wiedzę o produktach? 

Kobieta, która robi zakupy

Fot: peopleimages / gettyimages.com

Polacy chcą wiedzieć, co jedzą. Zdecydowana większość szuka informacji na etykietach produktów, są także tacy, którzy kupują "z polecenia" najbliższych. Jednak dużą rolę odgrywają także telewizja i internet. Jak kupują Polacy i skąd wiedzą, czy dany produkt jest dobry?

Według raportu Wiemy, co jemy? Polacy o potrzebie informacji z maja 2019 roku Polacy chcą wiedzieć, co jedzą. Aż 90 proc. respondentów sprawdza, jakie substancje konserwujące (i czy w ogóle) zawiera danych produkt. Ważne są także:

  • dla 83 proc. działanie produktu (ewentualny wpływ na zdrowie);
  • dla 82 proc. zawartość składników odżywczych;
  • dla 74 proc. kraj pochodzenia żywności;
  • dla 76 proc. sposób produkcji (preferowany jest tradycyjny).

Głównym źródłem wiedzy o produktach spożywczych są dla konsumentów etykiety na opakowaniach. Sprawdza je ponad połowa respondentów i nic dziwnego - czasem składy produktów potrafią być długie i pełne konserwantów i barwników. Wykaz dozwolonych w Polsce dodatków do żywności liczy ponad 300 pozycji. Ich stosowanie w produktach regulowane jest przez prawo, jednak prawdą jest, że im mniej chemii w żywności, tym lepiej dla zdrowia.

Lista szkodliwych E

Lista dodatków do żywności opatrzonych numerem E sporządzana jest przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Dzieli się na konkretne grupy, które obejmują:

  • barwniki – 100–199,
  • konserwanty – 200–299,
  • przeciwutleniacze i regulatory kwasowości – 300–399,
  • emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp. – 400–499,
  • środki pomocnicze – 500–599,
  • wzmacniacze smaku – 600–699,
  • środki słodzące, nabłyszczające i inne – 900–999,
  • stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne – 1000–1999.

Polecamy: Co to są konserwanty? „Lista E” środków konserwujących żywność więcej dowiecie się także z filmu poniżej:

Zobacz film: Chemia w żywności. Lista szkodliwych E. Źródło: Co nas truje?

Substancje dodawane do żywności mogą wpływać negatywnie na organizm. Dotyczy to zwłaszcza sytuacji, w której E-produkty kumulują się. Wśród skutków ubocznych ich spożywania należy wymienić: problemy z oddychaniem, wysypkę, zaczerwienienie skóry, duszność, bezsenność, pobudzenie, uczucie niepokoju, nadmierną potliwość, nerwowość, ból i zawroty głowy, mdłości, wymioty, ból brzucha, biegunkę lub zaparcia. Bywa, że zwiększają poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi, ograniczają wchłanianie niektórych składników mineralnych, zaburzają pracę niektórych narządów i zaostrzają przebieg chorób.

Skąd Polacy czerpią wiedzę o produktach?

 Wśród ważnych źródeł informacji o żywności badani wskazują także telewizję (na programy telewizyjne o tematyce kulinarnej zwraca uwagę 32 proc. respondentów) oraz znajomych i rodzinę (30 proc. badanych). Z internetu korzysta 29 proc. respondentów, a najbardziej wiarygodnym źródłem informacji o produktach są lekarze i dietetycy (41 proc. badanych wskazuje, że ma do nich zaufanie).

Raport, na podstawie którego opracowano dane obejmuje wyniki ankiety internetowej zrealizowanej przez agencję badawczą Inquiry na panelu YouGov, we współpracy z ITBC Communication, w maju 2019 r., na próbie ogólnopolskiej 551 osób.

Mniej chemii w żywności

Produkty zdrowe to produkty jak najmniej przetworzone. Lepiej unikać tych, na których etykietach znajdziemy całą listę E-substancji lub chemicznych dodatków. Wszyscy chcący zdrowo się odżywiać powinni stosować się do Piramidy Zdrowego Żywienia i spożywać jak najwięcej warzyw i owoców (w proporcji 3 do 1). Warto także wybierać produkty pełnoziarniste, ograniczyć podaż soli i cukru w diecie, a mięso spożywać raz w tygodniu. 

Zobaczcie na filmie, co znajdziemy w napojach gazowanych:

Zobacz film: Sztuczne barwniki i konserwanty w napojach gazowanych i słodyczach - czy mogą być szkodliwe? Źródło: Wiem, co jem


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Polecamy
Czym są dodatki do żywności?
Podział i funkcje substancji dodatkowych
Czym są dodatki do żywności? Podział i funkcje substancji dodatkowych TVN zdrowie
Podrabiana żywność.
Jak poznać, że jedzenie pochodzi z nielegalnego źródła?
Podrabiana żywność. Jak poznać, że jedzenie pochodzi z nielegalnego źródła? TVN zdrowie
Szkodliwe związki chemiczne w jedzeniu.
Po części to nasza wina
Szkodliwe związki chemiczne w jedzeniu. Po części to nasza wina Dzień Dobry TVN
Glutaminian sodu i jego ciemna strona.
Jeść czy unikać?
Glutaminian sodu i jego ciemna strona. Jeść czy unikać? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć?
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć? Materiał sponsorowany
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka Materiał sponsorowany
Jak chronić skórę przed słońcem?
Jak chronić skórę przed słońcem?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?