Polub nas na Facebooku
Czytasz: Sięgasz po te produkty, bo myślisz, że są zdrowe? Sprawdź, czego lepiej unikać! 
menu
Polub nas na Facebooku

Sięgasz po te produkty, bo myślisz, że są zdrowe? Sprawdź, czego lepiej unikać! 

Zobacz film: Uważaj na te posiłki! Często wcale nie są tak zdrowe jak myślisz Źródło: Agencja TVN

Brak czasu sprawia, że część z nas całkowicie zrezygnowała z samodzielnego przygotowywania posiłków i sięga po gotowe dania. I nie ma w tym złego, pod warunkiem, że wybieramy jedzenie, które zostało przygotowane ze świeżych i wysokiej jakości produktów. Niestety nie wszyscy producenci trzymają się tych zasad i zdrowe produkty wzmacniają szkodliwymi substancjami. Na które produkty lepiej uważać?

Sushi, sałatki, kanapki czy omlet to dania, które kojarzą się ze zdrowym jedzeniem. Niestety rzeczywistość wygląda inaczej.

Sushi może być bardzo tłuste i kaloryczne. Najlepszy – i najzdrowszy – będzie zestaw, który ma prosty skład i nie zawiera tempury. Uważać trzeba również na sos sojowy. Ten popularny w kuchni azjatyckiej dodatek zawiera bardzo dużo soli. Nadmiar tej przyprawy w codziennej diecie to najprostsza droga do otyłości czy nadciśnienia tętniczego. Dlatego, lepiej nie przesadzać z jego ilością.

Z rezerwą należy podchodzić także do gotowych sałatek. Dlaczego? Mimo zdrowych i pełnych witamin warzyw zawierają sporo niezdrowych i tuczących dodatków. Jeśli już mamy ochotę na sałatkę lepiej sięgnąć po tę, w której nie ma grzanek i nie została polana tłustym dressingiem.

Uważać trzeba także na omlety. Porcje serwowane w restauracjach zazwyczaj są bardzo duże. Cześć z nas – trochę na siłę – zjada wszystko. Takie przejadanie się sprzyja przybieraniu na wadze, może także przyczynić się do problemów z układem pokarmowym.

Niebezpieczne dla zdrowia mogą być także gotowe kanapki, zwłaszcza te pakowane w plastikowe opakowania. Takie kanapki bardzo często przygotowywane są z kiepskiej jakości produktów. Kanapki przygotowane z białego pieczywa to w dużej mierze puste kalorie, które zamiast dodać energii, sprawiają, że po kilkunastu minutach znowu jesteśmy głodni. Jeśli już chcemy kupić gotową kanapkę, róbmy to w punktach, w których są one przygotowywane na miejscu.

Unikać należy także gotowych mrożonych dań. Bardzo często zawierają one sporo sztucznych wzmacniaczy, czy ulepszaczy smaku, które jedynie szkodzą. Przy zakupie takiego dania należy bardzo dokładanie przeczytać etykietę i wybrać ten produkt, który ma jak najkrótszą listę składników i nie zawiera sztucznych dodatków.

Zobacz także: Jak kupować mądrze i zdrowo? Krótki poradnik

Trzeba sobie zdawać sprawę, że zbyt częste sięganie po tego rodzaju żywność nie jest obojętne dla zdrowia. Żywność wysokoprzetworzona może przyczynić się do rozwoju otyłości, problemów z układem krążenia, a nawet niektórych nowotworów.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
85
6
Polecamy
Najzdrowsze pieczywo – jaki chleb warto włączyć do diety?
Najzdrowsze pieczywo – jaki chleb warto włączyć do diety? Dzień Dobry TVN
Produkty zbożowe, czyli jakie? Właściwości odżywcze produktów zbożowych
Produkty zbożowe, czyli jakie? Właściwości odżywcze produktów zbożowych Dzień Dobry TVN
Jak kupować mądrze i zdrowo? Krótki poradnik
Jak kupować mądrze i zdrowo? Krótki poradnik TVN zdrowie
Czy produkty typu light są zdrowe i czy pomagają utrzymać zgrabną sylwetkę?
Czy produkty typu light są zdrowe i czy pomagają utrzymać zgrabną sylwetkę? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie