Polub nas na Facebooku
Czytasz: Ryż basmati - jakie ma właściwości odżywcze i dlaczego warto wprowadzić go do menu?
menu
Polub nas na Facebooku

Ryż basmati - jakie ma właściwości odżywcze i dlaczego warto wprowadzić go do menu?

Ryż basmati

Fot: ribeirorocha / gettyimages.com

Ryż basmati szczególną popularnością cieszy się w krajach azjatyckich. Jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia metabolizm oraz żelaza, które chroni przed anemią. Dlaczego jeszcze warto wprowadzić ryż basmati do codziennej diety?

Ryż to jeden z najpopularniejszych produktów spożywczych. Może stanowić dodatek lub bazę dania. Ryż basmati szczególnie popularny jest w Indiach oraz Chinach. Ma charakterystyczne długie i cienkie ziarenka. Posiada głęboki orzechowy aromat. Występuje w dwóch odmianach - białej i brązowej. Najlepiej pasuje do dań z drobiu oraz owoców morza. 

Ryż basmatii - wartości odżywcze

Ryż basmati jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Związek ten szczególnie polecany jest osobom, które są na diecie. Błonnik przyspiesza metabolizm oraz sprawia, że uczucie sytości utrzymuje się znacznie dłużej. Ale na tym nie koniec! Błonnik pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu w organizmie, tym samym chroni przed rozwojem miażdżycy.

Ryż basamti zawiera także sporo cennych pierwiastków takich, jak żelazo, magnez, cynk, fosfor i miedź. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów krwiotwórczych, dlatego ten rodzaj ryżu powinien się znaleźć w diecie osób, które chorują na anemię. Magnez wspomaga pracę mięśni, w tym serca. Cynk ma korzystny wpływ na wygląd skóry oraz poprawia odporność. Fosfor wzmacnia kości i zęby. Miedź razem z żelazem pomaga transportować tlen, odpowiada także za przepływ impulsów elektrycznych.

Na ryż basmati warto zwrócić uwagę także ze względu na witaminy z grupy B. Są one szczególne cenne dla skóry, układu pokarmowego (uczestniczą m.in. w rozkładzie białek oraz kwasów tłuszczowych) oraz nerwowego. To dzięki nim lepiej radzimy sobie ze stresem

Zobacz film i dowiedz się dlaczego warto jeść ryż:

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze ma ryż? Źródło: Wiem co jem

Warto zaznaczyć, że ryż basamti jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych. Są one wolniej rozkładane i energia uwalnia się z nich stopniowo, tym samym nie dochodzi do nagłego wzrostu stężenia insuliny we krwi. Ten rodzaj węglowodanów jest szczególnie wskazany osobom, które chorują na cukrzycę. Ryż basmati nie zawiera glutenu, dlatego może być bezpiecznie spożywany przez osoby, które chorują na celiakię.

Ryż basamti - kalorie

Szacuje się, że 100 gramów ryżu basmati ma ok. 344 kcal. Dodatkowo zawiera 6,50 g białka, 78 g węglowodanów oraz 0,6 g tłuszczu.

Ryż basmati - jak go ugotować?

Przed ugotowaniem ryż powinien się moczyć w wodzie przez ok. 30 minut. Następnie należy go bardzo dokładanie wypłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Po zagotowaniu ryż trzeba gotować przez ok. 10 minut.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
73
8
Polecamy
Produkty, które są źródłem dobrze przyswajalnych węglowodanów
Produkty, które są źródłem dobrze przyswajalnych węglowodanów Dzień Dobry TVN
Zastosowanie komosy ryżowej w kuchni – dlaczego warto ją gotować?
Zastosowanie komosy ryżowej w kuchni – dlaczego warto ją gotować? Dzień Dobry TVN
Kasza bulgur - czy warto ją jeść?
Właściwości, wartości odżywcze, kalorie, indeks glikemiczny, gotowanie 
Kasza bulgur - czy warto ją jeść? Właściwości, wartości odżywcze, kalorie, indeks glikemiczny, gotowanie  TVN zdrowie
Kasza gryczana biała – wartości odżywcze, sposób przygotowania
Kasza gryczana biała – wartości odżywcze, sposób przygotowania TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Leki obniżające poziom cholesterolu mogą chronić przed rakiem
Leki obniżające poziom cholesterolu mogą chronić przed rakiem
Co jest przyczyną nieświeżego oddechu?
Co jest przyczyną nieświeżego oddechu?
Morsowanie. Zimne kąpiele nie tylko hartują, ale mogą też chronić przed demencją
Morsowanie. Zimne kąpiele nie tylko hartują, ale mogą też chronić przed demencją
Kasztany jadalne  - jakie mają właściwości i co można z nich przygotować?
Kasztany jadalne  - jakie mają właściwości i co można z nich przygotować?
Złote mleko z kurkumą - pomoże zwalczyć infekcję, zmniejszy problemy ze snem i depresją
Złote mleko z kurkumą - pomoże zwalczyć infekcję, zmniejszy problemy ze snem i depresją
Codzienne picie mleka może zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 50 proc.
Codzienne picie mleka może zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 50 proc.