Polub nas na Facebooku
Czytasz: Rezorcyna – zastosowanie w kosmetyce i medycynie. Jakie właściwości ma ta substancja?
menu
Polub nas na Facebooku

Rezorcyna – zastosowanie w kosmetyce i medycynie. Jakie właściwości ma ta substancja?

Kobieta, która ma trądzik

Fot: stock_colors / gettyimages.com

Rezorcyna to organiczny związek chemiczny należący do grupy fenoli. Odkryta przez austriackiego chemika, była wykorzystywana jako substrat w syntezie organicznej i w produkcji żywic syntetycznych. Właściwości lecznicze rezorcyny odkryto w pierwszej połowie XX wieku. Uznano ją wówczas za skuteczną w zwalczaniu pasożytów. Od tamtej pory jest stale wykorzystywana, nie tylko w medycynie, ale i w kosmetyce.

Z początku rezorcynę nazywano rezorcynolem, ale nazwa nie była popularna. Choć w wielu krajach rezorcyna uważana jest za środek przestarzały i szkodliwy, to jej działanie nie ogranicza się jedynie do łagodzenia zakażeń. Wykorzystuje się ją także jako środek o działaniu keratolitycznym i hamującym wydzielanie łoju. Jakie jeszcze zastosowanie ma ta substancja?

Rezorcyna – budowa chemiczna

Rezorcyna (łac. resorcinolum), inaczej rezorcynol, jest organicznym związkiem chemicznym należącym do fenoli, w którym dwie grupy karboksylowe przyłączono do pierścienia benzenowego w pozycji meta. Pierwszej analizy tej substancji dokonał austriacki chemik w XIX wieku. Badania oparł na związku wyodrębnionym z gumożywicy pozyskanej z rośliny należącej do gatunku selerowatych. Ich wyniki opublikowano w 1864 roku, co zapoczątkowało zastosowanie rezorcyny w produkcji klejów i żywic syntetycznych.

Rezorcyna jako związek chemiczny ma postać kryształków lub płatków o charakterystycznym, drażniącym zapachu. Pod wpływem światła przybierają one ciemnoróżowy kolor. Dobrze rozpuszczają się w wodzie i alkoholach, co pozwala stosować rezorcynę nie tylko jako składnik leków, ale i kosmetyków.

Zobaczcie, dlaczego trądzik pojawia się także u osób dorosłych:

Zobacz film: Dlaczego u dorosłej osoby pojawia się trądzik? Źródło: Dzień Dobry TVN

Rezorcyna – zastosowanie w medycynie

Rezorcynę w lecznictwie zaczęto wykorzystywać w pierwszej połowie XX wieku. W niektórych krajach stosowano ją jako skuteczny środek w zwalczaniu pasożytów i zakażeń bakteryjnych oraz nieżytów żołądka i jelit. Była podawana w postaci proszku dzielonego w opłatkach skrobiowych lub płynu z dodatkiem soku pomarańczowego, również jako lek na rzeżączkę. Choć nie jest już użytkowana w ten sposób, to dalej wykorzystuje się ją w lecznictwie. Trzyprocentowy roztwór rezorcyny używa się do płukania pęcherza moczowego w stanach zapalnych i infekcjach oraz do płukania żołądka przy zakażeniu. Dzięki właściwościom keratolitycznym rezorcyna stała się także składnikiem maści i płynów dermatologicznych. Od lat jest używana do sporządzania leków robionych, zalecanych przez lekarzy. Szerokie spektrum działania rezorcyny sprawiło, że zaczęto ją dodawać również do kosmetyków przeznaczonych do cery trądzikowej i pokrytej bliznami.

Rezorcyna w kosmetyce i przemyśle chemicznym

W przypadku rezorcyny działanie nie ogranicza się wyłącznie do złuszczania. Mimo że doskonale zmiękcza naskórek i ogranicza jego nadmierne rogowacenie, to jest również skutecznym środkiem bakteriobójczym i hamującym wydzielanie łoju. W niektórych stężeniach działa antyseptycznie, co pozwala na wykorzystanie jej w wielu produktach kosmetycznych. Ponieważ ma właściwości drażniące, jej zastosowanie ograniczono do kilkuprocentowych roztworów, które chronią organizm przed zatruciem typowym dla fenoli. Używana w rozsądnej ilości, jest produktem bezpiecznym.

Działanie rezorcyny w kosmetyce jest wielotorowe. Można ją zastosować jako:

  • preparat hamujący wydzielanie łoju, ponieważ udrażnia ujścia gruczołów łojowych i mieszków włosowych;
  • maść pomocną w łagodzeniu dolegliwości związanych z liszajem łuskowatym;
  • pastę peelingującą o działaniu złuszczającym;
  • substancję wyrównującą koloryt skóry i usuwającą przebarwienia;
  • preparat wygładzający skórę i usuwający niewielkie blizny potrądzikowe;
  • środek dezynfekujący przy trądziku, łojotokowym zapaleniu skóry, łuszczycy oraz wyprysku o nieznanej etiologii.

Preparatów z rezorcyną nie wolno stosować na rany, ponieważ może dojść do silnego zapalenia skóry i pojawienia się ogólnoustrojowych objawów zatrucia, takich jak drgawki, sinica lub tachykardia. Rezorcyny nie wolno też pić. Związek ma silne działanie palące, skutkiem wypicia będzie poparzenie dróg oddechowych i wystąpienie silnych drgawek połączonych z osłabieniem oraz zlewnymi potami. Połknięcie rezorcyny może się skończyć trwałym uszkodzeniem cewek nerkowych. Kosmetyków z tym fenolem nie poleca się chorym na tarczycę, ponieważ udowodniono, że hamuje syntezę hormonów tarczycowych.

Rezorcynę od lat wykorzystuje się w przemyśle chemicznym. Jest doskonałą substancją do produkcji klejów, barwników i żywic syntetycznych. W laboratoriach używa się jej jako analizatora do oznaczania poziomu ketonów.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
412
40
Polecamy
Pelargonia afrykańska – jak działa syrop i krople?
Pelargonia afrykańska – jak działa syrop i krople? Dzień Dobry TVN
Kwas mlekowy na twarz.
Właściwości i zastosowanie kwasu mlekowego
Kwas mlekowy na twarz. Właściwości i zastosowanie kwasu mlekowego Dzień Dobry TVN
Benzokaina – charakterystyka i działanie.
W jakich celach jest wykorzystywana ta substancja?
Benzokaina – charakterystyka i działanie. W jakich celach jest wykorzystywana ta substancja? TVN zdrowie
Nadmanganian potasu – właściwości i zastosowanie w medycynie
Nadmanganian potasu – właściwości i zastosowanie w medycynie TVN zdrowie
Komentarze (1)
NieDlaTrucizn!
I szczerze nic o szkodliwości?! Kijankom niszczy tarczycę... a ludziom? Dzięki za piękny wygląd w trumnie...
Czytaj całość
Nie przegap
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć?
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć? Materiał sponsorowany
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka Materiał sponsorowany
Jak chronić skórę przed słońcem?
Jak chronić skórę przed słońcem?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?