Polub nas na Facebooku
Czytasz: Przepisy na smaczne i zdrowe pasty do kanapek
menu
Polub nas na Facebooku

Przepisy na smaczne i zdrowe pasty do kanapek

Pasta na kanapki, hummus w misce na stole.

fot. etorres69 / Getty Images

Pasty do kanapek są tanie i szybkie do przygotowania. Doskonale nadają się na zdrowe i lekkie śniadanie lub spotkania w gronie znajomych. Najbardziej popularne są pasty kanapkowe z ryb, jaj i serów.

Gotowe pasty na kanapki można kupić w wielu wariantach niemal w każdym sklepie spożywczym. Jednak najzdrowsze są te przygotowane samodzielnie. Istnieje mnóstwo różnych przepisów na pasty kanapkowe, możemy też skomponować je samodzielnie. Danie można przygotować w wariancie dla wegan lub wegetarian.

Zdrowe pasty do chleba

Pasty do pieczywa? Nie tylko! Doskonale sprawdzą się jako dodatek do naleśników, krakersów, ryżowych wafli i wytrawnych gofrów. Do ich przyrządzenia doskonale nadają się ryby (zwłaszcza makrela, łosoś i tuńczyk), białe sery i rozmaite warzywa, np. kalafior, brokuł, papryka, bób, ciecierzyca. Pasty na kanapki są smaczne i kolorowe, a dzięki temu dość chętnie zjadane przez najmłodszych. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do śniadania czy spotkania towarzyskiego.

Redakcja poleca:
OCZYwiście dieta. Co jeść, żeby mieć dobry wzrok?  Materiał sponsorowany
Dlaczego się topimy? Ratownik: zawodzą nas umiejętności i... psychika
10 zdrowotnych właściwości kardamonu. Na problemy trawienne i na potencję!

Robienie past kanapkowych nie wymaga dużego nakładu pracy ani pieniędzy. Jako element śniadania można je z powodzeniem przygotować dzień wcześniej. Z łatwością nadadzą się też jako element śniadania na wynos. Ogromną zaletą wykonanych własnoręcznie past jest ich wysoka jakość i dowolność w doborze produktów.

Jakie wybrać pieczywo na kanapki? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Kanapka z chleba tostowego czy pełnoziarnistego? Źródło: Wiem, co jem

Pasty do kanapek z awokado

Pasty na kanapki z awokado występują w wielu odsłonach. Oto nasze propozycje:

Pasta na kanapki z awokado:

  • 1 awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża garść liści szpinaku baby
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • 1 zielona papryczka chili
  • listki świeżej mięty
  • sól do smaku.

Awokado myjemy, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ, którą następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy porwane liście szpinaku, drobno skrojoną papryczkę chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i miętę. Całość skrapiamy sokiem z limonki i blendujemy do uzyskania gładkiej masy, którą na koniec doprawiamy solą. Pasta ta doskonale komponuje się z zielonymi oliwkami i kozim serem.

Pyszna pasta na kanapki z awokado i wędzonej makreli:

  • 1 wędzona makrela
  • 1 awokado
  • 100 g chudego białego sera
  • szczypiorek
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • sól i pieprz.

Mięso ryby dokładnie oddzielamy od skóry i ości. Awokado myjemy, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ. Rybę, awokado, biały ser i sok z cytryny wkładamy razem do miski i rozgniatamy dokładnie widelcem. Pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po nałożeniu na pieczywo posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Przepisy na pasty do kanapek z ciecierzycy i bobu

Ciecierzyca jest ostatnio bardzo popularnym produktem spożywczym. Przygotowane z niej pasty na chleb to świetny pomysł na bezmięsne śniadanie. Do jej przyrządzenia potrzebne będą następujące składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 awokado
  • kilka suszonych pomidorów
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki białego sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml wody
  • pieprz
  • sól
  • kminek.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i blendujemy na gładką masę.

Kolejna propozycja to pasta na śniadanie na bazie bobu. Do jej przygotowania potrzebne będą:

  • 150 g bobu
  • 50 g koziego sera
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • kilka liści bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju.

Bób płuczemy, zalewamy wodą, solimy i po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy do miękkości (ok. 20 minut). Następnie studzimy i obieramy ze skórki. Bób, jogurt, olej i ser wrzucamy razem do miski i blendujemy. Dodajemy miętę, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem.

Kalafiorowa pasta do chleba

Składniki na pastę na chleb z kalafiorem:

  • 250 g kalafiora
  • 100 g ogórka
  • 100 g chudego białego sera
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz.

Kalafior myjemy i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzamy i studzimy. Na tarce o grubych oczkach ścieramy kalafior i umyty ogórek (ze skórką). Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy drobno pokrojony koperek, ser i jogurt. Całość rozcieramy widelcem, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Pasta ta doskonale komponuje się z wędzonym łososiem.

Przepis na pastę kanapkową z serem feta

Na bazie sera feta przygotować można pastę kanapkową rodem z Egiptu, czyli tzw. michoteta. Potrzebne będą następujące składniki:

  • 250 g sera feta
  • 1 cebula
  • 1 nieduży ogórek
  • sok z 1 cytryny
  • szczypiorek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz.

Fetę i sok z cytryny ucieramy na gładką masę. Cebulę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i zostawiamy na 10 minut na sicie, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy oliwę, sól i pieprz i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Propozycje past jajecznych

Pasty jajeczne można przyrządzić w ogromnej ilości wersji. Oto propozycja pasty jajecznej z suszonymi pomidorami i bazylią:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 20 listków świeżej bazylii
  • 10 suszonych pomidorów
  • 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku.

Jajka ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Bazylię myjemy i drobno siekamy. Pomidory odsączamy z oliwy i drobno kroimy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy jogurt, sól i pieprz i mieszamy.

Pasta jajeczna z kiełkami rzodkiewki i awokado

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki posiekanych kiełków rzodkiewki
  • sól, pieprz.

Jajka i awokado kroimy w drobną kostkę. Dodajemy sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Całość doprawiamy i dokładnie mieszamy.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
105
14
Polecamy
Sałatki na Wielkanoc - oryginalne przepisy przygotowane przez dietetyka
Sałatki na Wielkanoc - oryginalne przepisy przygotowane przez dietetyka TVN zdrowie
Pasta jajeczna na śniadanie i kolację – pomysły i przepisy
Pasta jajeczna na śniadanie i kolację – pomysły i przepisy Dzień Dobry TVN
Z czego powinna się składać zdrowa kanapka?
Pomysły na zdrową kanapkę
Z czego powinna się składać zdrowa kanapka? Pomysły na zdrową kanapkę TVN zdrowie
Na drugie śniadanie kanapki
Na drugie śniadanie kanapki Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?