Polub nas na Facebooku
Czytasz: Przepisy na kiszonki. W programie 36,6 °C poznacie potrawy, które pomogą Wam poprawić pracę jelit
menu
Polub nas na Facebooku

Przepisy na kiszonki. W programie 36,6 °C poznacie potrawy, które pomogą Wam poprawić pracę jelit

Kiszonki w słoikach na półce w spiżarni.

Fot. YinYang / Getty Images

Kiszone warzywa i owoce są bardzo zdrowe. Ich jedzenie sprawia, że dobre bakterie w naszych jelitach mają świetną pożywkę i mogą swobodnie się rozwijać. Zobaczcie przepisy na kiszonki, które przygotowała dla Was Ewa Drzyzga, prowadząca program 36,6 °C.

Kiszone warzywa są nieocenionym źródłem składników odżywczych i witamin. Zawierają także kwas mlekowy, który powstaje w wyniku procesu fermentacji.

Spożywanie kiszonek wspomaga procesy trawienne, reguluje pracę jelit, poprawia trawienie posiłków oraz przyspiesza przemianę materii.  Jedzenie kiszonych warzyw wspiera rozwój flory bakteryjnej jelit, która odpowiada m.in. za ochronę przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. 

Redakcja poleca:
OCZYwiście dieta. Co jeść, żeby mieć dobry wzrok?  Materiał sponsorowany
Dlaczego się topimy? Ratownik: zawodzą nas umiejętności i... psychika
10 zdrowotnych właściwości kardamonu. Na problemy trawienne i na potencję!

Właściwa mikrobiota jelitowa pomaga w walce z infekcjami. Dobre bakterie w jelitach konkurują bowiem z tymi złymi. Jednak flora jelit wymaga odpowiedniej "opieki", czyli karmienia jej produktami probiotycznymi. A takimi są właśnie kiszonki. Dodatkowo kiszone warzywa sprzyjają detoksykacji organizmu, czyli usuwaniu szkodliwych toksyn oraz obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu. 

Czy lubisz kiszonki?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Kiszona marchew

Składniki 

  • 4 marchewki,
  • litr solanki (1litr ciepłej wody+ 1czubata łyżka soli),
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • czosnek.

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.

Kiszone ogórki

Składniki

  • 1 kg ogórków,
  • 1,5 litra solanki,
  • czosnek,
  • chrzan korzeń,
  • chrzan liść,
  • gorczyca,
  • ziele angielskie.

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.

Kiszona cytryna

Składniki

  • 6-8 cytryn,
  • litr solanki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.

Kiszona gruszka

Składniki

  • 4-5 gruszek,
  • litr solanki,
  • laska cynamonu,
  • goździki.

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.

Kiszone buraki

Składniki

  • 1 kg buraków,
  • około 1,5 litra solanki,
  • chrzan,
  • liść laurowy,
  • czosnek,
  • ziarna pieprzu,
  • cebula dymka.

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.

Kiszona kolendra

Składniki

  • 3-4 pęczki świeżej kolendry,
  • czosnek,
  • pokrojona jedna cytryna,
  • 1 litr solanki.

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia. 

Zobacz film: Kiszonki - zdrowe dania ze słoika. Źródło: 36,6 


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
65
1
Polecamy
Jak kisić buraki w domu?
Przepisy na barszcz i na sok
Jak kisić buraki w domu? Przepisy na barszcz i na sok Dzień Dobry TVN
Jak zrobić kiszoną marchewkę?
Z imbirem, na ostro, na zimę
Jak zrobić kiszoną marchewkę? Z imbirem, na ostro, na zimę Dzień Dobry TVN
Kiszone warzywa – co zawierają?
Właściwości prozdrowotne kiszonek.
Jakie warzywa można kisić?
Kiszone warzywa – co zawierają? Właściwości prozdrowotne kiszonek. Jakie warzywa można kisić? TVN zdrowie
Kiszone buraki:
właściwości lecznicze.
Przepis na czerwony barszcz
Kiszone buraki: właściwości lecznicze. Przepis na czerwony barszcz TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?