Polub nas na Facebooku
Czytasz: Przepisy na kiszonki. W programie 36,6 °C poznacie potrawy, które pomogą Wam poprawić pracę jelit

Przepisy na kiszonki. W programie 36,6 °C poznacie potrawy, które pomogą Wam poprawić pracę jelit

Kiszonki w słoikach na półce w spiżarni.

Fot. YinYang / Getty Images

Kiszone warzywa i owoce są bardzo zdrowe. Ich jedzenie sprawia, że dobre bakterie w naszych jelitach mają świetną pożywkę i mogą swobodnie się rozwijać. Zobaczcie przepisy na kiszonki, które przygotowała dla Was Ewa Drzyzga, prowadząca program 36,6 °C.

Kiszone warzywa są nieocenionym źródłem składników odżywczych i witamin. Zawierają także kwas mlekowy, który powstaje w wyniku procesu fermentacji.

Spożywanie kiszonek wspomaga procesy trawienne, reguluje pracę jelit, poprawia trawienie posiłków oraz przyspiesza przemianę materii.  Jedzenie kiszonych warzyw wspiera rozwój flory bakteryjnej jelit, która odpowiada m.in. za ochronę przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. 

Właściwa mikrobiota jelitowa pomaga w walce z infekcjami. Dobre bakterie w jelitach konkurują bowiem z tymi złymi. Jednak flora jelit wymaga odpowiedniej "opieki", czyli karmienia jej produktami probiotycznymi. A takimi są właśnie kiszonki. Dodatkowo kiszone warzywa sprzyjają detoksykacji organizmu, czyli usuwaniu szkodliwych toksyn oraz obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu. 

Czy lubisz kiszonki?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Kiszona marchew

Składniki 

  • 4 marchewki,
  • litr solanki (1litr ciepłej wody+ 1czubata łyżka soli),
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • czosnek.

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.

Kiszone ogórki

Składniki

  • 1 kg ogórków,
  • 1,5 litra solanki,
  • czosnek,
  • chrzan korzeń,
  • chrzan liść,
  • gorczyca,
  • ziele angielskie.

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.

Kiszona cytryna

Składniki

  • 6-8 cytryn,
  • litr solanki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.

Kiszona gruszka

Składniki

  • 4-5 gruszek,
  • litr solanki,
  • laska cynamonu,
  • goździki.

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.

Kiszone buraki

Składniki

  • 1 kg buraków,
  • około 1,5 litra solanki,
  • chrzan,
  • liść laurowy,
  • czosnek,
  • ziarna pieprzu,
  • cebula dymka.

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.

Kiszona kolendra

Składniki

  • 3-4 pęczki świeżej kolendry,
  • czosnek,
  • pokrojona jedna cytryna,
  • 1 litr solanki.

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia. 

Zobacz film: Kiszonki - zdrowe dania ze słoika. Źródło: 36,6 


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
60
0
Więcej na temat
Szczepionka hamująca rozwój czerniaka
Szczepionka hamująca rozwój czerniaka
Rekonstrukcja zastawki serca z użyciem tkanki z jelita świńskiego
Rekonstrukcja zastawki serca z użyciem tkanki z jelita świńskiego
Zobacz nieemitowany fragment programu 36,6 °C. Jak dobrać peeling do rodzaju skóry?
Zobacz nieemitowany fragment programu 36,6 °C. Jak dobrać peeling do rodzaju skóry?
Zobacz zapis czatu z laryngologiem dr. Michałem Michalikiem
Zobacz zapis czatu z laryngologiem dr. Michałem Michalikiem
Komentarze (0)
Nie przegap
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia Materiał sponsorowany
Czynnik reumatoidalny (badanie RF) – jak odczytać wyniki badania? 
Czynnik reumatoidalny (badanie RF) – jak odczytać wyniki badania? 
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Płukanie uszu – czy można bezpiecznie czyścić uszy domowymi sposobami?
Płukanie uszu – czy można bezpiecznie czyścić uszy domowymi sposobami?
Usuwanie (wyrywanie) ósemek – szczękościsk, ból i opuchlizna po usunięciu ósemki
Usuwanie (wyrywanie) ósemek – szczękościsk, ból i opuchlizna po usunięciu ósemki