Polub nas na Facebooku
Czytasz: Przepis na bezglutenowe ciasto z cukinii

Przepis na bezglutenowe ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii.

Fot. AmalliaEka / Getty Images

Ciasto z cukinii z czekoladą to świetna alternatywa dla fanów słodkości. Idealnie sprawdzi się jako deser do kawy, przekąska dla niejadka, a także jako słodkość dla osób na diecie bezglutenowej.

Składniki:

  • 300g mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 100g masła
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 pełne szklanki startej cukinii
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mała łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 60g kakao

Przygotowanie:

  1. Cukinię należy umyć i obrać, a następnie wykroić środek z pestkami i zetrzeć na tarce. Dobrze ją odstawić, żeby woda odeszła.
  2. Następnie mieszamy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia w misce. Czekoladę również można zetrzeć, albo bardzo drobno pokroić.
  3. Ubijamy masło z cukrem, następnie dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż powstanie kremowa masa.
  4. Do masy dodajemy olej kokosowy i jogurt (cały czas mieszając) na koniec dodajemy cukinię i czekoladę.
  5. Piekarnik powinien być nagrzany do 160 stopni – do takiego władamy ciasto i pieczemy około godziny.
Kcal (100 g) 334
Białko 5.29
Tłuszcz 20.67
Węglowodany 28.6
Błonnik 1.92

Gluten – czy trzeba się go bać?

Nietolerancja glutenu bywa mylona z celiakią, czyli chorobą trzewną. W jej wyniku u niektórych pacjentów po spożyciu białek zbóż dochodzi do produkcji swoistych przeciwciał uszkadzających kosmki jelitowe (będące częścią wewnętrznej warstwy jelita cienkiego, warunkujące odpowiednie wchłanianie składników pokarmowych). Może się także zdarzyć, że w wyniku spożycia glutenu dojdzie do reakcji alergicznej na pszenicę. Jednak ani nietolerancja na gluten, ani alergia, nie prowadzą do uszkadzania kosmków jelitowych. W celu rozróżnienia nietolerancji i alergii konieczne jest wykonanie specjalistycznych badań.

Objawy nietolerancji glutenu to przewlekłe zmęczenie, bóle mięśni i stawów, zaburzenia zachowania, przewlekła biegunka, spadek masy ciała, niedożywienie, częste afty, a także zawroty głowy i migreny.

Gdzie znajdziemy gluten? Największe ilości glutenu znajdują się w zbożach: pszenicy (także orkiszu), jęczmieniu, życie oraz owsie. Zawierają go także mąki, kasze, makarony, gotowe ciasta, proszek do pieczenia, kawa zbożowa, a nawet piwo. Z kolei glutenu nie zawierają: ryż, kasza gryczana, kasza jaglana, ziemniaki, kukurydza, gryka, soja, mąka ziemniaczana, tapioka, amarantus, soczewica, fasola, orzechy i proso., kefir, twaróg) oraz warzywa i owoce (niewskazane są ich suszone odpowiedniki).

Czy powinniśmy jeść gluten? Zobaczcie sami:

Zobacz film: Czy gluten jest człowiekowi potrzeby? Źródło: Wiem, co jem 

Cukinia – wartości odżywcze

W składzie cukinii znajdują się: witaminy z grupy B, C, K i prowitamina A (beta-karoten). Cukinia dostarcza również potasu, magnezu, wapnia, fosforu oraz cynku. Zawiera spore ilości błonnika pokarmowego - 1,1 g/100 g produktu.

Cukinia jest warzywem, które pomaga w usprawnieniu procesów trawiennych. Poprawia także wygląd skóry, włosów i paznokci. Regularne jej spożywanie zapobiega wahaniom stężenia cukru we krwi, zmniejsza napięcie nerwowe oraz przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu. Dzięki obecności beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny cukinia chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniami i zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.

Polecamy: Spaghetti z cukinii – wersja wegetariańska i mięsna. Dlaczego warto jeść cukinię?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
156
19
Polecamy
Zdrowe muffinki marchewkowe – jak je przygotować? Fit muffinki bezglutenowe, z orzechami i czekoladą
Zdrowe muffinki marchewkowe – jak je przygotować? Fit muffinki bezglutenowe, z orzechami i czekoladą Dzień Dobry TVN
Ciasto bananowe - jeden wypiek, wiele wersji. Z czekoladą, fit, bezglutenowe - wybierz przepis dla siebie
Ciasto bananowe - jeden wypiek, wiele wersji. Z czekoladą, fit, bezglutenowe - wybierz przepis dla siebie Dzień Dobry TVN
Gluten pszenny - szkodliwość, zastosowanie i właściwości. Gdzie znajduje się mąka pszenna bezglutenowa i błonnik pszenny bezglutenowy?
Gluten pszenny - szkodliwość, zastosowanie i właściwości. Gdzie znajduje się mąka pszenna bezglutenowa i błonnik pszenny bezglutenowy? TVN zdrowie
Produkty bezglutenowe - lista. Produkty dozwolone i niedozwolone w diecie bezglutenowej 
Produkty bezglutenowe - lista. Produkty dozwolone i niedozwolone w diecie bezglutenowej  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?