Polub nas na Facebooku
Czytasz: Przepis na bezglutenowe ciasto z cukinii

Przepis na bezglutenowe ciasto z cukinii

Zainteresował Cię ten artykuł?
Ciasto z cukinii.

Fot. AmalliaEka / Getty Images

Ciasto z cukinii z czekoladą to świetna alternatywa dla fanów słodkości. Idealnie sprawdzi się jako deser do kawy, przekąska dla niejadka, a także jako słodkość dla osób na diecie bezglutenowej.

Składniki:

  • 300g mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 100g masła
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 pełne szklanki startej cukinii
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mała łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 60g kakao

Przygotowanie:

  1. Cukinię należy umyć i obrać, a następnie wykroić środek z pestkami i zetrzeć na tarce. Dobrze ją odstawić, żeby woda odeszła.
  2. Następnie mieszamy mąkę, kakao, sodę i proszek do pieczenia w misce. Czekoladę również można zetrzeć, albo bardzo drobno pokroić.
  3. Ubijamy masło z cukrem, następnie dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż powstanie kremowa masa.
  4. Do masy dodajemy olej kokosowy i jogurt (cały czas mieszając) na koniec dodajemy cukinię i czekoladę.
  5. Piekarnik powinien być nagrzany do 160 stopni – do takiego władamy ciasto i pieczemy około godziny.
Kcal (100 g) 334
Białko 5.29
Tłuszcz 20.67
Węglowodany 28.6
Błonnik 1.92

Gluten – czy trzeba się go bać?

Nietolerancja glutenu bywa mylona z celiakią, czyli chorobą trzewną. W jej wyniku u niektórych pacjentów po spożyciu białek zbóż dochodzi do produkcji swoistych przeciwciał uszkadzających kosmki jelitowe (będące częścią wewnętrznej warstwy jelita cienkiego, warunkujące odpowiednie wchłanianie składników pokarmowych). Może się także zdarzyć, że w wyniku spożycia glutenu dojdzie do reakcji alergicznej na pszenicę. Jednak ani nietolerancja na gluten, ani alergia, nie prowadzą do uszkadzania kosmków jelitowych. W celu rozróżnienia nietolerancji i alergii konieczne jest wykonanie specjalistycznych badań.

Objawy nietolerancji glutenu to przewlekłe zmęczenie, bóle mięśni i stawów, zaburzenia zachowania, przewlekła biegunka, spadek masy ciała, niedożywienie, częste afty, a także zawroty głowy i migreny.

Gdzie znajdziemy gluten? Największe ilości glutenu znajdują się w zbożach: pszenicy (także orkiszu), jęczmieniu, życie oraz owsie. Zawierają go także mąki, kasze, makarony, gotowe ciasta, proszek do pieczenia, kawa zbożowa, a nawet piwo. Z kolei glutenu nie zawierają: ryż, kasza gryczana, kasza jaglana, ziemniaki, kukurydza, gryka, soja, mąka ziemniaczana, tapioka, amarantus, soczewica, fasola, orzechy i proso., kefir, twaróg) oraz warzywa i owoce (niewskazane są ich suszone odpowiedniki).

Czy powinniśmy jeść gluten? Zobaczcie sami:

Zobacz film: Czy gluten jest człowiekowi potrzeby? Źródło: Wiem, co jem 

Cukinia – wartości odżywcze

W składzie cukinii znajdują się: witaminy z grupy B, C, K i prowitamina A (beta-karoten). Cukinia dostarcza również potasu, magnezu, wapnia, fosforu oraz cynku. Zawiera spore ilości błonnika pokarmowego - 1,1 g/100 g produktu.

Cukinia jest warzywem, które pomaga w usprawnieniu procesów trawiennych. Poprawia także wygląd skóry, włosów i paznokci. Regularne jej spożywanie zapobiega wahaniom stężenia cukru we krwi, zmniejsza napięcie nerwowe oraz przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu. Dzięki obecności beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny cukinia chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniami i zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.

Polecamy: Spaghetti z cukinii – wersja wegetariańska i mięsna. Dlaczego warto jeść cukinię?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Trójglicerydy: ich rola w organizmie, normy, interpretacja wyników i sposoby na obniżenie
Trójglicerydy: ich rola w organizmie, normy, interpretacja wyników i sposoby na obniżenie
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników