Polub nas na Facebooku
Czytasz: Przepis Agnieszki Cegielskiej: Hummus z pieczonych buraków z kozim serem i orzechami włoskimi
menu
Polub nas na Facebooku

Przepis Agnieszki Cegielskiej: Hummus z pieczonych buraków z kozim serem i orzechami włoskimi

instagram.com/agnieszkacegielska i Wydawnictwo Burda Książki

Agnieszka Cegielska to znana prezenterka i specjalistka z dziedziny zdrowego odżywiania i wykorzystania darów natury w diecie. Tym razem podzieliła się z nami zaskakującym przepisem na hummus z buraków, który jest bombą witaminową na odporność i ma działanie antynowotworowe. Musisz spróbować!

„Zawsze gotuję więcej buraków, bo można je przechować w lodówce i na drugi dzień przygotować z nich smaczny hummus.

Takie warzywne pasty na bazie skarbów natury są bardzo dobrym rozwiązaniem, bo przełożone do szklanego naczynia i trzymane w lodówce mogą nas dokarmiać nawet kilka dni.

Taki hummus idealnie smakuje z dobrym chlebem albo z innymi warzywami surowymi lub gotowanymi.”- mówi Agnieszka Cegielska

Przepis na hummus z buraków z kozim serem i orzechami włoskimi

Składniki:

  • Gotowane buraki
  • Kawałek serka koziego
  • 4 ząbki czosnku surowego albo podprażonego na maśle klarowanym
  • Kawałek kalarepy
  • Świeża kolendra
  • Pół awokado
  • Czarny sezam
  • Czerwony pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Łyżka masła klarowanego
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • Garść orzechów włoskich

Przeczytaj także: Sok z kiszonego buraka

Przygotowanie

Ugotowane buraki i kalarepę kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera, dodajemy świeżą kolendrę, czosnek, awokado, serek kozi i orzechy włoskie.

Orzechy należy wcześniej namoczyć albo podprażyć na maśle razem z czosnkiem – będą łatwiejsze do strawienia.

Na koniec dolewamy oliwę, łyżkę masła klarowanego i wszystkie przyprawy. Blendujemy i odstawiamy na chwilkę do lodówki, chociaż powiem szczerze, że taki hummus tuż po przygotowaniu, jeszcze delikatnie ciepły, jest przepyszny, można go doprawić jeszcze czarnuszką w ziarnach albo mieloną i świeżą kolendrą.

Więcej zdrowych przepisów znajdziesz w książce Agnieszki Cegielskiej "Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie" Wyd. Burda Książki.

Zobacz także video: Burak lekiem na raka

Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
74
5
Polecamy
Sałatki na Wielkanoc - oryginalne przepisy przygotowane przez dietetyka
Sałatki na Wielkanoc - oryginalne przepisy przygotowane przez dietetyka TVN zdrowie
#ObiadNaZdrowie:
zupa z pieczonych warzyw i czerwonego ryżu - przepis na zdrowy obiad
#ObiadNaZdrowie: zupa z pieczonych warzyw i czerwonego ryżu - przepis na zdrowy obiad TVN zdrowie
Karnawałowe przekąski – najlepsze przepisy od Kasi Bukowskiej
Karnawałowe przekąski – najlepsze przepisy od Kasi Bukowskiej Dzień Dobry TVN
Przepisy na sałatkę z kozim serem
Przepisy na sałatkę z kozim serem Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Kolendra – właściwości lecznicze i zastosowanie zioła w kuchni
Kolendra – właściwości lecznicze i zastosowanie zioła w kuchni
Objawy glejaka nerwu wzrokowego. Diagnostyka i leczenie
Objawy glejaka nerwu wzrokowego. Diagnostyka i leczenie
Beta hCG – normy, wyniki
Beta hCG – normy, wyniki
Nerwica lękowa - przyczyny, objawy somatyczne i psychiczne, leczenie
Nerwica lękowa - przyczyny, objawy somatyczne i psychiczne, leczenie
Pryszczyca u ludzi i zwierząt – objawy, przyczyny i leczenie
Pryszczyca u ludzi i zwierząt – objawy, przyczyny i leczenie