Polub nas na Facebooku
Czytasz: Przepis Agnieszki Cegielskiej: Hummus z pieczonych buraków z kozim serem i orzechami włoskimi
menu
Polub nas na Facebooku

Przepis Agnieszki Cegielskiej: Hummus z pieczonych buraków z kozim serem i orzechami włoskimi

instagram.com/agnieszkacegielska i Wydawnictwo Burda Książki

Agnieszka Cegielska to znana prezenterka i specjalistka z dziedziny zdrowego odżywiania i wykorzystania darów natury w diecie. Tym razem podzieliła się z nami zaskakującym przepisem na hummus z buraków, który jest bombą witaminową na odporność i ma działanie antynowotworowe. Musisz spróbować!

„Zawsze gotuję więcej buraków, bo można je przechować w lodówce i na drugi dzień przygotować z nich smaczny hummus.

Takie warzywne pasty na bazie skarbów natury są bardzo dobrym rozwiązaniem, bo przełożone do szklanego naczynia i trzymane w lodówce mogą nas dokarmiać nawet kilka dni.

Taki hummus idealnie smakuje z dobrym chlebem albo z innymi warzywami surowymi lub gotowanymi.”- mówi Agnieszka Cegielska

Przepis na hummus z buraków z kozim serem i orzechami włoskimi

Składniki:

  • Gotowane buraki
  • Kawałek serka koziego
  • 4 ząbki czosnku surowego albo podprażonego na maśle klarowanym
  • Kawałek kalarepy
  • Świeża kolendra
  • Pół awokado
  • Czarny sezam
  • Czerwony pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Łyżka masła klarowanego
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • Garść orzechów włoskich

Przeczytaj także: Sok z kiszonego buraka

Przygotowanie

Ugotowane buraki i kalarepę kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera, dodajemy świeżą kolendrę, czosnek, awokado, serek kozi i orzechy włoskie.

Orzechy należy wcześniej namoczyć albo podprażyć na maśle razem z czosnkiem – będą łatwiejsze do strawienia.

Na koniec dolewamy oliwę, łyżkę masła klarowanego i wszystkie przyprawy. Blendujemy i odstawiamy na chwilkę do lodówki, chociaż powiem szczerze, że taki hummus tuż po przygotowaniu, jeszcze delikatnie ciepły, jest przepyszny, można go doprawić jeszcze czarnuszką w ziarnach albo mieloną i świeżą kolendrą.

Więcej zdrowych przepisów znajdziesz w książce Agnieszki Cegielskiej "Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie" Wyd. Burda Książki.

Zobacz także video: Burak lekiem na raka

Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
74
5
Polecamy
Sałatki na Wielkanoc - oryginalne przepisy przygotowane przez dietetyka
Sałatki na Wielkanoc - oryginalne przepisy przygotowane przez dietetyka TVN zdrowie
Najlepsze przepisy na odporność:
śniadanie, obiad i kolacja
Najlepsze przepisy na odporność: śniadanie, obiad i kolacja TVN zdrowie
Karnawałowe przekąski – najlepsze przepisy od Kasi Bukowskiej
Karnawałowe przekąski – najlepsze przepisy od Kasi Bukowskiej Dzień Dobry TVN
Naturalne przepisy Agnieszki Cegielskiej.
Smacznego! 
Naturalne przepisy Agnieszki Cegielskiej. Smacznego!  Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok