Polub nas na Facebooku
Czytasz: Przepis Agnieszki Cegielskiej: Hummus z pieczonych buraków z kozim serem i orzechami włoskimi
menu
Polub nas na Facebooku

Przepis Agnieszki Cegielskiej: Hummus z pieczonych buraków z kozim serem i orzechami włoskimi

instagram.com/agnieszkacegielska i Wydawnictwo Burda Książki

Agnieszka Cegielska to znana prezenterka i specjalistka z dziedziny zdrowego odżywiania i wykorzystania darów natury w diecie. Tym razem podzieliła się z nami zaskakującym przepisem na hummus z buraków, który jest bombą witaminową na odporność i ma działanie antynowotworowe. Musisz spróbować!

„Zawsze gotuję więcej buraków, bo można je przechować w lodówce i na drugi dzień przygotować z nich smaczny hummus.

Takie warzywne pasty na bazie skarbów natury są bardzo dobrym rozwiązaniem, bo przełożone do szklanego naczynia i trzymane w lodówce mogą nas dokarmiać nawet kilka dni.

Taki hummus idealnie smakuje z dobrym chlebem albo z innymi warzywami surowymi lub gotowanymi.”- mówi Agnieszka Cegielska

Przepis na hummus z buraków z kozim serem i orzechami włoskimi

Składniki:

  • Gotowane buraki
  • Kawałek serka koziego
  • 4 ząbki czosnku surowego albo podprażonego na maśle klarowanym
  • Kawałek kalarepy
  • Świeża kolendra
  • Pół awokado
  • Czarny sezam
  • Czerwony pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Łyżka masła klarowanego
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • Garść orzechów włoskich

Przeczytaj także: Sok z kiszonego buraka

Przygotowanie

Ugotowane buraki i kalarepę kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera, dodajemy świeżą kolendrę, czosnek, awokado, serek kozi i orzechy włoskie.

Orzechy należy wcześniej namoczyć albo podprażyć na maśle razem z czosnkiem – będą łatwiejsze do strawienia.

Na koniec dolewamy oliwę, łyżkę masła klarowanego i wszystkie przyprawy. Blendujemy i odstawiamy na chwilkę do lodówki, chociaż powiem szczerze, że taki hummus tuż po przygotowaniu, jeszcze delikatnie ciepły, jest przepyszny, można go doprawić jeszcze czarnuszką w ziarnach albo mieloną i świeżą kolendrą.

Więcej zdrowych przepisów znajdziesz w książce Agnieszki Cegielskiej "Naturalnie w kuchni. 60 przepisów na zdrowie" Wyd. Burda Książki.

Zobacz także video: Burak lekiem na raka

Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
74
5
Polecamy
Sałatki na Wielkanoc - oryginalne przepisy przygotowane przez dietetyka
Sałatki na Wielkanoc - oryginalne przepisy przygotowane przez dietetyka TVN zdrowie
#ObiadNaZdrowie:
zupa z pieczonych warzyw i czerwonego ryżu - przepis na zdrowy obiad
#ObiadNaZdrowie: zupa z pieczonych warzyw i czerwonego ryżu - przepis na zdrowy obiad TVN zdrowie
Karnawałowe przekąski – najlepsze przepisy od Kasi Bukowskiej
Karnawałowe przekąski – najlepsze przepisy od Kasi Bukowskiej Dzień Dobry TVN
Danie zbożowe na wakacje:
penne ze szpinakowym pesto
Danie zbożowe na wakacje: penne ze szpinakowym pesto Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie