Polub nas na Facebooku
Czytasz: Ponad 80 proc. pacjentów z COVID-19 może mieć niedobór witaminy D
menu
Polub nas na Facebooku

Ponad 80 proc. pacjentów z COVID-19 może mieć niedobór witaminy D

Osoba, która bierze witaminę D

Fot: Grace Cary / gettyimages.com

O zależności między stężeniem witaminy D a COVID-19 mówi się coraz częściej. Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Hiszpanii pokazują, że spośród 200 pacjentów z COVID-19 ponad 80 proc. miało niedobór witaminy D. Jaki to może mieć wpływ na przebieg choroby?

Witamina D działa jak hormon, który kontroluje stężenie wapnia we krwi i wpływa na układ odpornościowy. Jej niedobór wiąże się z różnymi problemami zdrowotnymi. Wiele badań wskazuje na korzystny wpływ witaminy D na układ odpornościowy, zwłaszcza jeśli chodzi o ochronę przed infekcjami.

Czytaj też:

Niedobór  witaminy D a zakażenie koronawirusem

Naukowcy z Hospital Universitario Marquęs de Valdecilla odkryli, że aż 80 procent z 216 pacjentów z COVID-19, przyjętych w okresie od 10 do 31 marca, miało niedobór witaminy D, przy czym mężczyźni mieli niższy poziom witaminy D niż kobiety.

Pacjenci z COVID-19 z niższymi poziomami witaminy D mieli również podwyższone poziomy markerów stanu zapalnego w surowicy, takich jak ferrytyna i D-dimer. Spośród 216 hospitalizowanych, 19 pacjentów – którzy przyjmowali doustne suplementy witaminy D przez ponad trzy miesiące przed przyjęciem – zostało przeanalizowanych jako oddzielna grupa.

W grupie kontrolnej (197 osób w podobnym wieku i tej samej płci, z tego samego obszaru geograficznego) niedobór witaminy D miało 47 proc. badanych.

Czy witamina D chroni przed COVID-19?

Naukowcy zgłosili większą częstość występowania niedoboru witaminy D u hospitalizowanych pacjentów z COVID-19 w porównaniu z grupą kontrolną. Nie znaleźli jednak związku między stężeniem witaminy D a ciężkością choroby, np. potrzebą przyjęcia na OIOM, wentylacji mechanicznej lub zgonem.

Jednak grupa hospitalizowanych pacjentów, którzy łykali suplementy witaminy D jeszcze przed przyjęciem do szpitala, miała nieco lepsze wyniki niż ci, którzy ich nie przyjmowali.

Najpoważniejsze postacie COVID-19 charakteryzują się stanem hiperzapalnym, tak zwaną burzą cytokin, która występuje w pierwszym tygodniu wystąpienia objawów i prowadzi do zespołu ostrej niewydolności oddechowej i innych powikłań narządowych powodujących zwiększoną śmiertelność - powiedział współautor badania, dr Jose L. Hernández z Uniwersytetu w Kantabrii w Santander w Hiszpanii.

Dodatkowo naukowcy dowiedli, że „pacjenci z COVID-19 z niższymi poziomami witaminy D w surowicy mieli podwyższone poziomy ferrytyny i D-dimerów, które są markerami tej hiperzapalnej odpowiedzi”.

Autorzy badania nie ustalili jednak związku między niskim poziomem witaminy D a ciężkością przebiegu COVID-19 (w tym – śmiertelnością). Przyznali również, że ich badania nie wykazują, że niedobór witaminy D jest czynnikiem ryzyka zarażenia się chorobą.

Musimy poczekać na wyniki trwających dużych i odpowiednio zaprojektowanych badań, aby określić, czy witamina D może zapobiec infekcji SARS-COV-2 lub zmniejszyć jej nasilenie

– powiedział Hernandez.

Koronawirus - czy zażywać witaminę D?

Jak powiedział Hernandez, biorąc pod uwagę bezpieczeństwo i niskie koszty leczenia witaminą D, rozsądne byłoby podawanie jej tym, którzy są najbardziej narażeni na niedobór – jak seniorzy i osoby z chorobami współistniejącymi – a także osobom, u których występuje również największe ryzyko rozwoju COVID-19 oraz wystąpienia poważnych skutków tej choroby.

Jednym ze sposobów (na COVID-19 – red.) jest identyfikacja i leczenie niedoboru witaminy D, zwłaszcza u osób z grupy wysokiego ryzyka, takich jak osoby starsze, pacjenci ze współistniejącymi chorobami i mieszkańcy domów opieki, którzy są główną populacją docelową COVID-19 - dodał badacz.

Zdaniem specjalisty „leczenie witaminą D powinno być zalecane u pacjentów z COVID-19 z niskim poziomem witaminy D we krwi, ponieważ takie podejście może mieć korzystny wpływ zarówno na układ mięśniowo-szkieletowy, jak i odpornościowy”.

Prof. Hernandez zaznaczył, że istnieje wiele czynników, które mogą wyjaśniać, dlaczego mężczyźni z COVID-19 mają niższy poziom witaminy D niż kobiety. Do czynników tych zalicza się m.in. styl życia, nawyki żywieniowe i choroby współistniejące.

Jaka dawka witaminy D uzupełni niedobory?

Zespół do spraw Suplementów Diety stworzony w ramach Rady Sanitarno-Epidemiologicznej stwierdził, że bezpieczną dawką jest 2 000 IU (50 µg)/dobę.

Po analizie wyników najnowszych badań specjaliści uznali, że 2 000 jednostek to najbezpieczniejsza dawka, która jednocześnie daje najlepszy efekt terapeutyczny.

Jak rozpoznać niedobory witaminy D?

Objawy niedoboru witaminy D rozwijają się powoli i są często niecharakterystyczne, dlatego bywają niezauważone.

Objawy niedoboru witaminy D

  • symetryczne bóle w dolnej części pleców,
  • bóle mięśniowe,
  • bóle miednicy,
  • bóle kończyn dolnych,
  • pulsujące bóle kostne,
  • ból po ucisku mostka,
  • bóle stawów (szczególnie nadgarstka, stawu skokowego, ramion),
  • bóle kości,
  • zmęczenie, ogólne osłabienie, depresja,
  • bezsenność,
  • bóle głowy,
  • problemy ze wzrokiem,
  • zmiany zapalne w ustach i przełyku,
  • szybkie przemęczanie się;
  • nadciśnienie,
  • otyłość,
  • nadmierne wypadanie włosów,
  • biegunka,
  • choroby przyzębia,
  • problemy z apetytem.

Jaki wpływ na działanie organizmu ma witamina D? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Witamina D - dlaczego jest taka ważna? Źródło: x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
76
6
Polecamy
Większość pacjentów z COVID-19 może mieć niedobór witaminy D
Większość pacjentów z COVID-19 może mieć niedobór witaminy D Dzień Dobry TVN
Niedobór witaminy D może sprzyjać koronawirusowi.
Jak zwiększyć jej poziom? 
Niedobór witaminy D może sprzyjać koronawirusowi. Jak zwiększyć jej poziom?  Dzień Dobry TVN
Niedobór witaminy D sprzyja zakażeniu i może zaostrzyć przebieg COVID-19?
Niedobór witaminy D sprzyja zakażeniu i może zaostrzyć przebieg COVID-19? TVN zdrowie
Koronawirus.
Czy dodawanie witaminy D do jedzenia zatrzyma pandemię?
Koronawirus. Czy dodawanie witaminy D do jedzenia zatrzyma pandemię? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Migrena oczna – objawy, przyczyny, leczenie
Migrena oczna – objawy, przyczyny, leczenie
Mięso to najlepsze źródło białka, ale może być też niebezpieczne dla zdrowia. Jak bardzo mięso nam szkodzi?
Mięso to najlepsze źródło białka, ale może być też niebezpieczne dla zdrowia. Jak bardzo mięso nam szkodzi?
Jak złagodzić stres, który towarzyszy kwarantannie?
Jak złagodzić stres, który towarzyszy kwarantannie?
Oponiak mózgu - objawy, przyczyny i powikłania nowotworu
Oponiak mózgu - objawy, przyczyny i powikłania nowotworu
Zespół cieśni nadgarstka – objawy, leczenie i ćwiczenia na cieśń nadgarstka
Zespół cieśni nadgarstka – objawy, leczenie i ćwiczenia na cieśń nadgarstka
Co oznaczają nerwobóle w klatce piersiowej? Objawy, leczenie
Co oznaczają nerwobóle w klatce piersiowej? Objawy, leczenie