Polub nas na Facebooku
Czytasz: Polisacharydy - właściwości cukrów prostych i ich zastosowanie w przemyśle kosmetycznym
menu
Polub nas na Facebooku

Polisacharydy - właściwości cukrów prostych i ich zastosowanie w przemyśle kosmetycznym

Kobieta ogląda swoją twarz przed lustrem w łazience

Fot. VLG / Getty Images

Polisacharydy to cukry złożone, które ze względu na swoje cenne właściwości wykorzystywane są w kosmetyce, zarówno do produkcji preparatów pielęgnacyjnych, jak i makijażowych. Polisacharydami są np.: kwas hialuronowy, chityna, glikogen, skrobia, celuloza, heparyna. 

Polisacharydy nazywane są również polimerami, gdyż pełnią rolę budulca żywych organizmów. Są one składnikiem ścian komórek, a także wspomagają pracę limfocytów, które dzięki nim mają zdolność do rozpoznawania poszczególnych bakterii.

Polisacharydy - budowa

Polisacharydy są to cukry złożone. Należą one do węglowodanów oraz naturalnych polimerów, czyli chemicznych związków organicznych, jakie stanowią jeden z podstawowych materiałów budulcowych żywych organizmów. Rozróżnia się podział polisacharydów na złożone z przynajmniej dwóch monosacharydów (np. disacharydy czy trisacharydy) oraz właściwe wielocukry, do których należą, między innymi: kwas hialuronowy, chityna, glikogen, celuloza, skrobia, dekstran, karagenina, alginian sodu.

Polisacharydy - właściwości kosmetyczne

Polisacharydy mają szczególną zdolność do tworzenia w skórze ochronnego filmu, który zapobiega utracie wody z naskórka, dlatego są one bardzo często składnikiem kosmetyków o właściwościach nawilżających.

  • Kwas hialuronowy to chemiczny związek, który naturalnie występuje w ludzkim organizmie. Substancja odpowiada, między innymi, za nawilżenie skóry, a także syntezę elastyny i kolagenu, które zapewniają cerze jędrność, elastyczność i młody wygląd. Kwas hialuronowy w kosmetyce wykorzystywany jest najczęściej do produkcji kosmetyków nawilżających i przeciwzmarszczkowych, jak również stanowi cenny surowiec w medycynie estetycznej, jaki stosuje się, np. do wypełniania zmarszczek i bruzd.

Co to jest kwas hialuronowy? Jakie znajduje zastosowanie? Więcej dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Co to jest kwas hialuronowy? Źródło: Bez skazy

  • Chityna jest to organiczny związek chemiczny, który pobudza procesy regeneracyjne skóry i przyspiesza leczenie ran pourazowych, a także zapobiega tworzeniu się nieestetycznych blizn.
  • Glikogen jest substancją nawilżającą. Na powierzchni skóry tworzy specjalny filtr ochronny, przez co zapobiega przed nadmierną utratą wody z naskórka. Glikogen w kosmetyce wykorzystywany jest jako składnik preparatów pielęgnacyjnych o właściwościach nawilżających, a także zmiękczających i wygładzających.
  • Celuloza to składnik konsystencjotwórczy. W kosmetyce znajduje on zastosowanie jako stabilizator emulsji, pudrów oraz maseczek. W przemyśle kosmetycznym najczęściej wykorzystuje się celulozę mikrokrystaliczną, jaką uzyskuje się poprzez hydrolizę naturalnej celulozy. 
  • Skrobia wykorzystywana jest do produkcji kosmetyków kolorowych. Polisacharyd wykazuje bowiem silne właściwości matujące, dlatego znajduje się w składzie pudrów, fluidów oraz talku. Kosmetyki ze skrobią zapewniają matowe i jedwabiście gładkie wykończenie makijażu, a jednocześnie przedłużają jego trwałość.
  • Dekstran w kosmetyce wykorzystywany jest jako środek wiążący i żelujący, np. do zagęszczania pomadek do ust. Substancja działa również nawilżająco. Siarczan dekstranu łagodzi zaczerwienienia skóry, obkurcza naczynia krwionośne a także zmniejsza obrzęki i opuchliznę, dlatego jest składnikiem, np. kremów pod oczy.
  • Karagenina obecna jest w budowie wodorostów i glonów. W kosmetyce składnik stosowany jest jako stabilizator i emulgator, pozwalając na swobodne łączenie się poszczególnych składników kosmetyku. Polisacharyd działa odżywczo na skórę twarzy, ciała a także głowy.
  • Alginian sodu pozyskuje się z brunatnych alg. Substancja czynna chroni skórę przed nadmierną utratą wody, zwalcza cellulit, a także wykazuje silne właściwości regenerujące, ujędrniające, odżywcze. Alginian sodu w kosmetyce wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków przeznaczonych do każdego rodzaju cery, w tym także wrażliwej i skłonnej do podrażnień.

Polisacharydy w kosmetyce

Polisacharydy w kosmetyce wykorzystywane są zarówno do produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych, jak i makijażowych. Cukry złożone są łatwo dostępnym i odnawialnym surowcem, dlatego producenci preparatów do pielęgnacji ciała i twarzy oraz do makijażu chętnie z nich korzystają. Polisacharydy najczęściej stosowane są jako substancje zagęszczające (np. dekstran, celuloza) czy emulgatory (np. karagenina). Aktywne substancje w kosmetyce stanowią również cenny surowiec nawilżający, jak: kwas hialuronowy, alginian sodu, glikogen. Polisacharydy to również składniki kosmetyków kolorowych, np,: pudrów, fluidów, pomadek do ust, talków, podkładów, cieni do oczu. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
140
15
Polecamy
Kwas mlekowy na twarz.
Właściwości i zastosowanie kwasu mlekowego
Kwas mlekowy na twarz. Właściwości i zastosowanie kwasu mlekowego Dzień Dobry TVN
Cudowne obrzydliwości w kosmetykach.
"Jad żmii ma właściwości podobne do botoksu"
Cudowne obrzydliwości w kosmetykach. "Jad żmii ma właściwości podobne do botoksu" Dzień Dobry TVN
Śluz ślimaka w kosmetyce - jak działają kosmetyki ze śluzem ślimaka i dla kogo są przeznaczone?
Śluz ślimaka w kosmetyce - jak działają kosmetyki ze śluzem ślimaka i dla kogo są przeznaczone? TVN zdrowie
Mocznik w kosmetyce – właściwości, działanie i zastosowanie
Mocznik w kosmetyce – właściwości, działanie i zastosowanie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?
Atrofia jąder - czym jest? Jakie są przyczyny?
Atrofia jąder - czym jest? Jakie są przyczyny?
COVID-19. Jak sprawdzić, że przeszło się zakażenie koronawirusem?
COVID-19. Jak sprawdzić, że przeszło się zakażenie koronawirusem?
Niskorosłość - jakie są przyczyny? Jak wygląda leczenie?
Niskorosłość - jakie są przyczyny? Jak wygląda leczenie?
Szczepionka na COVID-19 od Pfizera różni się od wielu szczepionek. Co zawiera? Kiedy będzie dostępna w Polsce?
Szczepionka na COVID-19 od Pfizera różni się od wielu szczepionek. Co zawiera? Kiedy będzie dostępna w Polsce?
Co to jest bikram joga? Jakie korzyści płyną z uprawiania tzw. gorącej jogi?
Co to jest bikram joga? Jakie korzyści płyną z uprawiania tzw. gorącej jogi?