Czytasz: Pokrzywa zwyczajna – jakie właściwości ma sok i herbata z pokrzywy

Pokrzywa zwyczajna – jakie właściwości ma sok i herbata z pokrzywy

Liście pokrzywy na drewnianej desce kuchennej

Fot: Dušan Zidar / fotolia.com

Pokrzywa jest rośliną, która bywa traktowana jak niepotrzebny chwast. Niesłusznie. Herbata i sok z pokrzywy mają szerokie właściwości prozdrowotne. Sprawdź, jak działa pokrzywa zwyczajna.

Pokrzywa zwyczajna jest rośliną, która naturalnie występuje niemal na całym świecie. Rośnie w zaroślach, lasach, na polach, w sadach, przy drogach, płotach, w ogrodach. Często bywa usuwana, ponieważ kontakt z nią powoduje nieprzyjemne uczucie pieczenia i zaczerwienienie skóry. Warto jednak pamiętać, że młoda pokrzywa zawiera mnóstwo cennych dla organizmu substancji, które oczyszczają ciało z toksyn, wzmacniają organizm i regulują procesy trawienne.

Pokrzywa – właściwości i zastosowanie

Swoje lecznicze i kosmetyczne właściwości pokrzywa zawdzięcza zawartym w liściach, zielu i korzeniach składnikom bioaktywnym, do których należą:

  • witaminy A, C, E i K,
  • białka,
  • biopierwiastki, takie jak wapń, magnez, żelazo, krzem,
  • kwasy, np. kwas masłowy, kawowy, kumarowy, mrówkowy, bursztynowy, palmitynowy, pantotenowy, octowy, szczawiowy, fosforowy, glikolowy, linolowy,
  • antyoksydanty (przeciwutleniacze),
  • chlorofil,
  • sterole,
  • taniny,
  • alkaloidy,
  • histaminę,
  • flawonoidy,
  • antocyjany.

Pokrzywa dostępna jest pod wieloma postaciami. Najbardziej popularne i jednocześnie niezwykle skuteczne są soki i herbaty z pokrzywy. Pokrzywa wykorzystana w sokach i herbatach ma następujące właściwości:

  • Wzmacnia organizm, działa przeciwbólowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie

Pokrzywa reguluje pracę komórek odpornościowych organizmu. Jest doskonałym lekarstwem na choroby autoimmunologiczne, np. reumatodialne zapalenie stawów. Redukuje stany zapalne i łagodzi ból.

Pokrzywa pobudza proces niszczenia wirusów, grzybów i bakterii wywołujących choroby. Przyczynia się do tworzenia komórek produkujących przeciwciała i chroni organizm przed wirusami.

Polecana jest w stanach ogólnego osłabienia.

  • Wspomaga walkę z alergiami

Zawarte w pokrzywie związki czynne (flawonoidy) działają podobnie do leków przeciwhistaminowych – łagodzą objawy alergii, takie jak katar sienny.

  • Oczyszcza i leczy nerki, wątrobę oraz cały organizm

Pokrzywa wykazuje właściwości oczyszczające i moczopędne. Picie pokrzywy jest wskazane przy schorzeniach takich jak kamica nerkowa, choroby woreczka żółciowego, zakażenie dróg moczowych, stan zapalny pęcherza, nerek i dróg moczowych.

Regularne picie pokrzywy powoduje, że wraz z moczem wydalane są z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, takie jak chlorki czy mocznik.

Pokrzywa do picia jest polecana również po terapii antybiotykowej, ponieważ oczyszcza organizm z pozostałości po lekach (np. z metabolitów).

Pokrzywa działa również regenerująco i oczyszczająco na wątrobę.

  • Reguluje procesy trawienne

Picie pokrzywy zalecane jest na przykład przy nieżycie żołądka. Pokrzywa pobudza wydzielanie soków żołądkowych i wspomaga przyswajanie z pożywienia substancji odżywczych.

  • Wspomaga walkę z anemią i dodaje energii

Dzięki zawartości kwasu foliowego, żelaza, witaminy K i miedzi pokrzywa wspomaga produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny.

Pokrzywa zawiera też duże ilości krzemu, który działa korzystnie na poprawę samopoczucia i zdrowia. Pokrzywa dodaje sił witalnych, niweluje oznaki zmęczenia. Polecana jest osobom osłabionym, zestresowanym i przemęczonym.

  • Wzmacnia układ kostny

Dzięki dużej zawartości krzemu i wapnia pokrzywa wzmacnia kości i przyspiesza ich zrastanie się.

  • Pokrzywa na włosy, skórę i paznokcie

Pokrzywa zwyczajna działa wzmacniająco na korzonki włosów, zapobiega wypadaniu, przeciwdziała łupieżowi i łojotokowi skóry. Wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, dostarczając im cenne składniki odżywcze (np. witaminy czy krzem).

  • Jest skutecznym antyoksydantem

Zawarte w pokrzywie składniki niwelują namnażanie wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania chorób serca, układu krążenia, Alzheimera, Parkinsona, cukrzycy czy nowotworów.

  • Usuwa nadmiar wody z organizmu

Pokrzywa działa moczopędnie i poprawia pracę jelit, pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu. Dzięki temu zmniejsza opuchliznę (np. powiek, nóg czy dłoni).

  • Leczy schorzenia skóry

Pokrzywa ma właściwości bakteriobójcze, dlatego jest stosowana w leczeniu trądziku, czyraków, ropni czy stanów zapalnych narządów intymnych. Przyspiesza gojenie się ran. Może być wykorzystywana jako składnik płukanki jamy ustnej.

Herbata z pokrzywy

Picie naparu z pokrzywy jest jednym z najpopularniejszych sposobów dostarczania organizmowi cennych substancji, które zawiera roślina. Napar można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie, wykorzystując go np. jako płukankę do włosów.

Przepis na herbatę ze świeżych liści i pędów pokrzywy:

Garść liści i pędów należy dokładnie umyć, a następnie zalać wrzątkiem i odczekać minimum 10 minut. Po tym czasie można przecedzić napar i pić profilaktycznie raz dziennie, a w trakcie diety oczyszczającej lub detoksykującej nawet 3 – 4 razy dziennie. Smak naparu można wzbogacić, dodając podczas parzenia np. plaster imbiru, goździk lub ziarno kardamonu, albo po zaparzeniu dodać ulubione owoce (np. maliny lub limonkę).

Przepis na herbatę z pokrzywy suszonej:

Przepis jest niemalże identyczny, co powyższy. Różnica polega na zalaniu wrzątkiem czubatej łyżki suszonej pokrzywy i odczekaniu przynajmniej 5 minut. Po tym czasie można odcedzić napar od ziół.

Sok z pokrzywy

Aby wykonać 150-250 ml soku z pokrzywy trzeba wykorzystać ok. pół kilograma młodych liści. W pierwszej kolejności należy bardzo dokładnie je umyć, osuszyć, a potem zmiksować w sokowirówce lub zmielić maszynce do mięsa. Zmiksowaną pokrzywę trzeba przecedzić. Sok można przechowywać w lodówce 2-3 dni lub zamrozić (np. w pojemnikach na lód). Sok można pić codziennie przez 2 tygodnie po 1 łyżce. Po tym czasie warto na kilka dni przerwać kurację, a potem znów ją powtórzyć.

Warto pamiętać, że podczas przygotowywania herbat i soków z pokrzywy, należy używać rękawiczek, aby uniknąć oparzeń dłoni.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Co to jest transplantologia? Definicja, statystyki, etyka
Niewydolność serca - przyczyny, rodzaje, objawy, diagnoza, leczenie i rokowania
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Torbiel pajęczynówki – objawy i leczenie. Czym jest to groźne schorzenie?