Polub nas na Facebooku
Czytasz: Codzienne picie mleka może zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 50 proc.
menu
Polub nas na Facebooku

Codzienne picie mleka może zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 50 proc.

Mleko

Fot: carlosgaw / gettyimages.com

Kobiety, które codziennie wypijają jedną szklankę mleka, mogą być bardziej narażone na rozwój raka piersi - wykazały badania naukowców z Loma Linda University Health w Kalifornii. Jaki jest związek między krowim mlekiem a nowotworem piersi?

Badanie objęło 53 tysiące kobiet i trwało przez osiem lat. Jego celem było wskazanie, czy picie mleka krowiego (lub sojowego) przekłada się na wyższe ryzyko rozwoju raka piersi. 

Dlaczego krowie mleko zwiększa ryzyko rozwoju raka piersi?

Podstawę badania stanowiły ankiety wypełniane przez uczestniczki. Każda z pań podawała w nich informacje dotyczące swojego zdrowia tj. czy i jak często się badają w kierunku raka piersi, czy ktoś u nich w rodzinie zmagał się z tym nowotworem. Naukowcy pytali także o historię ginekologiczną (choroby, poronienia, porody), przyjmowane leki (w tym hormonalne), spożycie alkoholu oraz krowiego mleka i produktów mlecznych. Badacze regularnie sprawdzali także stan zdrowia uczestniczek. Ostatnie z nich wykazało, że 1057 pań zmaga się rakiem piersi.

Analiza zebranych danych pokazała, że picie krowiego mleka znacznie podnosi prawdopodobieństwo rozwoju raka piersi. Naukowcy wykazali, że picie od 1/4 do 1/3 szklanki krowiego mleka dziennie podnosiło to ryzyko o 30 proc. w porównaniu z kobietami, które praktycznie nie piły mleka. Picie jednej szklanki podnosiło to ryzyko o 50 proc., a dwóch lub trzech o 70-80 proc. Co ciekawe, taką zależność zaobserwowano tylko w przypadku mleka. Jedzenie jogurtów i serów nie wykazało działania kancerogennego. 

Czy białko odzwierzęce sprzyja nowotworom?

Rak piersi jest nowotworem hormonozależnym. W krowim mleku znajdują się hormony płciowe - estrogeny, (w sojowym - fitoestrogeny, czyli substancje roślinne podobne w działaniu do żeńskich hormonów płciowych). Nadmiar hormonów dostarczanych w pożywieniu może się przyczynić do rozwoju raka piersi. Ale nie jest to jedyny powód. Niektóre badania sugerują, że spożywanie nabiału i innych białek odzwierzęcych przekłada się na wyższe stężenie insulinopodobnego czynnika wzrostu-1 (IGF-1). Związek ten jest łączony z rozwojem raka:

  • płuca;
  • piersi;
  • prostaty;

Rak piersi - co trzeba o nim wiedzieć?

Rak piersi to jeden z najczęściej diagnozowanych nowotworów u kobiet. Polska jedynym krajem w Unii Europejskiej, w którym chorych przybywa. Dlaczego? Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że kobiety nie badają się regularnie. Nawet jeśli wyczują jakąś zmianę to zwlekają z wizytą i bardzo często trafiają do lekarza zbyt późno, kiedy choroba jest już mocno zaawansowana. A wcześnie wykrytą zmianę niejednokrotnie daje się całkowicie wyleczyć. Co powinno zaniepokoić? Do najbardziej charakterystycznych objawów raka piersi należą:

  • wyczuwalne zgrubienie w piersi;
  • wciągnięcie skóry lub brodawki;
  • zmiana wielkości lub kształtu piersi;
  • zmiany na skórze (np. zgrubienie, zaczerwienieni, pomarszczenie, owrzodzenie) wokół sutka lub na skórze;
  • wyciek z brodawki;
  • poszerzenie żył skóry piersi.

Zobacz film i dowiedz się wszystkiego o raku piersi:

Zobacz film: Co trzeba wiedzieć o raku piersi? Źródło: x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
65
5
Polecamy
6 badań, które powinna wykonać każda kobieta.
Kiedy najlepiej się na nie zgłosić? 
6 badań, które powinna wykonać każda kobieta. Kiedy najlepiej się na nie zgłosić?  Dzień Dobry TVN
Światowy Dzień Łapania za Biust.
Dlaczego warto to robić?
Światowy Dzień Łapania za Biust. Dlaczego warto to robić? Dzień Dobry TVN
Czy farbowanie i prostowanie włosów może przyczynić się do rozwoju raka piersi?
Czy farbowanie i prostowanie włosów może przyczynić się do rozwoju raka piersi? TVN zdrowie
Czy mammografia to najlepszy sposób na wykrycie raka piersi?
Odpowiedź znajdziecie w nowym sezonie 36,6 °C!
Czy mammografia to najlepszy sposób na wykrycie raka piersi? Odpowiedź znajdziecie w nowym sezonie 36,6 °C! TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie