Polub nas na Facebooku
Czytasz: Pierwszy przeszczep dłoni w Polsce

Pierwszy przeszczep dłoni w Polsce

Zainteresował Cię ten artykuł?

Zobacz film: Pierwszy przeszczep kończyny górnej. Źródło: 36,6

W 2006 roku w Szpitalu Św. Jadwigi w Trzebnicy dokonano po raz pierwszy w Polsce przeszczepu dłoni. Biorcą był Leszek Opoka, który stracił prawą rękę w wyniku wypadku podczas cięcia desek.

Zespołem chirurgów kierował prof. dr hab. n. med. Jerzy Jabłecki z trzebnickiego szpitala. Opoka zgłosił się do najbardziej znanego w Polsce Ośrodka Replantacji Kończyn, Mikrochirurgii i Chirurgii Ręki w Trzebnicy. Ośrodek został założony przez prof. Ryszarda Kociębę, pierwszego lekarza w Europie, siódmego na świecie, który w 1971 r. dokonał udanej operacji przyszycia odciętej ręki. Ośrodek nie zajmował się jednak przeszczepami... do czasu. Zespół chirurgów, któremu przewodził prof. Jabłecki dokonał pionierskiej operacji przeszczepu ręki właśnie u Leszka Opoki.

Przeszczep kończyny jest trudniejszy od przeszczepu organów wewnętrznych. Przede wszystkim ciężko o dawcę, rodziny zmarłych potencjalnych dawców nie chcą zgodzić się na pobranie widocznych narządów. Sama operacja przeszczepu trwa wiele godzin i wymaga precyzji i dokładności.

Aby dokonać przeszczepu ręki trzeba być niebywale precyzyjnym. Łączymy często naczynia o średnicy 2 milimetrów nicią, której nie widać.


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
0
Więcej na temat
Obawy związane ze szczepieniem dziecka
Zabieg mastektomii z rekonstrukcją piersi
Test: czy akupunktura pomaga w leczeniu bólu głowy? Jak odróżnić świeże mięso, od tego które leży w sklepie zbyt długo? Odpowiedzi poznacie w najbliższym programie 36,6 °C
Jak prawidłowo myć ręce?
Komentarze (0)
Nie przegap
Mleko z miodem, czosnkiem i masłem - domowe lekarstwo na przeziębienie
Transferyna: co oznacza niski lub podwyższony poziom w badaniu?
Bazocyty – co to? Czy bazocyty mogą być podwyższone i obniżone?
Błona dziewicza: mity i prawda o przerwaniu błony dziewiczej
Jak wybierać buty dla dzieci?
Sok z kapusty kiszonej i świeżej – wpływ na zdrowie i odchudzanie. Jak zrobić i jak pić?