Polub nas na Facebooku
Czytasz: Picie gorącej herbaty może powodować raka przełyku

Picie gorącej herbaty może powodować raka przełyku

Gorąca herbata w czajniczku. Rozlewanie herbaty do filiżanek.

Fot. GMVozd / Getty Images

Picie gorących napojów, jak np. herbata lub kawa może podwoić ryzyko rozwoju nowotworów przełyku. Ważne, że zależność taką wykryto w przypadku osób pijących herbatę lub kawę w temperaturze 60 stopni Celsjusza!

Z badań przeprowadzonych w Iranie przez zespół naukowców z Uniwersytetu Nauk Medycznych w Teheranie, Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem we Francji, Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego, Narodowego Instytutu Raka w USA, Icahn School of Medicine w Mount Synaj w USA i University of Cambridge w Wielkiej Brytanii i sfinansowanych przez Cancer Research UK, National Cancer Institute w USA, Teheran University of Medical Sciences, World Cancer Research Fund oraz Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem na grupie ponad 50 000 osób odkryto zależność między piciem gorących napojów a rozwojem raka przełyku.

Pacjenci, którzy pili 700 ml (około 2 do 3 kubków) czarnej herbaty dziennie w temperaturze 60 stopni Celsjusza lub wyższej, prawie dwukrotnie częściej chorowali na raka przełyku w ciągu 10 lat obserwacji w badaniu, w porównaniu z ludźmi, którzy pili herbatę w niższych temperaturach. W badaniach skupiono się na nowotworze najczęściej występującym w Iranie, czyli raku płaskonabłonkowym, który zwykle występuje w środkowym i górnym przełyku.

Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie International Journal of Cancer.

Czy pijesz gorącą herbatę?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Rak płaskonabłonkowy przełyku

Ten typ nowotworu jest bardzo rzadki. W populacji wysokiego ryzyka, gdzie picie bardzo gorącej herbaty jest niezwykle powszechne, tylko u 0,6 proc. badanych nowotwór rozwinął się. Picie gorącej herbaty może zwiększyć ryzyko, które wyniesie od mniej niż 1 proc. do 1,2 proc. Jest to nadal mniejsze ryzyko niż to, które wynika z picia alkoholu, palenia tytoniu, a także niewłaściwej diety.

Co ciekawe głównymi czynnikami ryzyka raka przełyku w Wielkiej Brytanii są palenie tytoniu, picie alkoholu, otyłość i refluks kwasowy, w szczególności stan zwany przełykiem Barretta. Chociaż Anglia słynie z picia herbaty, nie jest ona wymieniana wśród czynników wpływających na rozwój raka przełyku (w Wielkiej Brytanii najpowszechniejszym rakiem przełyku jest gruczolakorak). Może to wynikać z faktu picia herbaty w rozsądnej temperaturze, czyli nie bardzo gorącej.

Zobaczcie, czy warto pić herbatę? Co nam to daje? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto pić herbatę? Źródło: 36,6


Źródło:

Drinking very hot tea linked with risk of 1 type of oesophageal cancer

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Polecamy
Serotonina - hormon szczęścia. Co to jest i czym grozi jej niedobór?
Serotonina - hormon szczęścia. Co to jest i czym grozi jej niedobór? Dzień Dobry TVN
Jak rozpoznać i leczyć zespół przewlekłego zmęczenia?
Jak rozpoznać i leczyć zespół przewlekłego zmęczenia? Dzień Dobry TVN
Rak przełyku - objawy, rozpoznanie i leczenie
Rak przełyku - objawy, rozpoznanie i leczenie TVN zdrowie
Zielona herbata – właściwości odchudzające i inne. Parzenie herbaty
Zielona herbata – właściwości odchudzające i inne. Parzenie herbaty TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?