Polub nas na Facebooku
Czytasz: Parzenie herbaty a jej lecznicze właściwości. Dlaczego herbata jest zdrowa?
menu
Polub nas na Facebooku

Parzenie herbaty a jej lecznicze właściwości. Dlaczego herbata jest zdrowa?

Szklanka herbaty na stole.

Fot. 36,6 / x-news.pl

Herbata jest zdrowa i trzeba ją pić. Jednak, żeby wydobyć z niej głębię smaku i wartości odżywczych trzeba wiedzieć, w jaki sposób ją parzyć. A sposób parzenia zależy od rodzaju herbaty. Trzeba także wiedzieć, kiedy można do niej dołączyć przeróżne dodatki. Przekonajcie się, czy herbata nie ma dla Was tajemnic!

Dlaczego herbatę warto pić? Otóż herbata może nas ochronić przed wieloma chorobami, w tym nowotworami. Herbata zawiera w swoim składzie przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, czyli oksydanty. Herbata może także wpływać pozytywnie na układ krwionośny (zmniejszać ryzyko zawałów serca i rozwoju miażdżycy), zmniejszać ryzyko rozwoju osteoporozy, a także... poprawiać oddech! Picie herbaty jest zdrowe, jednak nie w każdym przypadku wskazane. W żadnym razie nie wolno jej łączyć z lekami! Zobaczcie, co o takim połączeniu mówi prof. Krzysztof Łabuzek:

Zobacz film: Dlaczego warto pić herbatę? Źródło: 36,6

Herbata na przeziębienie

Wielu z nas po herbatę sięga w okresie choroby. Ciepła i rozgrzewająca herbata świetnie działa na organizm, można do niej dodać także zdrowe składniki, jak miód czy cytrynę. Jednak uwaga! Zarówno miód, jak i cytryna nie powinny być dodawane do wrzątku, mogą bowiem stracić cenne wartości odżywcze.

Jak przygotować leczniczą herbatę? Zobaczcie, co radzi Pan Tabletka:

Zobacz film: Jak przygotować leczniczą herbatę na przeziębienie? Źródło: 36,6

Parzenie herbaty

W zależności od tego, jaką herbatę wybierzemy powinniśmy ją inaczej parzyć. Z filmu poniżej dowiecie się, jak parzyć herbaty: czerwoną, czarną, białą i zieloną:

Zobacz film: Parzenie herbaty - jak zaparzyć herbatę czarną, zieloną, czerwoną i białą? Źródło: 36,6


Co wolisz?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Parzenie herbaty - ściąga

  • herbata czarna: zalewamy wrzątkiem, parzymy 3 minuty i wykorzystujemy susz tylko raz;
  • herbata zielona: zalewamy wodą w temperaturze 70-80 stopni, parzymy 2-3 minuty, susz można wykorzystać nawet trzykrotnie;
  • herbata czerwona: zalewamy wrzątkiem, parzymy 5-7 minut;
  • herbata biała: zalewamy wodą o temperaturze do 85 stopni, parzymy od 2 do 12 minut.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
21
1
Polecamy
Jeśli nie kawa to co? Alternatywa dla kawy
Jeśli nie kawa to co? Alternatywa dla kawy Dzień Dobry TVN
Właściwości kawy orkiszowej. Jak ją parzyć i jak wpływa na organizm?
Właściwości kawy orkiszowej. Jak ją parzyć i jak wpływa na organizm? Dzień Dobry TVN
Herbata - czy jest zdrowa? Co zawiera herbata i jak ją parzyć? Zobacz nieemitowany fragment programu 36,6 °C
Herbata - czy jest zdrowa? Co zawiera herbata i jak ją parzyć? Zobacz nieemitowany fragment programu 36,6 °C TVN zdrowie
Zielona herbata – właściwości odchudzające i inne. Parzenie herbaty
Zielona herbata – właściwości odchudzające i inne. Parzenie herbaty TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Czym jest detektor tętna płodu i jak działa? Od kiedy można go używać?
Czym jest detektor tętna płodu i jak działa? Od kiedy można go używać?
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami Materiał sponsorowany
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?