Polub nas na Facebooku
Czytasz: Parzenie herbaty a jej lecznicze właściwości. Dlaczego herbata jest zdrowa?
menu
Polub nas na Facebooku

Parzenie herbaty a jej lecznicze właściwości. Dlaczego herbata jest zdrowa?

Szklanka herbaty na stole.

Fot. 36,6 / x-news.pl

Herbata jest zdrowa i trzeba ją pić. Jednak, żeby wydobyć z niej głębię smaku i wartości odżywczych trzeba wiedzieć, w jaki sposób ją parzyć. A sposób parzenia zależy od rodzaju herbaty. Trzeba także wiedzieć, kiedy można do niej dołączyć przeróżne dodatki. Przekonajcie się, czy herbata nie ma dla Was tajemnic!

Dlaczego herbatę warto pić? Otóż herbata może nas ochronić przed wieloma chorobami, w tym nowotworami. Herbata zawiera w swoim składzie przeciwutleniacze, które neutralizują wolne rodniki, czyli oksydanty. Herbata może także wpływać pozytywnie na układ krwionośny (zmniejszać ryzyko zawałów serca i rozwoju miażdżycy), zmniejszać ryzyko rozwoju osteoporozy, a także... poprawiać oddech! Picie herbaty jest zdrowe, jednak nie w każdym przypadku wskazane. W żadnym razie nie wolno jej łączyć z lekami! Zobaczcie, co o takim połączeniu mówi prof. Krzysztof Łabuzek:

Herbata na przeziębienie

Wielu z nas po herbatę sięga w okresie choroby. Ciepła i rozgrzewająca herbata świetnie działa na organizm, można do niej dodać także zdrowe składniki, jak miód czy cytrynę. Jednak uwaga! Zarówno miód, jak i cytryna nie powinny być dodawane do wrzątku, mogą bowiem stracić cenne wartości odżywcze.

Jak przygotować leczniczą herbatę? Zobaczcie, co radzi Pan Tabletka:

Zobacz film: Jak przygotować leczniczą herbatę na przeziębienie? Źródło: 36,6

Parzenie herbaty

W zależności od tego, jaką herbatę wybierzemy powinniśmy ją inaczej parzyć. Z filmu poniżej dowiecie się, jak parzyć herbaty: czerwoną, czarną, białą i zieloną:

Zobacz film: Parzenie herbaty - jak zaparzyć herbatę czarną, zieloną, czerwoną i białą? Źródło: 36,6


Co wolisz?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Parzenie herbaty - ściąga

  • herbata czarna: zalewamy wrzątkiem, parzymy 3 minuty i wykorzystujemy susz tylko raz;
  • herbata zielona: zalewamy wodą w temperaturze 70-80 stopni, parzymy 2-3 minuty, susz można wykorzystać nawet trzykrotnie;
  • herbata czerwona: zalewamy wrzątkiem, parzymy 5-7 minut;
  • herbata biała: zalewamy wodą o temperaturze do 85 stopni, parzymy od 2 do 12 minut.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
26
1
Polecamy
Sencha – właściwości i sposób parzenia japońskiej zielonej herbaty
Sencha – właściwości i sposób parzenia japońskiej zielonej herbaty TVN zdrowie
Zielona herbata – właściwości odchudzające i inne.
Parzenie herbaty
Zielona herbata – właściwości odchudzające i inne. Parzenie herbaty TVN zdrowie
Rozgrzewająca herbata z imbirem - niezawodny sposób na przeziębienie i inne dolegliwości
Rozgrzewająca herbata z imbirem - niezawodny sposób na przeziębienie i inne dolegliwości Dzień Dobry TVN
Poranna bomba energetyczna.
Czym możemy zdrowo zastąpić kawę i kakao?
Poranna bomba energetyczna. Czym możemy zdrowo zastąpić kawę i kakao? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Co powoduje swędzenie pleców i jak je łagodzić?
Co powoduje swędzenie pleców i jak je łagodzić?
Widoczne żyły na piersiach – co oznaczają i jak rozpoznać przyczynę?
Widoczne żyły na piersiach – co oznaczają i jak rozpoznać przyczynę?
Jak szybko urosnąć? Czy są na to sposoby?
Jak szybko urosnąć? Czy są na to sposoby?
Śluz na początku ciąży i pod jej koniec – jak powinien wyglądać i kiedy są powody do obaw?
Śluz na początku ciąży i pod jej koniec – jak powinien wyglądać i kiedy są powody do obaw?
Do czego służy korek analny? Wybrać z ogonem, z diamentem czy szklany?
Do czego służy korek analny? Wybrać z ogonem, z diamentem czy szklany?
Woda z imbirem – właściwości. Jak ją przygotować?
Woda z imbirem – właściwości. Jak ją przygotować?