Niebezpieczne pestycydy
Pestycydy to substancje używane do zwalczania szkodliwych organizmów stosowane głównie do ochrony roślin uprawnych.
Spożywanie produktów z dużą ilością pestycydów może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Począwszy od zaburzenia układu odpornościowego, hormonalnego, poprzez problemy z rozwojem płodu i dzieci, skończywszy na nowotworach.
Amerykańskie zestawienie
Environmental Working Group (EWG) to amerykańska organizacja pozarządowa, która co roku publikuje przewodnik z najbardziej i najmniej zanieczyszczonymi warzywami i owocami.
Listy „brudnej 12-stki” i „czystej 15-stki” udostępniła na swoim profilu na Instagramie chemiczka Sylwia Panek znana jako „mama.chemik”.
„Brudna 12-stka”
Według najnowszych badań EWG najwięcej pestycydów znajduje się w truskawkach. Owoce te chłoną duże ilości pestycydów (zawierają przeciętnie aż 13 groźnych pestycydów).
Na przykład takie truskawki dzięki swojej strukturze bardzo dobrze chłoną wszystko czym się je potraktuje. Dlatego zawsze, kiedy pytacie mnie, co sądzę o truskawkach sprzedawanych zimą odpowiadam, że sugeruję poczekać do maja. Wiadomo, nasze lokalne też na pewno są traktowane różnymi substancjami, ale myślę, że będzie ich mniej niż w tych, które uprawiane są tak, aby później przetrwać jeszcze długie godziny w transporcie – pisze pod postem Panek.
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce to:
- Truskawki
- Szpinak
- Jarmuż
- Nektarynki
- Jabłka
- Winogrona
- Brzoskwinie
- Wiśnie
- Gruszki
- Pomidory
- Selery
- Ziemniaki
„Czysta 15-stka”
Organizacja EWG przedstawiła również listę produktów, które chłoną mniej pestycydów.
Na pierwszym miejscu znalazło się awokado, a tuż za nim uplasowały się słodka kukurydza, ananas i cebula. Niewiele pestycydów jest również w bakłażanie, szparagach, mango i papai. Bezpiecznym wyborem są również melon kantalupa, melon Galia i kalafior.
Produkty chłonące najmniej pestycydów:
- Awokado
- Kukurydza
- Ananas
- Cebula
- Papaja
- Groszek cukrowy
- Bakłażan
- Szparagi
- Kalafior
- Melon kantlaupa
- Brokuły
- Grzyby
- Kapusta
- Melon miodowy
- Kiwi