Polub nas na Facebooku
Czytasz: Owoce i warzywa, które kumulują najwięcej i najmniej pestycydów [Lista produktów]
menu
Polub nas na Facebooku

Owoce i warzywa, które kumulują najwięcej i najmniej pestycydów [Lista produktów]

Owoce i warzywa

RossHelen/getty images

Choć warzywa i owoce są bogate w witaminy i składniki mineralne oraz przeciwutleniacze, to niestety zawierają również pestycydy. Które produkty chłoną ich najwięcej, a które najmniej? Poznaj „brudną 12-stkę” i „czystą 15-stkę”.

Niebezpieczne pestycydy

Pestycydy to substancje używane do zwalczania szkodliwych organizmów stosowane głównie do ochrony roślin uprawnych.

Spożywanie produktów z dużą ilością pestycydów może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Począwszy od zaburzenia układu odpornościowego, hormonalnego, poprzez problemy z rozwojem płodu i dzieci, skończywszy na nowotworach.

Amerykańskie zestawienie

Environmental Working Group (EWG) to amerykańska organizacja pozarządowa, która co roku publikuje przewodnik z najbardziej i najmniej zanieczyszczonymi warzywami i owocami.

Listy „brudnej 12-stki” i „czystej 15-stki” udostępniła na swoim profilu na Instagramie chemiczka Sylwia Panek znana jako „mama.chemik”.

„Brudna 12-stka”

Według najnowszych badań EWG najwięcej pestycydów znajduje się w truskawkach. Owoce te chłoną duże ilości pestycydów (zawierają przeciętnie aż 13 groźnych pestycydów).

Na przykład takie truskawki dzięki swojej strukturze bardzo dobrze chłoną wszystko czym się je potraktuje. Dlatego zawsze, kiedy pytacie mnie, co sądzę o truskawkach sprzedawanych zimą odpowiadam, że sugeruję poczekać do maja. Wiadomo, nasze lokalne też na pewno są traktowane różnymi substancjami, ale myślę, że będzie ich mniej niż w tych, które uprawiane są tak, aby później przetrwać jeszcze długie godziny w transporcie – pisze pod postem Panek.

Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce to:


    „Czysta 15-stka”

    Organizacja EWG przedstawiła również listę produktów, które chłoną mniej pestycydów.

    Na pierwszym miejscu znalazło się awokado, a tuż za nim uplasowały się słodka kukurydza, ananas i cebula. Niewiele pestycydów jest również w bakłażanie, szparagach, mango i papai. Bezpiecznym wyborem są również melon kantalupa, melon Galia i kalafior.

    Produkty chłonące najmniej pestycydów:

    Zobacz film: Żywność ekologiczna - czy warto ją kupować? Zasady produkcji takiej żywności.

    źródło: Dzień dobry TVN

      Czy artykuł okazał się pomocny?
      Tak Nie
      63
      7
      Polecamy
      Warzywa i owoce to podstawa diety.
Dlaczego trzeba ich jeść jak najwięcej? 
      Warzywa i owoce to podstawa diety. Dlaczego trzeba ich jeść jak najwięcej?  Dzień Dobry TVN
      Glutaminian sodu i jego ciemna strona.
Jeść czy unikać?
      Glutaminian sodu i jego ciemna strona. Jeść czy unikać? Dzień Dobry TVN
      Dieta odkwaszająca organizm – produkty dozwolone i przeciwwskazane.
Przykładowy jadłospis
      Dieta odkwaszająca organizm – produkty dozwolone i przeciwwskazane. Przykładowy jadłospis TVN zdrowie
      Superfood – teoria, przykładowe produkty w codziennej diecie, korzyści zdrowotne
      Superfood – teoria, przykładowe produkty w codziennej diecie, korzyści zdrowotne TVN zdrowie
      Komentarze (0)
      Nie przegap
      Mineralokortykoidy – hormony kory nadnerczy. Rola i preparaty
      Mineralokortykoidy – hormony kory nadnerczy. Rola i preparaty
      Pomidory – odmiany, wartości odżywcze, właściwości
      Pomidory – odmiany, wartości odżywcze, właściwości
      Łysienie androgenowe – najczęstsza przyczyna wypadania włosów u kobiet i mężczyzn
      Łysienie androgenowe – najczęstsza przyczyna wypadania włosów u kobiet i mężczyzn
      Czarcie żebro – zastosowanie, właściwości i działanie
      Czarcie żebro – zastosowanie, właściwości i działanie
      Kozieradka - jak ją stosować i na co pomagają jej lecznicze właściwości?
      Kozieradka - jak ją stosować i na co pomagają jej lecznicze właściwości?
      Dializa nerek – filtrowanie krwi poza organizmem: powikłania, rokowania i żywienie przy dializach
      Dializa nerek – filtrowanie krwi poza organizmem: powikłania, rokowania i żywienie przy dializach