Polub nas na Facebooku
Czytasz: Owoce i warzywa, które kumulują najwięcej i najmniej pestycydów [Lista produktów]
menu
Polub nas na Facebooku

Owoce i warzywa, które kumulują najwięcej i najmniej pestycydów [Lista produktów]

Owoce i warzywa

RossHelen/getty images

Choć warzywa i owoce są bogate w witaminy i składniki mineralne oraz przeciwutleniacze, to niestety zawierają również pestycydy. Które produkty chłoną ich najwięcej, a które najmniej? Poznaj „brudną 12-stkę” i „czystą 15-stkę”.

Niebezpieczne pestycydy

Pestycydy to substancje używane do zwalczania szkodliwych organizmów stosowane głównie do ochrony roślin uprawnych.

Spożywanie produktów z dużą ilością pestycydów może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Począwszy od zaburzenia układu odpornościowego, hormonalnego, poprzez problemy z rozwojem płodu i dzieci, skończywszy na nowotworach.

Amerykańskie zestawienie

Environmental Working Group (EWG) to amerykańska organizacja pozarządowa, która co roku publikuje przewodnik z najbardziej i najmniej zanieczyszczonymi warzywami i owocami.

Listy „brudnej 12-stki” i „czystej 15-stki” udostępniła na swoim profilu na Instagramie chemiczka Sylwia Panek znana jako „mama.chemik”.

„Brudna 12-stka”

Według najnowszych badań EWG najwięcej pestycydów znajduje się w truskawkach. Owoce te chłoną duże ilości pestycydów (zawierają przeciętnie aż 13 groźnych pestycydów).

Na przykład takie truskawki dzięki swojej strukturze bardzo dobrze chłoną wszystko czym się je potraktuje. Dlatego zawsze, kiedy pytacie mnie, co sądzę o truskawkach sprzedawanych zimą odpowiadam, że sugeruję poczekać do maja. Wiadomo, nasze lokalne też na pewno są traktowane różnymi substancjami, ale myślę, że będzie ich mniej niż w tych, które uprawiane są tak, aby później przetrwać jeszcze długie godziny w transporcie – pisze pod postem Panek.

Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce to:


    „Czysta 15-stka”

    Organizacja EWG przedstawiła również listę produktów, które chłoną mniej pestycydów.

    Na pierwszym miejscu znalazło się awokado, a tuż za nim uplasowały się słodka kukurydza, ananas i cebula. Niewiele pestycydów jest również w bakłażanie, szparagach, mango i papai. Bezpiecznym wyborem są również melon kantalupa, melon Galia i kalafior.

    Produkty chłonące najmniej pestycydów:

    Zobacz film: Żywność ekologiczna - czy warto ją kupować? Zasady produkcji takiej żywności.

    źródło: Dzień dobry TVN

      Czy artykuł okazał się pomocny?
      Tak Nie
      64
      7
      Polecamy
      Wiesz, co jesz?
"Zielony groszek ma barwnik, który dodawany jest do kostek toaletowych i proszków do prania"
      Wiesz, co jesz? "Zielony groszek ma barwnik, który dodawany jest do kostek toaletowych i proszków do prania" Dzień Dobry TVN
      Warzywa i owoce to podstawa diety.
Dlaczego trzeba ich jeść jak najwięcej? 
      Warzywa i owoce to podstawa diety. Dlaczego trzeba ich jeść jak najwięcej?  Dzień Dobry TVN
      Czym są antyoksydanty w żywności?
Jakie produkty są bogate w antyoksydanty?
      Czym są antyoksydanty w żywności? Jakie produkty są bogate w antyoksydanty? TVN zdrowie
      Superfood – teoria, przykładowe produkty w codziennej diecie, korzyści zdrowotne
      Superfood – teoria, przykładowe produkty w codziennej diecie, korzyści zdrowotne TVN zdrowie
      Komentarze (0)
      Nie przegap
      Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
      Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
      Kolendra – właściwości lecznicze i zastosowanie zioła w kuchni
      Kolendra – właściwości lecznicze i zastosowanie zioła w kuchni
      Objawy glejaka nerwu wzrokowego. Diagnostyka i leczenie
      Objawy glejaka nerwu wzrokowego. Diagnostyka i leczenie
      Beta hCG – normy, wyniki
      Beta hCG – normy, wyniki
      Nerwica lękowa - przyczyny, objawy somatyczne i psychiczne, leczenie
      Nerwica lękowa - przyczyny, objawy somatyczne i psychiczne, leczenie
      Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
      Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?