Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olejek z drzewa sandałowego – właściwości lecznicze, stosowanie

Olejek z drzewa sandałowego – właściwości lecznicze, stosowanie

Zainteresował Cię ten artykuł?
Olejek z drzewa sandałowego

Fot: Madeleine_Steinbach / gettyimages.com

Olejek z drzewa sandałowego był stosowany już przed wiekami w Indiach czy Chinach, gdzie ceniono go jako afrodyzjak i remedium na liczne problemy zdrowotne. Działa odżywczo i wzmacniająco na skórę (m.in. pomaga uporać się z jej przebarwieniami), uspokaja, stymuluje system odpornościowy i wspiera organizm w walce z infekcjami.

Olejek z drzewa sandałowego to jeden z najbardziej poszukiwanych składników zapachowych w przemyśle kosmetycznym (często stosuje się go m.in. w płynach po goleniu) oraz cenny produkt aromaterapeutyczny o bardzo różnorodnych właściwościach. Wzmianki na jego temat pojawiają się już w najstarszych dokumentach indyjskich, chińskich czy egipskich. Na dworze królowej Kleopatry był uznawany za skuteczny afrodyzjak, tybetańscy mnisi używali go do stymulowania koncentracji i umysłu.

Olejek jest pozyskiwany w procesie destylacji z parą wodną liści i gałązek sandałowca białego (Santalum album) – niewielkiego i powoli rosnącego drzewa występującego naturalnie na Półwyspie Indyjskim, dziś uprawianego na dużą skalę także w Chinach, Indonezji, Australii, na Filipinach oraz Sri Lance.

Olejek z drzewa sandałowego na przebarwienia

Zarówno drewno, jak i kora sandałowca białego mają przyjemny, długo utrzymujący się zapach. Ten aromat to efekt przede wszystkim silnego stężenia santalolu – związku organicznego stanowiącego nawet 90% składu olejku sandałowego. Ze względu na skomplikowaną strukturę nie jest on produkowany syntetycznie i można go pozyskać tylko z surowców naturalnych.

Zobacz film: Odżywcze oleje do skóry. Źródło: 36,6,

Santalol i inne składniki produktu sprawiają, że olejek z drzewa sandałowego jest skutecznym remedium na liczne problemy skórne, w tym przebarwienia, wywołane np. nadmierną ekspozycją ciała na promieniowanie słoneczne. Bywa też skuteczny w usuwaniu blizn i rozstępów, pomocny w leczeniu egzemy czy łuszczycy, łagodzi konsekwencje trądziku. Olejek z drzewa sandałowego to silny środek przeciwgrzybiczny, dlatego można go stosować w przypadku infekcji skóry spowodowanych przez dermatofity. Sprawdza się także jako panaceum na schorzenia wywołane wirusami, przejawiające się kurzajkami, brodawkami czy opryszczką. Olejek ma też właściwości przeciwzapalne, sprawdzające się przy stanach zapalnych skóry, będących konsekwencją promieniowania UV. Można go stosować na różnego rodzaju wysypki i swędzenie. Wspomaga leczenie infekcji i grzybic narządów płciowych.

Olejek sandałowy – właściwości

Olejek sandałowy wykazuje bardzo szerokie właściwości. Łagodzi objawy infekcji wirusowych, przeziębienia czy grypy oraz wspomaga leczenie chorób górnych dróg oddechowych. Wykazuje działanie uspokajające. Stosowany zewnętrznie, obniża tętno i ciśnienie krwi, zwiększa natomiast sprawność umysłową i koncentrację uwagi przy równoczesnej redukcji stresu fizjologicznego, wprowadzając ciało w stan relaksu.

Inhalacje z użyciem olejku sandałowego stymulują bezpośrednio szyszynkę – niewielkich rozmiarów gruczoł znajdujący się w centralnej części mózgu. Prowadzi on do uwolnienia ważnych neuroprzekaźników, m.in. serotoniny, która działa odprężająco i poprawia jakość snu. Aromaterapia wykorzystująca zalety olejku sandałowego jest zalecana osobom cierpiącym na stany lękowe czy depresję.

Zastosowanie olejku sandałowego

Olejek z drzewa sandałowego, jak wszystkie olejki eteryczne, musi być stosowany zgodnie z pewnymi zasadami. Należy go przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, a po otwarciu zużyć w ciągu pół roku. Produkt nie jest zalecany kobietom w ciąży i karmiącym piersią, a także dzieciom do 10. roku życia. Jego niektóre składniki mogą również wykazywać reakcje alergiczne, dlatego osoby ze skłonnością do uczuleń muszą zachować ostrożność.

Nierozcieńczonego olejku nie powinno się używać bezpośrednio na skórę. Dopiero po zmieszaniu z naturalnym tłuszczem roślinnym, np. olejem migdałowym czy oliwą z oliwek (2 krople olejku na łyżkę oleju), można wcierać go w zmienione chorobowo miejsca, 1–2 razy dziennie. Takie masaże działają też zmiękczająco i odżywiająco na naskórek. Ujędrniając skórę, pomagają pozbyć się mało estetycznego cellulitu.

Olejek z drzewa sandałowego warto wykorzystać do przygotowania odprężającej i relaksującej kąpieli – do wanny z ciepłą wodą trzeba wówczas dolać 10–15 kropli olejku. Sprawdzi się też w kominku aromaterapeutycznym – wystarczy dodać 10 kropli do miseczki z wodą i podgrzać. Zapewni to nie tylko miły zapach, ale również odstraszy uciążliwe owady, zwłaszcza komary.

Na bazie olejku z drzewa sandałowego można przygotować płukankę do włosów, skuteczną w przypadku łupieżu czy łojotoku. Olejek sandałowy dobrze komponuje się z innymi olejkami eterycznymi, m.in. bergamotowym, cedrowym, lawendowym, geraniowym, z paczuli czy drzewa różanego.

Zobacz film: Budowa i funkcje skóry. Źródło: 36,6.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
69
4
Komentarze (0)
Nie przegap
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?