Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olejek kamforowy – zastosowanie kamfory w kosmetyce i lecznictwie. Jakie ma działanie?
menu
Polub nas na Facebooku

Olejek kamforowy – zastosowanie kamfory w kosmetyce i lecznictwie. Jakie ma działanie?

NAN

Fot.: MoustacheGirl / stock.adobe.com

Olejek kamforowy wykorzystywany jest w lecznictwie ze względu na swoje właściwości pobudzające, znieczulające i rozkurczowe. Preparat pozyskiwany z kamfory drzewa kamforowego wykazuje także działanie przeciwzapalne i dezynfekujące. W kosmetyce olejek dodawany jest najczęściej do kosmetyków na trądzik, kremów do stóp, pomadek do ust oraz antyperspirantów. 

Kamforowy olejek można kupić w aptece, niektórych drogeriach lub za pośrednictwem Internetu. Kupując preparat, warto zwrócić uwagę na jego stężenie. Najlepsze efekty pielęgnacyjne i lecznicze otrzyma się wybierając nierozcieńczony, stuprocentowy olejek kamforowy. Produkt dostępny jest w małych, szklanych buteleczkach. Przed jego użyciem należy jednak dokładnie przeczytać ulotkę i postępować zgodnie z jej wytycznymi.

Co to jest kamfora i jak pozyskuje się olejek kamforowy?

Olejek kamforowy pozyskiwany jest w wyniku ekstrakcji kamfory naturalnej (organicznego związku chemicznego z grupy terpenów, pochodnej kamfenu) z dwóch rodzajów drzew. Substancje jakie z nich pochodzą mają bardzo podobne właściwości lecznicze i kosmetyczne. Różnią się jedynie lekko zapachem oraz nasileniem poszczególnych składników aktywnych. Olejek kamforowy może powstawać z drzewa kamforowego o nazwie Cinnamonum Camphora. Z niego powstaje typowa odmiana olejku. Preparat kosmetyczny pozyskiwany jest także z drzewa z Borneo o nazywającego się naukowo – Dryobalanops Camphora.

Odżywcze olejki do skóry - który z nich są najlepsze? Odpowiedź znajdziesz w filmie:

Zobacz film: Odżywcze oleje do skóry. Źródło: 36,6.

Olejek kamforowy – skład

W składzie olejki kamforowego znajduje się, między innymi: kamfora, alkohol, pinen, terpeny, borneol, kamfen oraz safrol. Taka mieszanka powoduje, że preparat ma dość intensywny i przenikliwy zapach, który często wykorzystywany jest w aromaterapii, a także produkcji perfum.

Olejek kamforowy – zastosowanie w lecznictwie

Olejek z kamfory w lecznictwie ma swoje zastosowanie dzięki właściwościom antyseptycznym, przeciwzapalnym, rozkurczowym, rozgrzewającym, odprężającym, znieczulającym, owadobójczym oraz pobudzającym.

Olejek kamforowy jako środek dezynfekujący i odstraszający owady

Preparat powstający w wyniku ekstrakcji kamfory wykazuje silne działanie antyseptyczne. Dodawany jest do środków medycznych przeznaczonych do leczenia chorób skóry oraz zakażeń grzybiczych i bakteryjnych. Otwarty pojemnik z olejkiem lub kawałek szmatki w nim nasączony skutecznie odstrasza różnego rodzaju owady i insekty.

Kamfora a pobudzanie układu trawiennego

Olejek z kamfory wykorzystywany jest także jako środek pobudzający trawienie i przyspieszający metabolizm. Środek w naturalny sposób aktywuje układ krążenia i polecany jest na dolegliwości związane z układem pokarmowym.

Środek znieczulający i łagodzący obrzęki

Olejek kamforowy to naturalny środek na łagodzący ból, gdyż wykazuje działanie znieczulające. Jest szczególnie skuteczny przy zastosowaniu miejscowym. Użycie olejku może powodować delikatne drętwienie nerwów czuciowych. Środek sprawdza się również na obrzęki na ciele.

Olejek kamforowy do ucha

Właściwości znieczulające i przeciwzapalne olejku powodują, że stanowi on dobry środek na ból ucha, np. przy jego zapaleniu. Środek można stosować u osób dorosłych, nacierając substancją skórę wokół ucha. Aby uniknąć podrażnień, przed nałożeniem olejku, wystarczy nałożyć odrobinę maści natłuszczającej. Olejku kamforowego nie można zakraplać bezpośrednio do kanału słuchowego. Grozi to bowiem uszkodzeniem delikatnej błony bębenkowej.

Zobacz film i dowiedz się co szkodzi uszom:

Zobacz film: Co szkodzi naszym uszom? Źródło: 36,6.

Kamfora w kosmetyce

Olejek kamforowy w kosmetyce wykorzystywany jest głównie do produkcji kremów do stóp stosowanych głównie latem, ponieważ zapewnia uczucie chłodu i świeżości. Ze względu na przeciwzapalne i przeciwbakteryjne właściwości preparat bywa składnikiem toników, kremów oraz maści do pielęgnacji cery trądzikowej. Olejek dodawany jest również do pomadek na usta, a także do produktów perfumeryjnych. Stanowi składnik perfum, dezodorantów i antyperspirantów. Kilka kropel preparatu można również dodać do kąpieli.

Olejek kamforowy w kosmetyce – działanie

Olejek z kamfory stosowany na twarz dezynfekuje skórę i zapobiega powstawaniu wągrów, pryszczy i ropni. Może być stosowany punktowo na opryszczkę. Po nasmarowaniu okolic klatki piersiowej olejkiem, ułatwia on oddychanie w stanach przeziębienia i grypy. Kamfora na włosy przeciwdziała łupieżowi, reguluje wydzielanie sebum oraz pobudza cebulki włosowe, dzięki czemu kosmetyki szybciej rosną. Olejek ułatwia pozbycie się zrogowaciałego naskórka, dlatego można wcierać w skórę łokci, kolan oraz pięt. Na twarz można go stosować punktowo, np. na wypryski, nasączonym wacikiem lub kosmetycznym patyczkiem do czyszczenia uszu.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
365
21
Polecamy
Olejek eteryczny z drzewa herbacianego – na co pomaga i jak go stosować?
Olejek eteryczny z drzewa herbacianego – na co pomaga i jak go stosować? Dzień Dobry TVN
Olejek pichtowy – na twarz, na zatoki, do picia. Zastosowanie i przeciwwskazania
Olejek pichtowy – na twarz, na zatoki, do picia. Zastosowanie i przeciwwskazania Dzień Dobry TVN
Olejek kamforowy do ucha – właściwości, działanie i sposoby stosowania
Olejek kamforowy do ucha – właściwości, działanie i sposoby stosowania TVN zdrowie
Olej manuka – właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Zastosowanie olejku
Olej manuka – właściwości lecznicze i pielęgnacyjne. Zastosowanie olejku TVN zdrowie
Komentarze (1)
komentator-ka
Kamfora owszem rozgrzewa miejscowo i zawsze była lubiana i stosowana , natomiast powoli zostaje wyparta przez silne właściwości eteryczne lawendy. Za jej sprawą odzież w szafie pozostaje świeża, nasze stopy pozostają zabezpieczone przed drobnoustrojami (pielęgnacja stóp). Do jej specyficznego zapachu trzeba się przyzwyczaić i wówczas można go polubić i docenić walory tak lecznicze, antyseptyczne, jak zapachowe. Anglicy i Francuzi uważają lawendę za królewski kwiat niezbędny w każdym domu. Włoskie pola są pełne aromatycznej lawendy niczym Węgierski Siofok i pola kukurydziane / ma ona właściwości antyoksydacyjne /
Czytaj całość
Nie przegap
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Czym jest detektor tętna płodu i jak działa? Od kiedy można go używać?
Czym jest detektor tętna płodu i jak działa? Od kiedy można go używać?
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami Materiał sponsorowany
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?