Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olejek cedrowy - zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce. Właściwości olejku cedrowego 
menu
Polub nas na Facebooku

Olejek cedrowy - zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce. Właściwości olejku cedrowego 

Dwie małe butelki z kroplomierzem z aromatycznym olejem z orzeszków cedru

Fot. Anna-Ok / Getty Images

Olejek cedrowy uzyskuje się z orzeszków cedru stanowiących bogate źródło witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajduje zastosowanie w leczeniu chorób układu pokarmowego, m.in. wrzodów żołądka i dwunastnicy. Wykazuje działanie odkażające i regeneracyjne, dlatego wykorzystywany jest przy ranach, odmrożeniach i oparzeniach. 

Olejek cedrowy znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce i farmakologii. Wykazuje dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy przyczyniając się do obniżenia poziomu cholesterolu w surowicy krwi. Olejek cedrowy posiada właściwości przeciwzapalne, wzmacniające, antyseptyczne i wykrztuśne, dzięki czemu wykorzystywany jest w leczeniu wielu schorzeń.

Olejek cedrowy - jak się go otrzymuje?

Olejek cedrowy jest pozyskiwany z orzechów cedru - długo żyjącego drzewa rosnącego głównie na terenie Japonii, Chin, Mongolii, Korei Północnej, Rosji i Ameryki. Cedr występuje w różnych odmianach, a jedną z nich jest cedr syberyjski. Orzeszki, z którym otrzymywany jest olejek cedrowy, znajdują się w górnej części drzewa mogącego osiągnąć wysokość 40 metrów. Drzewo wydaje owoce co dwa lata, jednak najobfitsze zbiory mają miejsce co pięć lat. Olejek cedrowy uzyskuje się na dwa podstawowe sposoby:

  • tłoczony na zimno - ceniony za swoje lecznicze właściwości i unikalne walory smakowe; posiada orzechowy smak i bursztynową barwę oraz jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i białka,
  • tłoczony na gorąco - znajduje szerokie zastosowanie w medycynie, kosmetyce oraz przemyśle perfumeryjnym.

Olejek cedrowy - właściwości

Właściwości olejku cedrowego są znane od tysięcy lat. Dawniej używany był do balsamowania mumii oraz jako środek dezynfekujący i chroniący przed rozprzestrzenianiem się wirusów i bakterii. Obecnie olejek cedrowy jest wszechstronnie wykorzystywany w lecznictwie i kosmetyce. Jest bogaty w witaminy i minerały o dobroczynnym wpływie na zdrowie. W składzie olejku cedrowego znajdują się witaminy z grupy B, witamina E i D oraz magnez, jod i miedź. Jest on również dobrym źródłem witaminy F oznaczającej zespół wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera jej około trzy razy więcej niż olej z ryb. Orzechy, z których produkowany jest olejek cedrowy dostarczają wielu cennych aminokwasów i kwasów tłuszczowych, takich jak oleinowy czy linolowy. W olejku cedrowym występują związki o właściwościach przeciwutleniających, które neutralizują wolne rodniki tlenowe. Dzięki temu opóźniają procesy starzenia się skóry i przeciwdziałają rozwojowi wielu chorób, m.in. nowotworów. Olejek cedrowy wykazuje korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Obniża poziom cholesterolu, przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób, takich jak miażdżyca i choroba niedokrwienna mięśnia sercowego, które mogą doprowadzić do zawału serca i udaru mózgu. Olejek cedrowy wzmacnia działanie układu odpornościowego, zmniejszając podatność organizmu na różnego rodzaju infekcje bakteryjne i wirusowe. Posiada właściwości regeneracyjne i przyspiesza gojenie się ran. Ma właściwości moczopędne, wspomaga detoksykację organizmu oraz usuwa nadmiar wody. Olejek cedrowy przyczynia się do poprawy wydajności fizycznej i psychicznej oraz zwalcza uczucie zmęczenia. Ma dobroczynny wpływ na działanie układu nerwowego. Działa antydepresyjnie, odkażająco, tonizująco, przeciwłojotokowo i wykrztuśnie.

Olej cedrowy - właściwości lecznicze

Olej cedrowy wykorzystywany jest w medycynie i farmakologii jako naturalny środek na wiele chorób i dolegliwości. Wykazuje liczne właściwości lecznicze, które wykorzystywane są m.in. przy grypie, atopowym zapaleniu skóry, alergiach, łuszczycy oraz chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Olejek cedrowy jest również skutecznym lekiem na hemoroidy, zaburzenia metaboliczne oraz łysienie. Znajduje zastosowanie przy problemach z układem krążenia. Olejek cedrowy usprawnia działanie kobiecego układu rodnego przyczyniając się do uregulowania miesiączek.

Olejek cedrowy - zastosowanie

Olejek cedrowy dzięki swoim właściwościom znajduje zastosowanie w leczeniu oparzeń, odmrożeń i ran. Przyspiesza proces usuwania martwej tkanki naskórka i regeneracji skóry. Olejek cedrowy stosowany jest przy schorzeniach i dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, takich jak: nadkwasota, zaparcia, wrzody, stany zapalne żołądka. Zaleca się dodawać jedną łyżkę olejku do herbaty dwa razy dziennie. Taki napój należy wypić godzinę przed śniadaniem i dwie godziny po spożyciu kolacji. Olejek cedrowy wykorzystywany jest także w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, gdyż działa przeciwzapalnie i wykrztuśnie zwalczając uciążliwy kaszel. Stosuje się go jako składnik preparatów przeznaczonych do inhalacji i nacierania klatki piersiowej.

Olejek cedrowy - zastosowanie w kosmetyce

Olejek cedrowy stosowany jest w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym. Wykorzystuje się go w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji twarzy, włosów, paznokci oraz rąk. Olejek cedrowy wykazuje właściwości odżywiające i głęboko nawilżające. Zaleca się go aplikować zwłaszcza na skórę przesuszoną i łuszczącą się. Regularne stosowanie olejku cedrowego normalizuje stan skóry, poprawiając jej ogólną kondycję i nadając zdrowego wyglądu. Olejek cedrowy wykorzystywany jest w pielęgnacji skóry wiotkiej i ze zmarszczkami. Systematycznie nakładany na skórę twarzy każdego dnia przez miesiąc przynosi niesamowite efekty w postaci nawilżenia i odmłodzenia. Olejek cedrowy jest skutecznym remedium na przesuszoną i spierzchniętą skórę dłoni w okresie jesienno-zimowym. Najlepiej go nakładać na dłonie każdego dnia przed pójściem spać. Tak stosowany przywraca skórze jedwabistość i miękkość.

Zobacz film i dowiedz się jak dbać o włosy: 

Zobacz film: Jak dbać o włosy? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Olejek cedrowy - na włosy

Olejek cedrowy znajduje zastosowanie w pielęgnacji włosów. Przyczynia się do wzmocnienia ich struktury, ułatwia rozczesywanie, nadaje włosom naturalnego połysku oraz zapobiega rozdwajaniu się końcówek. Olejek cedrowy stosowany jest również przy problemie nadmiernego wypadania włosów. Ponadto łagodzi podrażnienia skóry i zwalcza łupież. Na bazie olejku cedrowego zmieszanego z różnymi składnikami przygotowuje się domowe maski na włosy. Kosmetyk o właściwościach odbudowujących uzyskuje się poprzez połączenie olejku cedrowego z ubitym żółtkiem jaja. Taką maseczkę nakłada się równomiernie na włosy i spłukuje po około 20 minutach. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
23
2
Polecamy
Olej neem – cudowny preparat na włosy i skórę
Olej neem – cudowny preparat na włosy i skórę Dzień Dobry TVN
Olej rokitnikowy - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Olej rokitnikowy - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania Dzień Dobry TVN
Olej z pachnotki - zastosowanie i właściwości prozdrowotne 
Olej z pachnotki - zastosowanie i właściwości prozdrowotne  TVN zdrowie
Żel aloesowy - wszechstronne zastosowanie kosmetyczne i lecznicze. Żel z aloesu - na twarz, skórę i do picia 
Żel aloesowy - wszechstronne zastosowanie kosmetyczne i lecznicze. Żel z aloesu - na twarz, skórę i do picia  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Czym jest detektor tętna płodu i jak działa? Od kiedy można go używać?
Czym jest detektor tętna płodu i jak działa? Od kiedy można go używać?
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami Materiał sponsorowany
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?