Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej z pestek truskawek do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Jakie ma właściwości? 

Olej z pestek truskawek do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Jakie ma właściwości? 

olej z truskawek w szklanej buteleczce leży na stole obok świeże truskawki.

Fot. Solstizia / Getty Images

Olej z pestek truskawek to zimnotłoczony, nierafinowany olejek pozyskiwany z nasion owoców truskawki. Zasobny jest w nienasycone kwasy tłuszczowe i związki o właściwościach przeciwutleniających. Dzięki temu doskonale sprawdza się jako składnik kremów, odżywek lub w roli samodzielnego kosmetyku.

Pestki truskawek w 10–30% składają się z tłuszczu. W związku z tym stanowią dobry surowiec do pozyskania olejku. Tłuszcze roślinne cechują się zwykle wysoką zawartością cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, polifenoli. Nie inaczej jest w przypadku oleju z nasion truskawki.

Fizyczne właściwości oleju z pestek truskawek

Olej z pestek truskawek ma lekką, średniotłustą konsystencję, ciemnozielony kolor i przyjemny, owocowo-orzechowy aromat. Nie barwi skóry, nie zatyka jej porów. Szybko się wchłania, nie pozostawiając lepkiej warstwy.

Olej z pestek truskawek w większości składa się kwasów tłuszczowych typu omega – zawiera kwas linolowy (omega-6), kwas alfa-linolenowy (omega-3) i kwas oleinowy (omega-9). Znajdują się w nim też niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych – palmitynowego i stearynowego. Poza tym olej z pestek truskawek jest bogatym źródłem tokoferoli (będących formą witaminy E), fitosteroli i związków fenolowych, głównie kwasu elagowego.

Oleje do pielęgnacji twarzy - po które warto sięgnąć? Dowiesz się tego z filmu: 

Zobacz film:  Jak stosowanie olejów do skóry twarzy może wpłynąć na stan skóry? Źródło: Dzień Dobry TVN

Kwasy omega w oleju z pestek truskawek

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), w które zasobny jest olej z pestek truskawek, to związki stanowiące materiał budulcowy komórek wielu tkanek ciała (m.in. skóry i jej przydatków). Uczestniczą też w licznych procesach fizjologicznych. Ludzki organizm nie jest w stanie ich samodzielnie syntetyzować, więc muszą być dostarczane w pożywieniu czy w kosmetykach.

Niedobór NNKT prowadzi do zaburzeń rogowacenia naskórka oraz osłabienia bariery hydrolipidowej skóry. To z kolei powoduje jej przesuszanie się i spadek elastyczności. Skóra jest bardziej narażona na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych – chorobotwórczych mikroorganizmów, promieniowania ultrafioletowego (UV). Osoba z taką cerą częściej zmaga się z różnego typu dermatozami, szybciej widoczne są u niej oznaki starzenia się.

Stosowanie olejku z pestek truskawek na skórę pozwala uzupełnić niedobory NNKT. Wspomaga utrzymanie odpowiedniego bilansu wodnego skóry, reguluje procesy złuszczania się naskórka i pracę gruczołów łojowych, pełni funkcję filtra słonecznego. Kwasy omega wykazują także działanie przeciwzapalne, więc olejek pomocny jest w przypadku wystąpienia różnego typu zmian chorobowych – łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację skóry.

Polecamy: Olejowanie włosów - olejem kokosowym, lnianym, rycynowym. Co daje olejowanie włosów?

Inne własności oleju z pestek truskawek

Kwasy tłuszczowe ułatwiają wnikanie w głąb skóry zawartych w oleju z nasion truskawek substancji biologicznie aktywnych. Witamina E to jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Chroni skórę przed szkodliwą aktywnością wolnych rodników – służy profilaktyce infekcji i nowotworów oraz spowalnia procesy starzenia się. Właściwości przeciwutleniające ma także kwas elagowy, w który zasobny jest olej z pestek truskawek. Z kolei fitosterole stymulują procesy syntezy kolagenu, hamują rozkład elastyny, dzięki czemu skóra zachowuje witalność i elastyczność. Tym samym ograniczają powstawanie zmarszczek i redukują już istniejące. Sterole roślinne mają też właściwości antyseptyczne i wspomagają regenerację naskórka.

Czy stosujesz olej z pestek truskawek?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Olej z pestek truskawek na twarz, włosy i paznokcie

Olej z pestek truskawek stosować można w 100% stężeniu, dodawać go do ulubionych kosmetyków – kremów, maseczek, odżywek – lub łączyć z innymi olejami kosmetycznymi (np. w mieszance do olejowania włosów). W recepturach gotowych wyrobów drogeryjnych figuruje jako Fragaria Ananassa Seed Oil. Wykorzystuje się go np. do produkcji serum do twarzy.

Olej z pestek truskawek nadaje się do każdego typu skóry. Ponieważ ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwłojotokowe, jego stosowanie korzystne jest przy cerze tłustej, mieszanej i trądzikowej. Jednocześnie chroni skórę suchą przed nadmierną utratą wilgoci. Dzięki właściwościom przeciwstarzeniowym dobrze służy także cerze dojrzałej. Może okazać się pomocny przy leczeniu zmian alergicznych (należy przeprowadzić test na niewielkim fragmencie skóry).

Olej z pestek malin może wzmocnić kruche, rozdwajające się paznokcie. Wmasowany w skórę głowy dostarcza cennych substancji cebulkom włosowym, a także przeciwdziała chorobom skóry głowy. Zastosowany do olejowania lub dodany do odżywki skutecznie wygładza włosy wysokoporowate, przesuszające się.

Gdzie kupić olej z pestek truskawek?

Olej z pestek truskawek w czystej postaci nieczęsto pojawia się na sklepowych półkach, ale można nabyć go w drogeriach internetowych. Warto też poszukać go w delikatesach ekologicznych. Cena 50 ml olejku to około 30 zł. Jest on bardzo wydajny (zwykle używa się kilku kropli), więc taka ilość oleju wystarcza na długo.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
409
41
Polecamy
Olej z rokitnika – zastosowanie w kosmetyce i medycynie naturalnej
Olej z rokitnika – zastosowanie w kosmetyce i medycynie naturalnej Dzień Dobry TVN
Olej z tamanu – naturalny lek dla skóry i włosów. Jak go stosować?
Olej z tamanu – naturalny lek dla skóry i włosów. Jak go stosować? Dzień Dobry TVN
Olej z nasion (pestek) malin – właściwości, zastosowanie w kosmetyce
Olej z nasion (pestek) malin – właściwości, zastosowanie w kosmetyce TVN zdrowie
Olej z nasion chia – właściwości prozdrowotne i zastosowanie, czyli drogocenne właściwości szałwii hiszpańskiej
Olej z nasion chia – właściwości prozdrowotne i zastosowanie, czyli drogocenne właściwości szałwii hiszpańskiej TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Małe AGD, które warto mieć w domu
Małe AGD, które warto mieć w domu Materiał sponsorowany
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Smog latem. Jak się przed nim chronić?
Smog latem. Jak się przed nim chronić? Materiał sponsorowany
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego