Czytasz: Olej z pestek moreli – właściwości lecznicze i kosmetyczne. Dawkowanie, przeciwwskazania

Olej z pestek moreli – właściwości lecznicze i kosmetyczne. Dawkowanie, przeciwwskazania

NAN

Fot: Madeleine Steinbach / fotolia.com

Olej z pestek moreli wykazuje wyjątkowo szeroki zakres właściwości prozdrowotnych oraz pielęgnacyjnych. Szczególnie ceniony jest ze względu na korzystne działanie dla skóry, w związku z czym często wykorzystywany jest jako składnik produktów pielęgnacyjnych.

Olej z pestek moreli (nazywany także olejem morelowym) pozyskiwany jest w procesie tłoczenia nasion owoców moreli zwyczajnej. Jest to drzewo z rodziny różowatych, pochodzące z terenów Azji Środkowej i Wschodniej. Obecnie morela zwyczajna uprawiana jest w wielu miejscach świata, w tym również w Polsce. Pestki moreli składają się w około 40% z tłuszczu, który po wytłoczeniu nazywany jest olejem z pestek moreli. Jego głównymi składnikami aktywnymi są korzystne dla zdrowia tłuszcze nienasycone oraz witaminy – przede wszystkim niezwykle cenna i rzadko spotykana witamina B17.

Olej z pestek moreli – właściwości

Olej morelowy posiada jasnożółtą barwę oraz stosunkowo rzadką konsystencję. Zapach oleju jest słodki i nieco orzechowy, podobny do aromatu marcepanu. Wśród najważniejszych składników oleju z pestek moreli wyróżnia się:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy (omega-9) i kwas linolowy (omega-6);
  • kwas palmitynowy (nasycony kwas tłuszczowy);
  • witaminy z grupy B, w tym witaminę B17;
  • witaminę E,
  • witaminę A,
  • sole mineralne.

Dzięki bogactwu substancji aktywnych olej morelowy wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Najważniejsze z nich to:

  • Ograniczenie ryzyka chorób serca – dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, olej może obniżać poziom złego cholesterolu, a tym samym chronić przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.
  • Łagodzenie objawów artretyzmu – olej morelowy posiada właściwości przeciwzapalne. W związku z tym może przynosić ulgę w dolegliwościach bólowych, towarzyszących zapaleniu stawów.
  • Wzmacnianie układu odpornościowego.

Witamina B17 – olej z pestek moreli na raka?

Wysoka zawartość rzadko spotykanej witaminy B17 (nazywanej także amigdaliną lub letrilem) wskazywana jest jako jedna z największych zalet oleju z pestek moreli. Amigdalina to naturalny związek chemiczny, który występuje w nasionach roślin oraz w pestkach ich owoców. Swoją popularność witamina B17 zawdzięcza doniesieniom o potencjalnym działaniu antynowotworowym. Niestety dotychczas nie udało się dowieść tego w żadnych badaniach klinicznych. Lekarze przestrzegają za to przed nadmiernym spożyciem amigdaliny (w postaci pestek czy oleju morelowego), którego szkodliwe skutki są bezdyskusyjne.

Amigdalina w organizmie człowieka rozkłada się na cztery związki chemiczne: kwas pruski, glukozę, cyjanowodór oraz aldehyd benzoesowy. To właśnie dwa z ostatnich związków mogą prowadzić do niebezpiecznych zatruć.

To Cię zainteresuje

Dieta na masę, czuli jak rozbudować masę mięśniową? Produkty zalecane i zasady w diecie na masę. Przykładowe jadłospisy dla osób o masie 60, 70 i 80 kilogramów Niedoczynność tarczycy – dieta i zdrowy tryb życia Anyż – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić herbatę anyżową?

Olej z pestek moreli – dawkowanie

Aby uniknąć ryzyka zatrucia amigdaliną, zaleca się, aby nie przekraczać dawki 1-2 łyżek oleju morelowego dziennie.

Olej z pestek moreli – zastosowanie w pielęgnacji

Olej morelowy bardzo często wykorzystywany jest jako składnik drogeryjnych lub aptecznych kosmetyków pielęgnacyjnych. Jego obecność można zauważyć na etykietach kremów, balsamów, mydeł lub innych produktów do pielęgnacji. Olej z pestek moreli w czystej postaci może być również z powodzeniem wykorzystywany samodzielnie – jako naturalny produkt do skóry lub włosów bądź jako baza do przyrządzania domowych kosmetyków. Do głównych korzyści, jakie wynikają ze stosowania olejku morelowego, zalicza się:

  • Dogłębne nawilżenie skóry – olej morelowy wzmacnia barierę hydrolipidową skóry, zapobiega nadmiernej utracie wody oraz silnie nawilża. Co istotne, olejek szybko się wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu na skórze. Dzięki temu może być stosowany przy każdym typie cery, a także jako baza pod makijaż. Olej morelowy cechuje duża uniwersalność. Można stosować go na suchą lub wilgotną skórę, mieszać z innymi olejami roślinnymi, dodawać do kremu, serum lub maseczek do twarzy.
  • Odżywienie i ukojenie skóry – dzięki bogactwu naturalnych antyoksydantów, witamin i kwasu linolowego, olej z pestek moreli dogłębnie odżywia skórę, przeciwdziała procesom starzenia, a także łagodzi stany zapalne. Stosowanie oleju morelowego szczególnie zalecane jest osobom o cerze dojrzałej, pozbawionej jędrności.
  • Poprawę kondycji włosów i skóry głowy – olejek z pestek moreli, stosowany na skórę głowy, może zapobiegać powstawaniu łupieżu, łagodzić stany zapalne, a także przynieść ulgę w przypadku łuszczącej i przesuszonej skóry. Co więcej, olejek odżywia cebulki włosowe, stymulując wzrost nowych włosów. Olejek morelowy, regularnie stosowany na włosy, odbudowuje ich strukturę, sprawia, że stają się miękkie, błyszczące i elastyczne. Olejek można dodawać do gotowych odżywek lub masek. Można wykorzystać go również podczas zabiegu olejowania włosów.
  • Regenerację spierzchniętych ust – olejku morelowego można używać do pielęgnacji ust, aby złagodzić podrażnienia i nawilżyć delikatną skórę warg. Olej najlepiej stosować na noc, nakładając jego grubą warstwę na usta.
  • Pielęgnację ciała (w tym pielęgnację skóry dzieci) – oleju morelowego można używać do masażu całego ciała. Stosowanie go przez kobiety w ciąży może zapobiec pojawieniu się rozstępów. Olej z pestek moreli może być stosowany również do pielęgnacji skóry niemowląt – jest wyjątkowo delikatny i niepodrażniający.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
1
Więcej na temat
Dieta Dukana (białkowa) - zasady, jadłospis i przepisy, efekty
Papaja – egzotyczny owoc o licznych właściwościach odżywczych i leczniczych. Kaloryczność owocu. Jak jeść papaję i kto powinien jej unikać?
Jakie właściwości, skład i zastosowanie ma sól himalajska? 
Sok z czarnego bzu – „czarne złoto” do picia
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Bezoary – przyczyny powstawania, objawy i leczenie