Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej z marakui – właściwości zdrowotne i lecznicze. Zastosowanie oleju z marakui
menu
Polub nas na Facebooku

Olej z marakui – właściwości zdrowotne i lecznicze. Zastosowanie oleju z marakui

MarcoMarchi/Getty Images

Olej z marakui jest dobrym źródłem związków o właściwościach antyoksydacyjnych. Hamuje procesy starzenia się skóry oraz działa nawilżająco i regenerująco. Olej z marakui stosuje się przy masażach łagodzących bóle mięśniowe oraz w leczeniu trądziku różowatego. 

Olej z marakui wykazuje wiele właściwości zdrowotnych i leczniczych. Działa nawilżająco i odżywiająco, a ponadto redukuje stany zapalne w organizmie i przeciwdziała powstawaniu zmarszczek. Olej z marakui zaleca się również stosować w pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów.

Olej z marakui – co zawiera?

Olej z marakui pozyskiwany jest z nasion egzotycznego owocu, którego właściwości odżywcze i zdrowotne są doceniane od wieków, zwłaszcza przez mieszkańców Ameryki Południowej. Olej z marakui jest cennym źródłem związków antyoksydacyjnych, których rolą jest neutralizowanie szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych. W jego składzie występują bioflawonoidy, kwasy tłuszczowe omega-6 oraz karotenoidy. Olej z marakui dostarcza również ważnych witamin i minerałów, takich jak: witaminy A, C, E, K oraz wapń, potas i fosfor.

Redakcja poleca:
OCZYwiście dieta. Co jeść, żeby mieć dobry wzrok?  Materiał sponsorowany
Dlaczego się topimy? Ratownik: zawodzą nas umiejętności i... psychika
10 zdrowotnych właściwości kardamonu. Na problemy trawienne i na potencję!

Czytaj także: Granadilla - egzotyczny owoc o wysokiej wartości odżywczej. Właściwości, zastosowanie w medycynie, kuchni i kosmetyce

Olej z marakui – właściwości zdrowotne i lecznicze

Olej z marakui ma liczne właściwości zdrowotne, lecznicze i pielęgnacyjne, które były wykorzystywane już przez rdzenne plemiona Ameryki Południowej. Wykazuje działanie przeciwutleniające, dzięki czemu hamuje procesy starzenia się komórek skóry. Olej z marakui zapobiega powstawaniu zmarszczek, działa wygładzająco i odmładzająco. Przypisuje mu się właściwości oczyszczające, gdyż usuwa martwy naskórek, a jednocześnie przyspiesza odnowę skóry. Olej z marakui ma zdolność przywracania naturalnej bariery lipidowej skóry, która pełni funkcje ochronne oraz przeciwdziała przesuszaniu i uszkodzeniom skóry. Ten naturalny olej pozyskiwany z nasion marakui działa odżywiająco i regenerująco oraz zapewnia optymalne nawilżenie i napięcie skóry. Ponadto olej z marakui wspiera prawidłowe nasycenie skóry substancjami odżywczymi i witaminami, zwłaszcza A, C, E i K. Jest ceniony również za działanie zmiękczające i regulujące wydzielanie sebum. Związki występujące w oleju z marakui odpowiadają za rozświetlanie cery oraz stymulowanie procesu krzepnięcia krwi. Do cennych właściwości oleju z marakui należą także:

  • regulowanie krwioobiegu skóry,
  • działanie przeciwzapalne,
  • działanie kojące, redukujące obrzęki i łagodzące bóle mięśniowe,
  • działanie antycellulitowe.

Olej z marakui – zastosowanie

Olej z marakui znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Jest zalecany w codziennej pielęgnacji włosów, skóry twarzy i całego ciała. Olej z marakui jest przeznaczony dla każdego rodzaju cery, zwłaszcza wymagającej odnowy, nawilżenia, regeneracji i odżywienia. Ten naturalny produkt wykorzystuje się szczególnie w pielęgnacji cery naczynkowej i skłonnej do powstawania nieestetycznych przebarwień. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, przeciwzmarszczkowym i uelastyczniającym skórę jest wskazany osobom z cerą dojrzałą. Olej z marakui działa przeciwzapalnie i reguluje wydzielanie sebum, dlatego skutecznie wspiera leczenie i łagodzenie objawów występujących przy trądziku różowatym. Znajduje także zastosowanie jako emolient, który zapewnia skórze optymalne nawilżenie, chroniąc ją przed nadmiernym wysychaniem i pękaniem. Olej z marakui stosuje się na podrażnioną i zaczerwienioną skórę, gdyż działa kojąco i łagodzi te nieprzyjemne dolegliwości. Wykorzystywany jest również w pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów. Olej z marakui używany jest do wykonywania masażu, który ma łagodzić bóle mięśni, zmniejszać obrzęki oraz redukować stany zapalne. Zaleca się wmasowywać go w połączeniu z olejkiem pomarańczowym w te miejsca skóry, na których występują niedoskonałości w postaci cellulitu czy rozstępów.

Czytaj także: Olejek grejpfrutowy – na odchudzanie i cellulit oraz inne zastosowania

Olej z marakui – jak stosować?

Olej z marakui jest naturalnym kosmetykiem, który w łatwy sposób można stosować w domowej, codziennej pielęgnacji skóry i włosów. W pielęgnacji twarzy olej z marakui można stosować w czystej postaci bez żadnych dodatków. Produkt rozprowadza się równomiernie po skórze twarzy za pomocą opuszków palców, delikatnie wklepując go, aż do całkowitego wchłonięcia. W przypadku skóry przesuszonej zaleca się stosować olej z marakui połączony z wodą kwiatową lub kremem. Regularne używanie oleju z marakui zapewni skórze optymalne nawilżenie, przywróci witalność oraz wyrówna koloryt skóry. Olej z marakui znajduje zastosowanie nie tylko w pielęgnacji skóry twarzy, ale również całego ciała. W warunkach domowych w prosty sposób przygotuje się odżywczą maskę, miksując ze sobą 2 łyżeczki oleju z marakui, banana, miąższ z awokado oraz 5 łyżek śmietany. Tak przyrządzony preparat aplikuje się na skórę ciała, a po upływie 15 minut spłukuje się letnią wodą. Olej z marakui wykorzystuje się także w pielęgnacji skóry głowy oraz włosów na całej ich długości. W celu wzmocnienia regenerującego i odżywczego działania, olej z marakui stosowany na włosy można połączyć z gotowymi kosmetykami – odżywką, maseczką lub szamponem. 

Czytaj takżeOlejowanie włosów - olejem kokosowym, lnianym, rycynowym. Co daje olejowanie włosów?


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Polecamy
Jakie zastosowanie i dobroczynne właściwości skrywa olej ze słodkich migdałów?
Jakie zastosowanie i dobroczynne właściwości skrywa olej ze słodkich migdałów? Dzień Dobry TVN
Olej makadamia - właściwości i zastosowanie
Olej makadamia - właściwości i zastosowanie Dzień Dobry TVN
Olej jojoba – właściwości i zastosowanie na twarz oraz włosy
Olej jojoba – właściwości i zastosowanie na twarz oraz włosy TVN zdrowie
Żel aloesowy - wszechstronne zastosowanie kosmetyczne i lecznicze.
Żel z aloesu - na twarz, skórę i do picia 
Żel aloesowy - wszechstronne zastosowanie kosmetyczne i lecznicze. Żel z aloesu - na twarz, skórę i do picia  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?