Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej z dzikiej róży – pochodzenie, rodzaje, właściwości, zastosowanie i przepis na domowy olejek z płatków róży

Olej z dzikiej róży – pochodzenie, rodzaje, właściwości, zastosowanie i przepis na domowy olejek z płatków róży

Zainteresował Cię ten artykuł?
NAN

Fot: 5ph / fotolia.com

Olej z dzikiej róży pomaga zwalczyć przebarwienia, nawilża skórę i działa na nią przeciwstarzeniowo. Można stosować go do cery naczynkowej, suchej, dojrzałej i trądzikowej. Wzmacnia organizm i działa pomocniczo przy chorobie zwyrodnieniowej stawów. 

Dzika róża jest rośliną o walorach zarówno estetycznych, kosmetycznych, jak i leczniczych. Można spotkać ją rosnącą dziko głównie w klimacie umiarkowanym i ciepłym na półkuli północnej. Jest również chętnie wykorzystywana jako roślina ozdobna oraz uprawiana, aby z jej nasion tłoczyć cenny olejek różany.

Na rynku dostępne są różne rodzaje olejków różanych. Na etykietach produktów znaleźć można nazwy, takie jak:

  • olej z nasion dzikiej róży,
  • olej z płatków dzikiej róży,
  • olej z pestek dzikiej róży,
  • a także:
  • olej z róży rdzawej,
  • olej z róży piżmowej
  • olej z dzikiej róży.

Warto usystematyzować powyższy podział i dowiedzieć się, czy istnieją różnice między wymienionymi rodzajami.

Olej z róży rdzawej (olej z róży piżmowej), olejek z róży dzikiej – jakie są różnice?

Róża rdzawa (Rosa rubiginosa L.) nazywana jest inaczej różą piżmową – obie nazwy wykorzystywane są zamiennie. Róża dzika (Rosa canina L.) to odmienny gatunek krzewu. Oba gatunki zaliczane są do krzewów z rodziny różowatych i należą do grupy tak zwanych dzikich róż, które pierwotnie rosły spontanicznie na półkuli północnej, a dzisiaj są chętnie wykorzystywane, jako rośliny ozdobne lub użytkowe. Do grupy róż dzikich zalicza się około 150 gatunków róż.

Zarówno róża dzika, jak i róża rdzawa są chętnie wykorzystywane przez przemysł kosmetyczny, w aromaterapii oraz leczeniu niektórych przypadłości. Z uwagi na przynależność do grupy dzikich róż, olejki z obu roślin nazywa się często potocznie olejkami z dzikiej róży.

Olej z nasion dzikiej róży i olej z płatków dzikiej róży – różnice

Kolejną wątpliwość może budzić podział olejków ze względu na część rośliny, z której został wyprodukowany olej. W przypadku róż dzikich surowcem mogą być nasiona (zwane czasem potocznie pestkami) lub całe owoce oraz płatki.

Olejki z płatków dzikiej róży mają różany zapach i są olejkami eterycznymi (lotnymi). Olejki z nasion dzikiej róży zwykle nie pachną tak intensywnie, jak olejki z płatków (chyba że zostały wzbogacone substancjami zapachowymi), jednak mają wiele cennych właściwości.

Olej z dzikiej róży – właściwości

Kwiaty dzikiej róży są cenione głównie za wysoką zawartość:

  • Olejku eterycznego, który działa uspokajająco, przeciwbólowo i relaksacyjnie.
  • Flawonoidów – działają przeciwstarzeniowo i antyoksydacyjnie, regulują gospodarkę wodną, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie.
  • Karotenoidów – mają działanie antyoksydacyjne, poprawiają nawilżenie i elastyczność skóry, zmniejszają skłonność do foto starzenia, poprawiają koloryt skóry i zmniejszają jej przebarwienia.

Owoce dzikiej róży są źródłem wielu cennych składników odżywczych, które występują także w olejku różanym. Należą do nich:

  • Witamina C – jest jednym z najskuteczniejszych antyoksydantów, reguluje gospodarkę wodną, poprawia napięcie skóry i działa na nią przeciwstarzeniowo. Podnosi odporność organizmu, pomaga zwalczać infekcje, ułatwia absorpcję żelaza, uczestniczy w syntezie kolagenu, działa bakteriobójczo, wzmacnia zęby, dziąsła i naczynia krwionośne.
  • Witamina E – zmniejsza działanie wolnych rodników, podwyższa zdolność komórek do wiązania cząsteczek wody. Wpływa na zmniejszenie ilości zmarszczek i przebarwień. Ma działanie przeciwzapalne, przyspiesza gojenie się ran i blizn. Wzmacnia organizm.
  • Witamina A – stymuluję odnowę komórkową oraz proces złuszczania martwych komórek naskórka. Przyczynia się do zmniejszenia przebarwień, zmarszczek i poprawy wyglądu skóry. Działa stymulująco na produkcję kolagenu. Wzmacnia włosy. Podnosi odporność organizmu.
  • Beta-karoten – wzmacnia organizm, działa korzystnie na wzrok, hamuje szkodliwe działanie wolnych rodników, przyczyniając się do poprawy wyglądu skóry i włosów.
  • Kwas trans-retinowy – regeneruje tkanki na poziomie komórkowym.
  • Kwasy omega-3 i omega-6 – są składnikiem błon komórkowych, stymulują regenerację tkanek, regulują pracę układu sercowo-naczyniowego, przewodu pokarmowego, wzmacniają układ odpornościowy, odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i całego organizmu.

Olej z dzikiej róży – zastosowanie kosmetyczne

Dzięki zawartości wielu cennych substancji odżywczych, olej z dzikiej róży wykorzystywany jest często do produkcji kosmetyków. Olejek tłoczony na zimno z owoców dzikiej róży można również nakładać bezpośrednio na skórę, kilka kropli dodawać do ulubionych kosmetyków (takich jak krem do twarzy czy balsam do ciała) lub do kąpieli.

Olejek z dzikiej róży polecany jest do cery:

  • Dojrzałej – poprawia nawilżenie skóry i stymuluje komórki do odnowy oraz produkcji kolagenu. Dzięki temu skóra staje się bardziej napięta, gładka i odżywiona.
  • Z przebarwieniami – olejek różany wspomaga walkę z przebarwieniami, poprawiając ogólny koloryt cery i rozjaśniając już powstałe niedoskonałości.
  • Naczynkowej – wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu stają się one mniej widoczne.
  • Trądzikowej – głównie za sprawą kwasów tłuszczowych i witamin olejek działa bakteriobójczo, łagodzi podrażnienia, zmniejsza przebarwienia, działa bakteriobójczo i zapobiega powstawaniu wyprysków.
  • Suchej – olejek poprawia nawilżenie skóry, zawarte w nim składniki pomagają wiązać cząsteczki wody i zapobiegają utracie wody ze skóry.

Ponadto olejek z dzikiej róży może być też stosowany do rozjaśniania blizn, łagodzenia podrażnień i oparzeń (także słonecznych), wzmacniania włosów, oraz jako ochrona przed promieniami UV.

Olej z dzikiej róży – zastosowanie lecznicze

Olej z dzikiej róży ma również cenne właściwości lecznicze. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C olej ten wzmacnia organizm, pomaga utrzymać zdrowe i silne zęby, mięśnie i kości. Witamina C wspomaga absorpcję żelaza, które jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania czerwonych krwinek.

Olej z dzikiej róży wspomaga również walkę z chorobą zwyrodnieniową stawów, a także łagodzi ból i poprawia samopoczucie.

Olejek z dzikiej róży – jak zrobić

W domowym zaciszu możemy samodzielnie wykonać olej z płatków róży. Wystarczy garść płatków kwiatu umieścić w wyparzonym słoiku, delikatnie rozbić lub zetrzeć moździerzem i zalać szklanką oleju słonecznikowego, zamknąć i odstawić np. na parapet. Ważne, aby żaden płatek nie wystawał ponad olej, ponieważ może spleśnieć. Po upływie minimum tygodnia można odcedzić olej od płatków i trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu. Uzyskany w ten sposób eliksir można stosować zewnętrznie na skórę twarzy, ciała i włosów.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
56
6
Komentarze (0)
Nie przegap
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?