Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej z awokado – zastosowanie w kuchni, leczeniu i kosmetyce

Olej z awokado – zastosowanie w kuchni, leczeniu i kosmetyce

Zainteresował Cię ten artykuł?
NAN

Fot: fotolia.com

Olej z awokado wyróżnia się świetnymi właściwościami zdrowotnymi. Można go wykorzystywać w medycynie, kulinariach oraz w zabiegach kosmetycznych. Pomaga w utrzymaniu odporności organizmu, sprawdza się także jako wsparcie leczenia licznych chorób, w tym schorzeń układu krążenia.

Awokado to owoc pestkowy pochodzący z tropikalnych lasów Ameryki Środkowej. Olej otrzymuje się w wyniku tłoczenia. Jest znakomitym źródłem minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu swoimi właściwościami zachwyca głównie miłośników gotowania – staje się coraz popularniejszą alternatywą dla oliwy z oliwek, jednak znajduje również uznanie w kosmetyce i medycynie.

Olej z awokado: właściwości

Olej z awokado wyróżnia się nie tylko znakomitymi właściwościami smakowymi, ale świetnie wpływa również na zdrowie. Przede wszystkim pobudza do działania układ odpornościowy, więc jego regularne wykorzystywanie może uchronić przed wieloma infekcjami oraz zakażeniami. Bardzo dobrze wpływa również na pracę serca oraz układu krążenia – obniża poziom cholesterolu i reguluje pracę mięśnia sercowego. Duża zawartość potasu wspiera z kolei przekaźnictwo komórkowe. Olej z awokado zawiera pełen przekrój witamin – witaminy z grupy B stabilizują pracę układu nerwowego, poprawiają nastrój, koncentrację i zwiększają potencjał intelektualny. Witamina E zapewnia piękny i zdrowy wygląd skóry, sprzyja leczeniu chorób dermatologicznych oraz hamuje procesy starzenia. Witamina D przyspiesza z kolei odchudzanie, dba także o właściwy stan kości i układu krążenia, w wielu przypadkach przeciwdziała nowotworom. Oprócz tego olej z awokado zawiera witaminy A, E, H, K, PP, a także niezwykle cenny skwalen, magnes, potas, krzem oraz fosfor. Dzięki temu jego spożywanie zapewnia piękny wygląd oraz harmonijną pracę całego organizmu.

Zawarta w oleju z awokado luteina to silny antyoksydant, który zapobiega rozwojowi chorób oczu. Niestety, nie produkuje jej organizm, więc w całości musi być dostarczana z pożywieniem. Jej optymalny poziom znacznie redukuje ryzyko wystąpienia zaćmy oraz pozytywnie wpływa na widzenie oraz chroni oczy.

Olej z awokado: zastosowanie

Podstawowym zastosowaniem oleju z awokado są kulinaria. W przeciwieństwie do większości olejów, wyróżnia się on wyraźnym smakiem z orzechowymi nutami. Świetnie sprawdza się w zastępstwie oleju rzepakowego oraz oliwy z oliwek podczas obróbki potraw. Smażyć nie należy jednak nierafinowanego oleju z awokado tłoczonego na zimno, ponieważ traci swoje unikalne właściwości. Bardzo dobrze będzie jednak smakował na surowo – można z niego tworzyć lekkie sosy oraz dressingi.

Równie chętnie olej z awokado wykorzystuje się w kosmetyce. Zastępuje balsamy do skóry – znakomicie ją nawilża, dodaje sprężystości, sprzyja również łagodzeniu różnych zmian dermatologicznych. Jest świetnym lekarstwem na oparzenia, w tym oparzenia słoneczne. Znakomicie sprawdza się w pielęgnacji włosów – zwłaszcza, jeżeli są zniszczone zabiegami fryzjerskimi. W odpowiedni sposób je odżywia oraz regeneruje, przeciwdziała ich wypadaniu, wpływa na stan cebulek. Olej z awokado wykorzystuje się również w medycynie. W niektórych krajach jest oficjalnie uznawany za lek na artretyzm i bóle reumatyczne. Można wykorzystywać go jako alternatywę dla olejków do masażu.

Olej z awokado świetnie sprawdza się również w leczeniu schorzeń stawów. Daje ulgę osobom dotkniętym chorobami zwyrodnieniowymi, rozluźnia, poprawia stan chrząstki stawowej oraz łagodzi stany zapalne. Jest szczególnie polecany w przypadku problemów z kolanami i biodrami. Regularne wykorzystywanie oleju z awokado wpływa również na stan dziąseł i przyzębia, zmniejsza ryzyko utraty uzębienia, niszczy czynniki, które najczęściej doprowadzają do powstawania zmian zapalnych. Zawarte w nim białka znacznie przyspieszają gojenie się skóry i ran. Olej z awokado tłoczony na zimno znajduje szerokie zastosowanie w produkcji kosmetyków. Wykorzystuje się go w balsamach do ciała, mydłach, maseczkach, odżywkach oraz w szamponach.

Olejek z awokado na twarz

Olejek z awokado wyróżnia się właściwościami nawilżającymi, odpowiednio odżywia i wygładza skórę. Na szczególną uwagę zasługuje działanie anti-aging (przeciw starzeniu się). Olejek z awokado niszczy wolne rodniki, dzięki czemu hamuje naturalne procesy starzenia, pozytywnie wpływa również na pracę mitochondriów w komórkach, w związku z czym produkują one więcej energii. Właściwości przeciwzapalne znakomicie sprawdzają się z kolei w przypadku problemów z trądzikiem – olejek może stać się świetnym i efektywnym uzupełnieniem terapii, dodatkowo zadba o prawidłowy stan naskórka. Służy także jako naturalny filtr przeciwsłoneczny, który blokuje przedostawanie się szkodliwego promieniowania i w odpowiedni sposób chroni skórę. Na jej powierzchni powstaje specjalna bariera ochronna, która zapobiega powstawaniu przebarwień, matowieniu i szkodliwym procesom, zachodzącym w komórkach skóry bezpośrednio po ekspozycji na słońce.

Zobacz film: Co wiesz o oleju rzepakowym? Źródło: Wiem co jem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy smog występuje tylko zimą? Co to jest smog wtórny?
Przemysł i transport - jak wpływają na smog? Co powoduje smog w Polsce?
10 rad jak chronić dziecko przed zanieczyszczonym powietrzem
Oddawanie krwi – wymagania i przeciwwskazania dla potencjalnych krwiodawców
Skuteczne domowe sposoby na przeziębienie
Domowe sposoby na duszący kaszel. Przyczyny duszącego kaszlu