Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej kokosowy na włosy, skórę i odchudzanie. Zdrowotne i pielęgnacyjne działanie oleju
menu
Polub nas na Facebooku

Olej kokosowy na włosy, skórę i odchudzanie. Zdrowotne i pielęgnacyjne działanie oleju

olej kokosowy uroda

Anna-Ok GettyImages

Olej kokosowy to niezastąpiony składnik w kosmetyce i medycynie naturalnej. Używa się go do zwalczania trądziku i odmładzania skóry, zmiękczania i nawilżania włosów. Ma także właściwości odchudzające. Ze względu na jego delikatność można go stosować u niemowląt.

Olej kokosowy uzyskuje się z miąższu orzechów palmy kokosowej. Kiedy jest płynny, ma lekko żółty kolor. W postaci stałej wygląda jak ścięty, biały tłuszcz, przez co nazywany jest też masłem kokosowym. W Polsce dostępne są jego dwa rodzaje – nierafinowany i rafinowany. Ten pierwszy jest tłoczony na zimno, ma zapach i smak kokosa. Ma więcej właściwości zdrowotnych, ale jest trudniej dostępny i droższy od oleju rafinowanego. Olej rafinowany tłoczony z wykorzystaniem wysokiej temperatury nie ma charakterystycznego zapachu ani smaku. Najlepiej przechowywać go w temperaturze pokojowej. Trzymany w lodówce, robi się twardy, a przez to trudniejszy do użycia.

Olej kokosowy świetnie sprawdzi się jako naturalny kosmetyk. Zobaczcie, jakie ma zastosowanie:

Zobacz film: Olej kokosowy naturalny kosmetyk. Źródło: Dzień Dobry TVN

Olej kokosowy – właściwości

Olej kokosowy – biały, nieprzezroczysty, o konsystencji twardego masła – topnieje już w temperaturze 28°C. Roztarty w dłoniach wydziela piękny aromat świeżego kokosa i szybko wchłania się, nie pozostawiając na ciele tłustej warstwy. Niemal natychmiast skóra staje się bardziej miękka i gładka. Efekt ten utrzymuje się przy regularnym stosowaniu. Niezwykłe właściwości olej kokosowy zawdzięcza głównie kwasom tłuszczowym:

  • laurynowemu – ma działanie bakteriobójcze i wzmacniające organizm (stanowi on także składnik kobiecego mleka),
  • mirystynowemu i palmitynowemu – odbudowują naturalną barierę, która pozwala na utrzymywanie wody w skórze,
  • stearynowemu i oleinowemu – nawilżają i zmiękczają naskórek, przyspieszają odnowę komórkową,
  • linolowemu – reguluje wydzielanie sebum,
  • kaprylowemu – ma właściwości przeciwgrzybicze.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe nie powodują podniesienia poziomu cholesterolu. Spośród nich najważniejszą rolę odgrywa kwas laurynowy. W ludzkim organizmie przekształca się on w monolauryn, który ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Podobne działanie wykazuje również wchodzący w skład oleju kokosowego kwas kaprylowy.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe nie muszą być trawione przez pęcherzyk żółciowy. Z tego względu olej kokosowy poleca się osobom, u których został on usunięty.

Olej kokosowy zasobny jest w witaminę E, będącą silnym antyoksydantem (ogranicza szkodliwe działanie wolnych rodników). W składzie produktu znajdują się także niezbędne dla dobrej kondycji skóry witaminy B (B1, B2, B3, B6) i K oraz cynk, wapń, fosfor i żelazo.

Zastosowanie oleju kokosowego

Monolauryn powstający z kwasu laurynowego jest skuteczny w zwalczaniu grzybic stóp, infekcji bakteryjnych i wirusowych, takich jak np. grypa czy zapalenie wątroby typu C. Te same właściwości pozwalają wykorzystywać olej kokosowy w leczeniu wysypek, egzem i trądziku. Monolauryn wspomaga także gojenie drobnych skaleczeń i mikrourazów skóry.

W kosmetyce olej kokosowy jest stosowany na skórę całego ciała oraz na włosy. Zapobiega powstawaniu plam i zmarszczek, wygładza i nawilża skórę. Dzięki licznym antyoksydantom ma na nią odmładzający wpływ. Wzmacnia, zmiękcza oraz dodaje blasku włosom, chroni je przed utratą białek.

Zalety oleju kokosowego są wykorzystywane również przy takich schorzeniach, jak:

  • bóle zębów,
  • zapalenia i owrzodzenia skóry,
  • syfilis (kiła),
  • łysienie,
  • oparzenia,
  • kaszel,
  • osłabienie odporności,
  • choroby układu pokarmowego,
  • wrzody,
  • kamienie nerkowe,
  • astma,
  • osteoporoza,
  • choroba Leśniowskiego-Crohna,
  • cukrzyca typu II.

Olej kokosowy na twarz

Olej kokosowy nie podrażnia skóry, dlatego można go stosować m.in. do demakijażu twarzy. Wystarczy rozgrzać go w dłoniach, umyć nim twarz, a potem wszystko spłukać ciepłą wodą. Jest on też dobrym sposobem na trądzik – na twarz nakłada się maseczkę zrobioną z oleju kokosowego i sody oczyszczonej. Należy w tym celu zmieszać 2 łyżeczki oleju z 1 łyżeczką sody. Pomoże też dodawanie oleju kokosowego do jedzenia. Jeżeli cera wymaga nawilżenia, 1 łyżkę oleju miesza się z 1 łyżką miodu i 1 łyżką soku z cytryny.

Szerokie spektrum właściwości oleju kokosowego sprawia, że jest on odpowiedni dla każdego rodzaju cery (z wyjątkiem przypadków uczulenia na orzech kokosowy). Doskonale nawilża i odżywia skórę suchą, wzmacniając jej naturalną barierę lipidową. Poprawia kondycję cery przetłuszczającej się, ze skłonnością do wyprysków i zmian trądzikowych.

Czytaj też: Masło kokosowe a olej kokosowy – czy istnieją różnice?

Dzięki silnemu działaniu przeciwbakteryjnemu i przeciwgrzybicznemu niszczy szkodliwe drobnoustroje oraz zapobiega wydzielaniu nadmiaru sebum. Właściwości antyseptyczne oleju kokosowego służą także skórze zmienionej chorobowo. Łagodzą objawy zapalenia atopowego, alergii, egzemy, łuszczycy. Bioaktywne substancje zawarte w kokosowym miąższu przyspieszają gojenie się i regenerację skóry. Zakres działania oleju kokosowego na twarz korzystny jest również dla cery dojrzałej. Produkt wzmacnia włókna kolagenowe, hamuje aktywność wolnych rodników, redukuje przebarwienia, chroni przed szkodliwym wpływem promieniowania ultrafioletowego (UV). Tym samym wygładza zmarszczki i zapobiega ich powstawaniu, utrzymuje jędrność i elastyczność skóry, rozświetla ją.

Zobaczcie także do czego można użyć oleju kokosowego. Znajduje on zastosowanie nie tylko w kosmetyce:

Zobacz film: Olej kokosowy na szybszy metabolizm. Źródło: Dzień Dobry TVN

Olej kokosowy do włosów

Mikroskopijne cząsteczki średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych bardzo łatwo wnikają w strukturę włosów, dzięki czemu olej kokosowy mocno je nawilża. Odżywka zrobiona z oleju kokosowego wymieszanego z miodem lub oliwą z oliwek zmiękcza kruche i łamliwe włosy. Maska z oleju kokosowego (należy go wymieszać z olejem arganowym lub naturalnym miodem) pozostawiona na noc wzmocni cebulki i zahamuje wypadanie włosów oraz rozdwajanie końcówek.

Gdy problemem jest łupież, pomoże masaż skóry głowy z użyciem oleju. Dzięki właściwościom przeciwgrzybiczym i nawilżającym wyeliminuje on jego przyczyny. W tym celu olej kokosowy należy wmasować w skórę głowy i pozostawić na 10–15 minut, a następnie spłukać.

Czytaj też: Olejowanie włosów - olejem kokosowym, lnianym, rycynowym. Co daje olejowanie włosów?

Olej kokosowy na podrażnienia

Zawarte w oleju kokosowym kwas tłuszczowe bardzo dobrze wchłaniają się w skórę, nawilżając ją i chroniąc np. przed wolnymi rodnikami i promieniowaniem słonecznym. Używany jako balsam, wygładza ją, odmładza i likwiduje zmarszczki. Witamina E wspiera gojenie ran i poparzeń. Olej można też wykorzystać do rozjaśniania skóry. Wystarczy zmieszać pół łyżeczki z łyżeczką soku z cytryny i zaaplikować na wybrane miejsce. Dzięki swojej delikatności olej z kokosa nadaje się też jako środek pielęgnacyjny dla niemowląt, np. przy pieluszkowym zapaleniu skóry.

Olej kokosowy – odchudzanie

Za odchudzające właściwości oleju kokosowego odpowiadają średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Są one bardziej lekkostrawne niż inne tłuszcze, dzięki czemu przyspieszają metabolizm i łatwiej są przetwarzane na energię. Nie podnoszą też poziomu cholesterolu, a wyrównują proporcje między dobrym (HDL) a złym (LDL) cholesterolem.

Olej kokosowy można spożywać, smarując nim chleb lub do używając go do pieczenia. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia świetnie nadaje się do smażenia. Jest też dobrym dodatkiem do kawy. Olej kokosowy należy włączać do diety stopniowo. Osoby, które wcześniej nie używały oleju kokosowego, powinny go sobie dawkować w małych ilościach, powoli je zwiększając.

Ciekawe zastosowanie ma także olej z wiesiołka. Więcej o nim dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Olej z wiesiołka – zastosowanie. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
38
1
Polecamy
Jakie zastosowanie i dobroczynne właściwości skrywa olej ze słodkich migdałów?
Jakie zastosowanie i dobroczynne właściwości skrywa olej ze słodkich migdałów? Dzień Dobry TVN
Jakie właściwości ma olej lniany?
Zastosowanie i dawkowanie.
Jakie właściwości ma olej lniany? Zastosowanie i dawkowanie. Dzień Dobry TVN
Olej rydzowy z lnianki:
zastosowanie w kosmetyce i właściwości zdrowotne
Olej rydzowy z lnianki: zastosowanie w kosmetyce i właściwości zdrowotne TVN zdrowie
Dietetyczne, lecznicze i kosmetyczne właściwości oleju lnianego.
Jak go stosować?
Dietetyczne, lecznicze i kosmetyczne właściwości oleju lnianego. Jak go stosować? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Koronawirus - jak skutecznie obniżać gorączkę i uniknąć przedawkowania leków?
Koronawirus - jak skutecznie obniżać gorączkę i uniknąć przedawkowania leków?
Na czym polega operacja jaskry? Jak wygląda rekonwalescencja?
Na czym polega operacja jaskry? Jak wygląda rekonwalescencja?
Koronawirus na torbach, wózkach sklepowych, ubraniach - czy jest dla nas groźny?
Koronawirus na torbach, wózkach sklepowych, ubraniach - czy jest dla nas groźny?
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?
Jakie są objawy padaczki u niemowlaka? Kiedy udać się do lekarza?
Jakie są objawy padaczki u niemowlaka? Kiedy udać się do lekarza?
Tyramina – amina, na którą trzeba uważać. W jakich produktach występuje?
Tyramina – amina, na którą trzeba uważać. W jakich produktach występuje?