Polub nas na Facebooku
Czytasz: Olej bawełniany – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto sięgnąć po olejek z bawełny?
menu
Polub nas na Facebooku

Olej bawełniany – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto sięgnąć po olejek z bawełny?

Olej w ciemnej butelce, olej bawełniany. Domowe spa.

Fot. JulyProkopiv / Getty Images

Olej bawełniany należy do grupy olejów roślinnych. Dzięki swoim właściwościom znajduje szerokie zastosowanie i wykorzystywany jest zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym. Warto wiedzieć czym wyróżnia się olej z bawełny i jakie jest jego działanie?

Stosowanie oleju bawełnianego może przynieść wiele korzyści. Produkt ten używany jest najczęściej jako składnik kosmetyków, których celem jest pielęgnacja skóry lub włosów. Co ciekawe, można też wykorzystać go w kuchni, ponieważ dobrze sprawdzi się do przygotowywania różnych dań. Olej z bawełny najczęściej dostępny jest w drogeriach kosmetycznych, sklepach ekologicznych lub w internecie. Jego cena to około 10 zł za opakowanie o pojemności 30 ml.

Jak powstaje olej bawełniany?

Olej bawełniany pozyskiwany jest z nasion różnych gatunków bawełny, głównie bawełny kosmatej (Gossypium hirsutum) i indyjskiej (Gossypium herbaceum). Ekstrakcja następuje poprzez zastosowanie procesów mechanicznych (tłoczenie na zimno) lub wykorzystanie rozpuszczalników chemicznych (zazwyczaj związku organicznego heksan). Dodatkowo olej z bawełny podlega rafinacji, co jest niezwykle istotne zwłaszcza w przypadku używania produktu do celów spożywczych. W ten sposób usuwane są z niego zanieczyszczenia, a także nadmiar gossypolu, czyli związku fenolowego, który może mieć działanie toksyczne.

Więcej o olejach do skóry dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Odżywcze oleje do skóry. Źródło: 36,6

Jakie właściwości ma olej z bawełny?

Główną zaletą olejku z bawełny jest jego skład, który wyróżnia się dobrą proporcją nienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych (3:1). W oleju bawełnianym znajdują się przede wszystkim:

  • kwas linolowy (przeciętna zawartość to 49–58%),
  • kwas oleinowy (15–20%),
  • kwas palmitynowy (22–26%),
  • kwas lignocerynowy, behenowy i arachidowy (10%).

Oprócz tego olej z bawełny zawiera fitosterole, a także jest bogatym źródłem witaminy E. Dzięki dobremu składowi wykazuje działanie regeneracyjne, odmładzające, antyoksydacyjne, przeciwalergiczne i przeciwzapalne.

Olejek z bawełny i jego zastosowanie

Rafinowany olej z bawełny wykorzystywany bywa jako składnik żywności i znajduje zastosowanie m.in. w margarynach, olejach sałatkowych czy tłuszczach używanych w przemyśle piekarskim i cukierniczym. Jako oddzielny produkt nadaje się do przygotowywania dressingów do sałatek, a także do smażenia. Charakteryzuje się neutralnym smakiem i brakiem intensywnego zapachu, w związku z czym przypadnie do gustu osobom, które preferują mniej wyraziste oleje.

Najbardziej popularne jest zastosowanie olejku z bawełny w kosmetyce, co wynika z jego walorów pielęgnacyjnych. Produkt można nakładać nie tylko na twarz, ale i na całe ciało. Polecany jest zwłaszcza osobom z tendencją do podrażnień i przesuszenia skóry, a także zmagającym się z nadwrażliwością oraz trądzikiem. Dzięki pozytywnym właściwościom olej bawełniany wykazuje działanie regenerujące, stymulujące, odżywiające i nawilżające. Oprócz tego poprawia elastyczność skóry, w związku z czym zaleca się stosowanie go w przypadku pojawienia się pierwszych oznak starzenia.

Co ważne, nawet regularne używanie olejku z bawełny nie zatyka porów skóry, dlatego też produkt nie wpływa niekorzystnie na stan cery. Dodatkowo ma działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne, w związku z czym mogą go stosować osoby podatne na uczulenia.

W przypadku nakładania oleju bawełnianego na całe ciało warto zmieszać go z innymi olejami wykorzystywanymi w kosmetyce. W takiej formie stanowi doskonały produkt do masażu.

Wśród środków pielęgnacyjnych znajduje się również olejek bawełniany do włosów.

Warto wiedzieć: Olej kokosowy na włosy, skórę i odchudzanie. Zdrowotne działanie oleju

Olejek bawełniany do włosów, czyli regeneracja i odżywienie

Olejek bawełniany do włosów to jeden z najpowszechniejszych kosmetyków produkowanych na bazie bawełny. Wynika to z jego szerokich właściwości nawilżających i regeneracyjnych. Kiedy warto go zastosować? Olej bawełniany polecany jest głównie osobom, których problemem są suche, cienkie, zniszczone i łamliwe włosy. Ponadto dobrze sprawdzi się w przypadku nadmiernego wypadania włosów i nawracającego łupieżu.

Zalety olejku bawełnianego do włosów to przede wszystkim działanie nawilżające i odżywiające. Dzięki niemu włosy odzyskują miękkość i blask, a także szybciej regenerują się po koloryzacji i innych zabiegach chemicznych. Olej bawełniany zapobiega też nadmiernemu rozdwajaniu się końcówek i pomaga w rekonstrukcji struktury włosa.

Jak nakładać olej bawełniany na włosy?

Olejek bawełniany do włosów można stosować na różne sposoby. Najczęściej wykorzystywany jest jako oddzielny produkt służący do olejowania włosów. Wówczas należy wmasować go w skórę głowy i włosy, najlepiej na około godzinę przed ich umyciem. Można także nałożyć go na całą noc i zmyć dopiero rano. W tym przypadku warto jednak pamiętać o użyciu specjalnego czepka, ponieważ olejek z bawełny jest tłusty i może pobrudzić pościel.

Inną metodą jest dodanie oleju bawełnianego do szamponu lub maski do włosów. Można również wykorzystać go jako serum nakładane jedynie na końcówki.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Polecamy
Olej monoi – naturalny kosmetyk. Jak stosować?
Olej monoi – naturalny kosmetyk. Jak stosować? Dzień Dobry TVN
Olej z tamanu – naturalny lek dla skóry i włosów. Jak go stosować?
Olej z tamanu – naturalny lek dla skóry i włosów. Jak go stosować? Dzień Dobry TVN
Olej kameliowy – właściwości oraz zastosowanie na skórę i włosy. Zalety „oliwy z oliwek Dalekiego Wschodu”
Olej kameliowy – właściwości oraz zastosowanie na skórę i włosy. Zalety „oliwy z oliwek Dalekiego Wschodu” TVN zdrowie
Czym jest i jak powstaje olej monoi? Zastosowanie oleju monoi w kosmetyce
Czym jest i jak powstaje olej monoi? Zastosowanie oleju monoi w kosmetyce TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
 Choroba Alzheimera – objawy, diagnostyka, rokowania
Choroba Alzheimera – objawy, diagnostyka, rokowania
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami Materiał sponsorowany
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?