Octy żywe – co to?
Ocet żywy – jego nazwa „żywy” pochodzi od procesu w jakim powstaje ocet, ponieważ ocet żywy nie jest poddawany pasteryzacji. Taki rodzaj octu posiada żywe kultury bakterii, które mają pozytywne działanie prozdrowotne jak dobrze znane kiszonki, kambucha, czy chleby na zakwasie. Żywe kultury bakterii z octu żywego wzmacniają odporność organizmu i ułatwiają trawienie.
Żywe octy wyróżniają się konsystencją. W płynie znajduje się zawiesina nazywana „matką octową”, która pełni rolę zakwasu. Na bazie jednego zakwasu możemy otrzymać wiele octów.
Proces produkcji owocowego octu żywego trwa od 6 miesięcy do 2 lat.
Rodzaje octów żywych
Istnieje wiele rodzajów octów żywych. Ich smak zależy od bazowego składnika z którego powstanie dany ocet. Do najpopularniejszych składników bazowych należą:
- Czarny bez
- Wiśnia
- Malina
- Głóg
- Jabłko
- Aronia
- Czarna porzeczka
- Dzika róża
Przeczytaj także: Jak przygotować domowy ocet jabłkowy?
Właściwości octów żywych
Octy żywe wyróżniają się silnym działaniem prozdrowotnym dla organizmu. Same bakterie z octu żywego mają pozytywny wpływ na pracę jelit. Bakterie silnie wzmacniają naturalną odporność organizmu, poprawiają także samopoczucie.
Octy żywe uznawane są także za naturalne probiotyki. Będą doskonałym składnikiem diety po zakończonej terapii antybiotykowej, przebytej chorobie lub w stanach osłabienia organizmu. Octy żywe wzbogacają wyjałowioną florę bakteryjną organizmu.
Każdy ocet żywy posiada dodatkowe właściwości zdrowotne, które są zależne od bazowego składnika octu, np. jabłkowy – wspomaga odchudzanie; głóg – usprawnia pracę serca; czarna porzeczka – wzmacnia odporność.
Przeczytaj także: Jak przygotować domowy ocet jabłkowy?
Zobacz także video z Urszulą Gacek - ekspertką od octów żywych: