Polub nas na Facebooku
Czytasz: #ObiadNaZdrowie: Sycąca sałatka z bakłażana i pomidorów
menu
Polub nas na Facebooku

#ObiadNaZdrowie: Sycąca sałatka z bakłażana i pomidorów

Getty Images i Archiwum Prywatne

Aby zgubić kilka nadprogramowych kilogramów w bezpieczny dla zdrowia sposób, wystarczy, że zaczniesz od jednego zdrowszego posiłku w ciągu dnia, np. obiadu.  Poznaj przepis znanej dietetyczki Agnieszki  Pisały-Topczewskiej w ramach naszej akcji #ObiadNaZdrowie na prosty, zdrowy i tani obiad, który krok po kroku  pomoże ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę.Bakłażan - dlaczego warto go jeść?

Oprócz walorów smakowych i atrakcyjnego wyglądu oberżyna ma cenne właściwości zdrowotne. Na szczególną uwagę zasługuje jej działanie antyoksydacyjne, które zawdzięcza zwłaszcza nasunin. Ten przeciwutleniacz wspomaga usuwanie z organizmu wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia skóry. Innym antyoksydantem zawartym w skórce bakłażana jest antocyjanami, który obniża ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Dodatkowo wykazuje właściwości antyalergicznie, przeciwwrzodowe, przeciwgrzybicze.

Oberżyna wpływa też pozytywnie na układ krążenia – zapobiega krwawieniom oraz obniża poziom ciśnienia tętniczego krwi i tzw. złego cholesterolu LDL. Działa detoksykacyjnie przez co jej spożywanie zaleca się zwłaszcza podczas antybiotykoterapii. Ze względu na sporą zawartość błonnika pokarmowego poprawia przemianę materii i wspomaga proces odchudzania. Dzięki zawartości flawonoidów działa rozkurczowo i rozluźniająco na układ trawienny. Bakłażan to też afrodyzjak. Jego miąższ zawiera argininę, która wspomaga potencję i poprawia sprawność seksualną.

Redakcja poleca:
Zapalenie gardła u dzieci i dorosłych - jak złagodzić ból domowymi sposobami?
Dieta eliminacyjna – na czym polega i kiedy jest zalecana?
Szczepienia na COVID-19. Rząd zmienia harmonogram szczepień

Sałatka z bakłażanów i pomidorów/ 1 porcja

Składniki:

  • 1/3 małego bakłażana
  • duży pomidor
  • 1/2 opakowania małego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • koperek
  • sól, i pieprz,
  • tymianek
  • bazylia


Sposób przyrządzania:

Warzywa pokroić na małe kawałki, dodać jogurt, posiekaną zieleninę i doprawić solą. pieprzem, tymiankiem i bazylią do smaku.

Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie - jedz i chudnij w zdrowym stylu!

Zobacz także video: Zdrowotna moc bakłażana. Dlaczego warto go jeść?

x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
52
4
Polecamy
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne.
Przykładowe przepisy z bakłażanem
Bakłażan – wartości odżywcze i zdrowotne. Przykładowe przepisy z bakłażanem TVN zdrowie
#ObiadNaZdrowie:
Zupa pomidorowa z dzikim ryżem i orzechami - przepis
#ObiadNaZdrowie: Zupa pomidorowa z dzikim ryżem i orzechami - przepis TVN zdrowie
Czystek – w jaki sposób go parzyć i na co stosować?
Czystek – w jaki sposób go parzyć i na co stosować? Dzień Dobry TVN
Czosnek niedźwiedzi – jak spożywać?
Zastosowanie w kuchni i właściwości
Czosnek niedźwiedzi – jak spożywać? Zastosowanie w kuchni i właściwości Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Miruna – jakie ma wartości odżywcze? Jak ją przygotować?
Miruna – jakie ma wartości odżywcze? Jak ją przygotować?
Jak wygląda zabieg usuwania haluksów?
Jak wygląda zabieg usuwania haluksów?
Woda z imbirem – właściwości. Jak ją przygotować?
Woda z imbirem – właściwości. Jak ją przygotować?
Śluz na początku ciąży i pod jej koniec – jak powinien wyglądać i kiedy są powody do obaw?
Śluz na początku ciąży i pod jej koniec – jak powinien wyglądać i kiedy są powody do obaw?
Co powoduje swędzenie pleców i jak je łagodzić?
Co powoduje swędzenie pleców i jak je łagodzić?
Jak szybko urosnąć? Czy są na to sposoby?
Jak szybko urosnąć? Czy są na to sposoby?