Polub nas na Facebooku
Czytasz: Nasiona chia – właściwości i kalorie. Jakie przepisy z szałwii hiszpańskiej? 

Nasiona chia – właściwości i kalorie. Jakie przepisy z szałwii hiszpańskiej? 

Zainteresował Cię ten artykuł?
NAN

Fot: Pixabay / pixabay.com

Nasiona chia są pozyskiwane z szałwii hiszpańskiej, rośliny pochodzącej z Meksyku i Gwatemali. Dzięki swoim właściwościom odżywczym i zdrowotnym nasiona chia są spożywane przez coraz większą liczbę osób w wielu krajach na świecie, w tym również w Polsce. Sporą popularnością cieszą się wśród osób stosujących dietę odchudzającą. 

Szałwia hiszpańska w Meksyku i Gwatemali była znana i wykorzystywana do przygotowywania zdrowych napojów i posiłków już w czasach prekolumbijskich. Plemiona Azteków Nahua uprawiały tę roślinę w bardzo dużych ilościach – szałwia hiszpańska była trzecią pod tym względem uprawą tych plemion. Pozyskiwane z niej nasiona chia są bogactwem kwasów omega-3. Zawierają ich więcej nawet od łososia atlantyckiego. Nazwa chia wywodzi się od słowa „chian”, co w języku nahuatl oznacza „oleisty”.

Nasiona chia: właściwości zdrowotne

Rosnąca popularność nasion chia w Eruropie wynika z ich właściwości zdrowotnych. Trzeba podkreślić, że wspomniane już kwasy omega-3 znajdujące się w nasionach chia są w optymalnych proporcjach z kwasami omega-6. Ma to istotne znaczenie pod względem korzyści dla organizmu człowieka. W większości produktów kwasy omega-6 znajdują się w znacznie większej ilości od omega-3 i dlatego nie mają tak dobrego działania, jak w przypadku proporcji w chia, które korzystnie wpływają na regulację poziomu cholesterolu we krwi.

Dzięki ich regularnemu spożywaniu można zatem zmniejszyć ryzyko występowania chorób serca i układu krążenia. Ponadto wspomagają one pracę mózgu, zwiększają koncentrację i poprawiają pamięć. Dlatego też są polecane osobom pracującym umysłowo oraz uczniom czy studentom w czasie okresów zwiększonej nauki. Nasiona chia oprócz kwasów tłuszczowych zawierają wiele witamin i minerałów, takich jak:

  • magnez,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • cynk,
  • sód,
  • potas,
  • wapń,
  • witamina C,
  • ryboflawina,
  • witamina A,
  • niacyna,
  • witamina E,
  • tiamina.

W swoim składzie nasiona chia mają też wysoką zawartość pełnowartościowego białka i antyoksydantów, które chronią przed chorobami nowotworowymi, wśród kobiet zwłaszcza raka piersi. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego korzystnie wpływa z kolei na układ trawienny – począwszy od wspomaganie procesu trawiennego, przez poprawę perystaltyki jelit aż po regulację rytmu wypróżnień.

Dzięki wysokiej zawartości błonnika nasiona chia mogą również zapobiegać coraz częstszej chorobie, jaką jest cukrzyca typu 2. Ponadto nasiona z rośliny rodem z Ameryki Południowej mogą być spożywane przez diabetyków jako środek wspomagający leczenie cukrzycy.

Nasiona chia: czy pomagają na odchudzanie?

Jak na razie nie ma naukowych badań, które dowodzą, że spożywanie nasion chia pomaga w redukcji wagi ciała. Jednak mogą one dobrze wspomagać dietę odchudzającą. Zawarty w nich błonnik sprawia, że spożycie już niewielkiej ilości nasion chia daje uczucie sytości i ogranicza chęć jedzenia innych produktów. Należy jednak pamiętać, że każda dieta odchudzająca powinna być zbilansowana i najlepiej, by była stworzona we współpracy z dietetykiem. Organizm musi mieć bowiem dostarczoną odpowiednią ilość kalorii oraz witaminy i minerały, by mógł we właściwy sposób funkcjonować.

Nasiona chia doskonale sprawdzają się jako dodatek do owocowych koktajlii, szczególnie tych z zielonych warzyw i owoców. Ponadto można je wykorzystywać jako dodatek do:

  • pieczonego pieczywa,
  • pieczonego ciasta,
  • sałatek,
  • zup,
  • gulaszy.

Popularne jest również spożywanie nasion chia surowych, jako drobną przekąskę. Trzeba jednak zaznaczyć, że ich specyficzny smak nie musi wszystkim przypaść do gustu. Ta roślina zdecydowanie lepiej sprawdza się jako dodatek.

Na forach internetowych często pojawiają się pytania o to, czy istnieją przeciwwskazania do spożywania nasion chia w ciąży? W składzie szałwii hiszpańskiej nie ma składników, które niekorzystnie wpływają na organizm kobiety w ciąży i jej dziecka. Co więcej, na portalach skierowanych do kobiet ciężarnych można znaleźć wiele wypowiedzi ekspertek, które przekonują, że powinny one spożywać regularnie nasiona chia. Zawarte w nich minerały: magnez, żelazo czy cynk powinny być dostarczane organizmowi szczególnie w czasie ciąży. Jeśli chodzi o dokładnie proporcje i ilości, to najlepiej w tej sprawie zasięgnąć opinii lekarskiej.

Gdzie kupić nasiona chia?

Dzięki temu, że nasiona chia cieszą się sporą popularnością są dostępne w wielu sklepach spożywczych czy supermarketach. Najlepiej kupować je jednak w sprawdzonych sklepach ze zdrową żywnością – zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych. Produkt jest dostępny w postaci całych nasion, jak również zmielonej. Ceny w obu przypadkach są podobne i zaczynają się od około 12 złotych za opakowanie zawierające 0,5 kilograma chia. 

Zobacz film: Czy można jeść produkty po upływie terminu przydatności do spożycia? Źródło: Wiem co jem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy smog występuje tylko zimą? Co to jest smog wtórny?
Przemysł i transport - jak wpływają na smog? Co powoduje smog w Polsce?
10 rad jak chronić dziecko przed zanieczyszczonym powietrzem
Oddawanie krwi – wymagania i przeciwwskazania dla potencjalnych krwiodawców
Skuteczne domowe sposoby na przeziębienie
Domowe sposoby na duszący kaszel. Przyczyny duszącego kaszlu