Polub nas na Facebooku
Czytasz: Najgorsza i najlepsze połączenia żywieniowe. Jak przygotować posiłek idealny?
menu
Polub nas na Facebooku

Najgorsza i najlepsze połączenia żywieniowe. Jak przygotować posiłek idealny?

zdrowe jedzenie

Fot: Enrique Díaz 7cero / gettyimages.com

Specjaliści podkreślają, że na naszych talerzach powinny dominować warzywa. Pozostała część to miejsce na mięso i produkty zbożowe. Nawet jeśli uda nam się zadbać o właściwe proporcje, to nie każde połączenie bardzie dla nas wartościowe. Na co zwrócić uwagę? Co wolno ze sobą zestawić na talerzu, a co nigdy nie powinno się ze sobą spotkać?

Piramida zdrowego żywienia jasno pokazuje, co i w jakich proporcjach powinniśmy jeść, aby nasz organizm działał prawidłowo. Nie ma na niej jednak informacji, co można ze sobą połączyć, aby posiłek był najbardziej wartościowy. A szkoda, bo błędy zdarzają na się bardzo często. O ile niektóre połączenia żywieniowe spowodują jedynie utratę substancji odżywczych, to inne mogą być groźne dla zdrowia.

Czego ze sobą nie łączyć?

  • Pomidor i zielony ogórek

To chyba najczęściej popełniany błąd. Zestawienie pomidora i świeżego ogórka sprawia, że organizm nie może przyswoić zawartej w pomidorze witaminy C. Dlaczego tak się dzieje?

Ogórek zawiera askorbinazę. Już jedna łyżka tego związku wystarczy, aby zniszczyć całą witaminę C, którą ma pomidor – mówi Agnieszka Piskała-Topczewska, dietetyczka.

Dlatego jeśli chcemy zjeść pomidora i ogórka to sięgnijmy po korniszona lub ogórka koszonego.

Warto zaznaczyć, że witamina C jest bardzo silnym antyoksydantem. Związki te zwalczają wolne rodniki, które mogą przyczynić się do rozwoju zmian nowotworowych.

Jeśli planujemy grilla zadbajmy o to, aby obok mięsa znalazł się właśnie pomidor (lub papryka) bogaty w witaminę C. Dodatkowo jest ona niezbędna do tego, aby organizm przyswoił żelazo zawarto w mięsie.

  • Biały ser i pomidor

Co jest złego w tym połączeniu? Otóż zawarte w pomidorach kwasy -cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy i kumarynowy - łączą się za wapniem.

W ten sposób powstają kryształy, które mogą odkładać się w stawach. Zbyt częste spożywanie białego serca w połączeniu z pomidorem może przyczynić do rozwoju, np. dny moczanowej – mówi specjalistka.

  • Herbaty z cytryną

W liściach herbaty znajduje się glin, a w cytrynie kwas cytrynowy. W ten sposób powstaje glinian cytrynu, który może być niebezpieczny dla zdrowia. Badania pokazują, że glinian cytrynu może przyczynić się i przyspieszyć rozwój choroby Alzheimera.

Zobacz film i dowiedz się jak jeść zdrowo i smacznie:

Zobacz film: Jak jeść zdrowo? Źródło: Stylowy Magazyn

Warto zaznaczyć, że związek ten wytrąca się tylko wtedy, gdy cytryna ma bezpośredni kontakt z liśćmi herbaty. Jeśli do zaparzonej już herbaty – bez fusów – dodamy cytrynę związek nie powstanie – mówi dietetyczka.

  • Herbata o ciasto drożdżowe

Drożdże są doskonałym źródłem witamin z grupy B. To dzięki nim skóra jest piękna i lepiej radzimy sobie ze stresem. Niestety w połączeniu z herbatą niewiele z nich zostaje.

Garbniki, które występują w herbacie łączą się z witaminami z grupy B, a to sprawia, że organizm gorzej je przyswaja – mówi specjalistka.

  • Czerwone mięso z czerwonym winem

Nie ma znacznie czy dodajemy do sosu czy popijamy przy obierze. Garbiki, które występują w czerwonym winie łączą się z żelazem hemowym, czyli tym najbardziej wartościowym, przez co organizm nie może go przyswoić.

  • Ryby z warzywami krzyżowymi

Ryba z kapustą czy brokułem to jedno z popularniejszych połączeń i niestety, niezbyt zdrowych. Zawarte w warzywach krzyżowych związki łączą z jodem i blokują jego przyswajanie. Z takiego połączenia powinny zrezygnować przede wszystkim te osoby, które mają problemy z tarczycą.

Co trzeba ze sobą łączyć?

  • Kasza gryczany i mięso

Mięso zawiera witaminę B6. Uczestniczy ona w procesach krwiotwórczych oraz odpowiada za metabolizm aminokwasów. Aby organizm mógł ją przyswoić niezbędny jest magnez, a tego bardzo dużo ma kasza gryczana.

  • Banan i produkty mleczne

Banany zawierają przede wszystkim witaminy z grupy B, które mają korzystny wpływ na układ nerwowy. W połączeniu z produktami mlecznymi i zawartym w nim magnezie organizm lepiej przyswaja witaminy z grupy B. Ale to nie koniec.

Takie połączenie pozwala się uspokoić i wyciszyć – mówi dietetyczka.

Taki mleczny koktajl dobrze jest wypić na słońcu. Dlaczego?

Dzięki witaminie D, którą organizm wytwarza dzięki promieniom słonecznym, lepiej przyswajany jest wapń obecny w mleku czy kefirze – dodaje.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
0
Polecamy
Warzywa i owoce to podstawa diety.
Dlaczego trzeba ich jeść jak najwięcej? 
Warzywa i owoce to podstawa diety. Dlaczego trzeba ich jeść jak najwięcej?  Dzień Dobry TVN
5 porcji warzyw i owoców.
Jak zacząć jeść naprawdę zdrowo?
5 porcji warzyw i owoców. Jak zacząć jeść naprawdę zdrowo? Dzień Dobry TVN
Chcesz zrezygnować z jedzenia mięsa?
Sprawdź, czym je zastąpić!
Chcesz zrezygnować z jedzenia mięsa? Sprawdź, czym je zastąpić! TVN zdrowie
Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno?
Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia