Czytasz: Nadczynność tarczycy – dieta

Nadczynność tarczycy – dieta

NAN

Fot: Nitr / fotolia.com

Nadczynność tarczycy zdecydowanie częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn. Wynika to z gospodarki hormonalnej organizmu. Jak się okazuje, dieta przy nadczynności tarczycy ma ogromne znacznie. Specjaliści zalecają spożywanie większej ilości posiłków o mniejszej zawartości kalorii.

Nadczynność tarczycy związana jest ze zwiększoną produkcją hormonów tarczycy. Jej objawy są uciążliwe, a wynikające z nich powikłania – bardzo niebezpieczne dla organizmu. Najgroźniejszą formą jest przełom tarczycowy, czyli gwałtowne nasilenie objawów nadczynności tarczycy.

Nadczynność tarczycy to choroba, która polega na produkcji za dużej ilości hormonów: tyroksyny (T4)) oraz trójjodotyroniny (T3). Skutkiem jest tyreotoksykoza. Co więcej, okazuje się, że w większości ta choroba dotyczy kobiet. Objawy nadczynności tarczycy są nieprzyjemne, natomiast powikłania – niebezpieczne i poważne.

Nadczynność tarczycy może występować w dwóch formach: jawnej i ukrytej. W pierwszym przypadku ma szeroki wachlarz bardzo charakterystycznych symptomów. Za to nadczynność ukryta ma niski nadmiar hormonów, a jej objawy są znikome.

Nadczynność tarczycy ma kilka najczęściej pojawiających się symptomów. Są wśród nich: utrzymujące się uczucie gorąca, kołatanie serca oraz drżenie rąk. Bardzo często oznaki są zróżnicowane i w różny sposób skonfigurowane.

Leczenie nadczynności tarczycy

Lekarz, zanim rozpocznie kurację, musi wykonać kilka podstawowych badań, w tym poziomu hormonów oraz USG tarczycy. Dopiero po zdiagnozowaniu nieprawidłowego poziomu hormonów lub zmian w obrębie tarczycy, może przystąpić do dalszych badań oraz leczenia pacjenta. Specjaliści skupiają się na terapii mającej eliminować przyczyny powstania choroby, czego skutkiem jest usuwanie jej objawów.

Podstawowym sposobem leczenia jest wykorzystanie leków przeciwtarczycowych. Mają one przede wszystkim spowolnić syntezę hormonów. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie jodu promieniotwórczego. Skorzystanie z tej formy leczenia doprowadza do uszkodzenia komórek tarczycy, wskutek czego zmniejsza się produkcja hormonów.

Kolejną alternatywę stanowi operacja. Zabieg chirurgiczny ma na celu wycięcie części albo całości tarczycy. Wykonuje się go w przypadku wystąpienia wola wieloguzkowego. W innej sytuacji operacja jest jedynie alternatywą, którą należy zastosować, gdyby nic innego nie pomaga w leczeniu nadczynności tarczycy.

Natomiast w sytuacji, gdy przyczyną schorzenia jest choroba Gravesa-Basedowa, lekarze najpierw podejmują decyzję o tym, żeby wyleczyć wszelkie objawy związane z tarczycą. Dopiero w późniejszym okresie jest przeprowadzana terapia samej choroba powodującej nadczynność tarczycy. Można także zastosować terapię radykalną; podobnie jest w przypadku guzków autonomicznych czy wola guzkowego.

Warto pamiętać, że pacjent potrzebuje dużo ciszy, spokoju, a także powinien stronić od sytuacji, w których pojawia się nadmierny stres. Jak się jednak okazuje, bardzo ważną rolę w leczeniu tej choroby pełni dieta.

Lekarze podkreślają, że należy spożywać dużo warzyw, owoców, mięsa wysokiej jakości oraz produktów mlecznych. Jednocześnie pacjenci powinni uważać na soję, brukselkę, orzechy, kapustę, kasze gruboziarniste czy ostre przyprawy.

Dieta stosowana przy nadczynności tarczycy

W przypadku gdy lekarz zaleci pacjentowi, aby ten szczególną uwagę zwracał na to, co je, należy dostosować własne życie do odpowiednio zbilansowanej diety. Co więcej, organizm dziennie powinien przyjmować od pięciu do sześciu posiłków o mniejszej liczbie kalorii, niż dotychczas wybierane.

Dietetycy zalecają spożywania dużych ilości mleka i przetworów z niego wyprodukowanych, jaj, wędlin i chudych ryb. Dodatkowo każdy posiłek potrzebuje odpowiedniej ilości witamin A, B1 oraz C. Nie można zapomnieć o uzupełnianiu składników mineralnych, np. wapnia, potasu lub magnezu.

Witamina A w dużych ilościach występuje w marchwi, brzoskwiniach, papryce oraz pomidorach. W przypadku witaminy B1, można zwiększyć spożywanie produktów zbożowych, kasz oraz jajek. Natomiast witaminę C znajdziemy w cytrusach, natce pietruszki oraz czerwonej papryce.

Lekarze zalecają wybieranie potraw lekkostrawnych i unikanie jedzenia smażonych albo tłustych posiłków. Najlepszym rozwiązaniem jest pieczenie dań bądź duszenie ich bez smażenia. Innym sposobem jest gotowanie na parze. Tak przyrządzone potrawy nie obciążają organizmu.

Ważne jest, aby pamiętać, że do najzdrowszych tłuszczów zaliczane są oleje roślinne. Dietetycy zaznaczają, że do minimalnej ilości należy sprowadzić spożywanie herbaty, kawy i coli. Ważne jest również ograniczone jedzenie kalarepy, brukselki, brokułów, kapusty, rzodkiewki oraz chrzanu. Ale to nie wszystko. Lekarze odradzają spożywanie posiłków mających puste kalorie. Mowa o słodyczach, chipsach, ciastach czy słonych paluszkach. Można natomiast swobodnie pić koktajle o dużej zawartości białka.

Zobacz film: Jak wygląda zdrowa tarczyca i z Hashimoto? Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Bezoary – przyczyny powstawania, objawy i leczenie